Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nikako da se stiša bura nakon skandaloznog završetka finalne serije košarkaške lige Srbije koja je završena službenim rezultatom druge utakmice i novom titulom Crvene zvezde.

Crveno-beli su odbranili naslov prvaka Srbije, nakon skandala u drugom meču finala koji je prekinut, a na kraju nije nastavljen i registrovan je službenim rezultatom od 20:0 u korist Zvezde.

Podsetimo, do prekida je došlo kada su sudije zahtevale da prestane vređanje supruge predsednika crveno-belih, a kada je nakon apela usledilo ubacivanje predmeta na teren, iz Crvene zvezde su odlučili da se povuku sa terena i sačekaju pražnjenje tribina.

Kako do toga nije došlo odmah, pojavila se informacija da će meč biti nastavljen dan kasnije, a potom su crno-beli napustili dvoranu.

Tu nije bio kraj čitave priče, pošto su igrači Crvene zvezde ostali u dvorani, vratili se na teren i sačekali da istekne vreme koje je rival imao da se vrati i nakon toga je odsviran kraj, a meč registrovan dan kasnije u njihovu korist.

PROČITAJTE JOŠ

Usledile su velike polemike u javnosti, zašto su sudije reagovale tek na vređanje supruge jednog od funkcionera, a nisu reagovali na vređanje igrača Zvezde i njihovih porodica, trenera i sportskog direktora Partizana, a posebno je zanimljivo da nisu reagovali ni na vređanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dirketor takmičenja Aleksandar Grujin je posle meča izjavio da vređanje Obradovića nije stalno i spada u rizike posla i da nije isti slučaj kao za kada je utakmica bila prekinuta.

Epilog je usledio nekoliko dana kasnije kada su donete i kazne za aktere finalne serije, a izgleda se sa Grujinom nije složio disciplinski sudija Bojan Veljković.

Tako je na primer Željko Obradović kažnjen zbog povlačenja ekipa kao i sam Partizan, ali je kažnjena i Zvezda zbog vređanja Željka Obradovića čime je obesmišljena izjava Grujina.

Veljković je imao pune ruke posla pa je redom kažnjavao Zvezdu za vređanje Obradovića, Savića, vređanje i pljuvanje sudija, sprečavanje kamermana da radi svoj posao kao i zbog tehničkih grešaka.

Saopštenje Partizana pred Real
Foto: Partizan/ Dragana Stjepanović

Sa druge strane Partizan je kažnjen zbog vređanja Miloša Teodosića, Nemanje Nedovića, predsednika protivničkog kluba, nesportskog ponašanja navijača, povlačenje ekipe, tehničkih grešaka, ali ne i zbog jedne stvari.

Partizan nije kažnjen zbog vređanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića od strane navijača.

Iako je to tema koju godinama slušamo i gde su po brojnim medijima i navijači i funkcioneri crno-belih pa i sam Željko Obradović nailazi na osudu jer nisu sprečili „brutalna“ vređanja predsednika Srbije, delegat utakmice Srđan Stojanović nije uneo u zapisnik ovaj detalj iako je bio vrlo temeljan u dokumentovanju skandaloznog ponašanja navijača crno-belih.

Da li je i ovde bila interpretacija da to spada u rizike posla predsednika Srbije ili su u pitanju bili neki drugi kriterijumi, tek čovek koji je po mnogima „obezbedio“ igranje Nikole Jokića za nacionalni tim ostavljen na „milost i nemilost huliganima“.

Na stranu političko opredeljenje i stavovi o liku i delu predsednika Srbije, nejasno je zašto su precizno i temeljno dokumentovane sve uvrede i izrečene kazne osim za uvrede na njegov račun.

Da se vratimo na tezu iz samog naslova, izgleda da vređanje Vučića ništa ne košta, a po tumačenju kazni KLS-a neko bi zloban mogao da pomisli „navali narode“.

BONUS VIDEO Majk Džejms, trojka sa pola terena!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare