Foto: ABa liga

Srpska trenerska škola je već decenijama najbolja u Evropi, a jedno od pravila je da ako želiš trofeje i rezultate, samo angažuješ nekoga iz Srbije i odradio si više od pola posla. Vladimir Jovanović je jedan u nizu iz plejade mladih i talentovanih srpskih trenera, koji imaju potencijal da jednog dana uđu u Panteon srpskih teniskih legendi.

PROČITAJTE JOŠ

Svoj trenerski putu u profesionalnim vodama je počeo u ekipi FMP-a, a onda se početkom ove godine otisnuo u ozbiljnu avanturu, kada je na pola sezone preuzeo posrnulog velikana iz Zagreba Cibonu.

U razgovoru za Nova.rs, Jovanović je pričao o utiscima svog prvog inostranog angažmana.

„Nije bilo lako jer sam došao na polovini sezone, ali sam sa ljudima iz kluba kada smo dogovarali saradnju planirali na duge staze, ne samo kratkoročne ciljeve. Ja sam preuzeo klub sa namerom da napravimo rezultat i nijednog trenutka nisam imao strah ili dilemu da neću uspeti. Iako ove sezone nije ispunjeno sve do kraja, meni je bilo bitno da vidim na koga mogu da računam za sledeću sezonu“, kaže Jovanović za naš portal.

Kada su u pitanju ciljevi koji nisu ispunjeni, Jovanović naglašava da su pre svega u pitanju rezultati u domaćim takmičenjima.

„Zacrtali smo kao neke rezultatske ciljeve opstanak u ABA ligi i borbu za domaće trofeje. Nismo sve uspeli da ostvarimo jer smo na kraju ispali u polufinalu domaćeg prvenstva i kupa pa sam samo delimično zadovoljan“, navodi strateg Cibone.

Koban ove godine u svim takmičenjima za velikana u Zagrebu bio je Split, za kojeg Cibona ove godine nija imala rešenja.

„Split nas je ove sezone dobio sedam puta i to je njima dalo veliko samopouzdanje. Kada te neko dobije toliko puta onda je on bolji. Ponekad odlučuje jedna, lopta. Iako su nas oni u polufinalu dobili relativno lako. Oni su u plej-of prvenstva Hrvatske ušli sa dosta samopouzdanja, posle pobeda u za njih ključnim mečevima za opstanak u ABA ligi. Ali, videli ste posle da su ubedljivo poraženi od Zadra.“, objašnjava srpski trener.

Ipak, njegov angažman za narednu sezonu, nijednog trenutka nije došao u pitanje.

„Činjenica da sam u klubu i sledeće sezone dovoljno govori o tome da li su zadovoljni mojim radom. Ne bih da pričam sad u ime uprave. Mi smo pravili planove za naredne dve, tri godine, imamo dugoročne ciljeve“.

Cibona je jedan od najvećih klubova u istoriji košarke na ovim prostorima, ali posle osvojene titule u ABA ligi na fjnala foru u Beogradu, zagrebački klub je daleko od vrha u regionalnoj košarci i mnogo se češće bori za opstanak.

„Svi znamo kakav je brend Cibona, kakva je to institucija. Rezultati su možda bili slabiji prethodnih godina, ali moj cilj je da klub vratim pri sam vrh. Znamo da Cibona ne može da parira budžetom najbogatijim klubovima u regionu, a ni u Evropi, ali moj cilj je da se klub vrati u vrh. Ako ne sledeće sezone u kojoj bi trebalo da imamo bolje rezultate, onda one tamo sigurno“, ističe Jovanović.

Vladimir Jovanović
Foto: Starsport

Jedan od detalja koji su obeležili njegov boravak u Zagrebu, bio je sukob sa Damirom Markotom, ali Jovanović ističe da su mediji napravili senzacionalizam tamo gde ga nema.

„Priča o sukobu sa Markotom je bespotrebno ispolitizovana priča od koje je napravljena senzacija. To nije bio sukob Srbina i Hrvata već trenera i igrača. Takve stvari se dešavaju u svim ekipa, skoro na dnevnom nivou. Markota nije bio sto posto spreman, vukao je neke povrede, a želeo je mnogo, jer je on takav karakter, takmičar pobednik. Njegova želja je bila veća od mogućnosti u tom trenutku, što je izazivalo nervozu. Jednostavno, ušli smo u sukob mišljenja, različito smo videli stvari i onda smo seli i razgovarali i na kraju se normalno razišli“, razjasnio je Jovanović detalje navodnog sukoba na nacionalnoj osnovi.

Srpski trener neće imati puno vremena za odmor jer ga čekaju obaveze u seniorskoj reprezentaciji Srbije koja će igrati u Beogradu na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju. Jovanović je jedan od članova stručnog štaba koje je odabrao Igor Kokoškov, a kada je reč o ambicijama za sada je oprezan i ne želi da trči pred rudu.

„Videćemo za početak ko će se odazvati i kako će izgledati spisak. Zbog termina kvalifikacionog turnira je pitanje ko će od NBA igrača moći da se odazove“, istakao je Jovanović.

Nezaobilazna tema su bile i partije potencijalnih reprezentativaca. Jokić je favorit da bude MVP NBA lige, a Micić je to priznanje dobio u Evroligi.

„Pratim sve što se dešava u košarci, sigurno da Jokić zaslužuje bez dileme da bude MVP NBA lige. Voleo bih da na kraju sezone osvoje titulu. Vasa je bio sjajan, sazreo je kao plejmejker i potpuno zasluženo je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača. Voleo bih da obojica podignu trofeje sa svojim klubovima na kraju sezone“.

Kada je u pitanju budućnost ABA lige i sistem po kojem klubovi sve više svoje pozicije u evropskoj košarci obezbeđuju preko licenci, a ne rezultata, Jovanović nema nikakvu dilemu.

„Ja sam neko ko se zalaže za ukidanje svih licenci i da rezultati i teren budu jedino merilo. Zašto bi mene neko sprečio da ako ja imam milion evra, a neko drugi ima 20 miliona evra, da ga pobedim na terenu ako sam bolji. Mislim da je čitav taj sistem loš za ceo sport“, kaže za kraj trener Cibone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar