Zalgiris
Foto: EPA-EFE/Panagiotis Moschandreou

Litvanski Žalgiris je pokrenuo temu "zamrzavanja ugovora igračima" u svetlu prekinute košarkaške sezone.

Kako prenose grčki mediji, ideja koju je plasirao Žalgiris je postala deo diskursa među klubovima.

PROČITAJTE JOŠ

„Odsustvo kolektivnog ugovora u Evroligi kreira mnoge probleme, pošto su ugovori sklapani na osnovu lokalnih zakona“, prenosi Jurohups.

Kao primer se navodi situacija u Litvaniji, gde Žalgiris iznosi predlog po kom klubovi ne bi bili u obavezi da isplate novac igračima za poslednja tri meseca, s obzirom na to da je sezona prekinuta.

Žalgiris je prethodno proglašen šampionom Litvanije, pošto je nacionalni savez odlučio da sezona bude prekinuta, bez nastavka.

„Viša sila… To je verovatno sintagma koja se najviše koristi u svetu profesionalnog sporta kada dođe do suspenzije sezone. U nekim državama bi mogli da se iskoriste zakoni o zapošljavanju i zdravstvenoj sigurnosti. Na kraju krajeva, neće biti jednog rešenja koje će svima odgovarati. Ti problemi bi morali da budu tema narednih dana i nedelja“, naveo je predsednik Udruženja košarkaša Evrolige Boštjan Nahbar.

Jurohups navodi da je prioritet tela na čijem čelu je Slovenac obezbeđivanje zdravlja i bezbednosti igrača, sa osvrtom na Tursku u kojoj se i dalje igra, što pitanje plata ostavlja za dalje razmatranje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram