Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Bivši trener Partizana Duško Vujošević smatra da treba biti strpljiv i sačekati sa konačnim odlukama u košarkaškom svetu.

Vujošević je u velikom intervjuu za list „Danas“ pričao o trenutnoj situaciji u Rumuniji, tačnije u Klužu gde je trener ekipe Univerzitatee, ali i o situaciji u Srbiji i pre svega o stanju srpske košarke.

„Srećna okolnost u ovoj nesrećnoj situaciji je što se supruga zatekla ovde kad je sve počelo, i sada je uz mene što mi je veoma važno. U ovoj situaciji sam bih vrlo teško funkcionisao. Dalje, sva dešavanja nisu bila sinhronizovana. Prvenstvo Rumunije je bilo odloženo do 15. aprila. Kako niko ne zna kad sve ovo može da se završi, smatrao sam da u pauzi možemo da treniramo, i da će način na koji se iskoristi pauza biti i odlučujući prilikom nastavka takmičenja. U međuvremenu je doneta odluka da se ne može trenirati“, izjavio je Vujošević, koji kao i svi provodi dane u izolaciji i komunicira sa prijateljima i rodbinom putem mobilnog telefona i društvenih mreža.

PROČITAJTE JOŠ

Vujošević, koji je rekao da tri puta nedeljno ide na dijalizu, kaže da pažljivo prati situaciju u Srbiji.

„Pratim šta se dešava u Srbiji, od onog početnog potcenjivanja i pravljenja šala, do mera za koje mislim da su manje-više pravovremeno donesene. Ali bespotrebno sa suspenzijom Ustava i mimoilaženjem Narodne skupštine, jer bi i ona izglasala iste mere. Lično mi smeta što je predsednik SNS postao i virusolog, pa se bavi bavi inventima lekova, dijagnozama, kao Leonardo da Vinči, renesansni intelektualac, a to je posao stručnjaka. Razumem da nije lako funkcionisati u ovoj situaciji, ali tim pre treba da se bude racionalan, miran, da se ne pokazuju emocije. Predsednik SNS reče onomad da pomaže i njegov brat, pomislih da kad pomaže i Armani i ko sve ne, da će i Andrej Vučić da pomogne ekonomski oko svega toga. Malo se šalim, ali smatram da su donešene mere dobre, posebno ove na osnovu kineskog iskustva koje je više nego dragoceno“, kaže Vujošević.

Košarka je kao sport ozbiljno pogođena prekidom sezone usled pandemije koronavirusa. Vujošević kaže da treba biti maksimalno strpljiv pri donošenju odluka.

„Mislim da ne bi trebalo odmah donositi neke konačne odluke. Treba ostaviti vreme i sačekati šta će se dešavati. Problem nije samo zdravstveni, već i u nemogućnosti treninga. Klubovi koji imaju sale mogli su celodnevno da organizuju treninge za jednog ili dva igrača, na smenu. Zatim, strani igrači su se vratili kućama, i ako se takmičenja budu nastavila, neće biti ista kao u onom momentu kad su zaustavljena.“

Osvrnuo se i na situaciju sa ABA ligom, Evroligom i Evrokupom.

„ABA liga je možda trebalo da odigra još to jedno kolo da bi se znalo makar ko ispada. U odlukama o Evroligi i Evrokupu svakako imaju uticaja i novčana ulaganja, ali bi trebalo odrediti neki razumni rok, do 15. maja recimo, pa tada videti šta je uopšte izvodljivo. Razmišljati o parama, trofejima a da se ne razmišlja o životima ljudi, nije humano. U takmičenjima gde je to moguće, treba registrovati plasman do sada postignutim rezultatom. Nešto je igrano, ne može to da se jednostavno poništi, ako u razumnom roku ne dođe do mogućnosti da se nastavi, najmanje nepravično je da se zatečeno stanje proglasi konačnim“.

Kaže da postoje i mnogo veći problemi od onih takmičarskih.

„Sad svi pokušavaju da plasiraju svoje interese, neki su da se registruje postignutim plasmanima, drugi da se igraju doigravanja, treći da se sve poništi. Smeta mi što neki koriste ovu tešku situaciju da bi racionalizovali svoje interese i upakovali ih da oni to žele zbog spasavanja života ljudi“, rekao je Vujošević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram