Foto: Djordje Kostic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Mornar u 16. kolu ABA lige sa 86:78, a sjajno šutersko veče imao je Ognjen Dobrić u meču kada je isključen Dejan Radonjić, trener crveno-belih.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su u Baru, u hali „Topolice“ meč rešili trojkama u prelomnim trenucima, jer je Mornar konstantno imao priključak i nikako nije mogao do vođstva.

Kada bi došao u prilike da povede, Mornarovi igrači su ili promašivali šuteve, ili je Zvezda to rešavala trojkama i time je sve vreme terala Crnogorce da oni „jure“ prednost.

Usred svega se desila i povreda Džejkoba Pulena, Marko Jeremić je takođe dobio udarac u glavu, a Đorđije Pavićević je u četvrtoj četvrtini isključen zajedno sa Dejanom Radonjićem.

Iako su igrači Zvezde ostali bez trenera, sve to više je išlo na ruku crveno-belih koji su se u finišu odlepili na 12 poena, šestom trojkom Dobrića, a 17. Zvezdinom iz 32 šuta.

Upravo je Dobrić bio najefikasniji u Zvezdi sa 20 poena, Džordan Lojd je dodao 18, a Džoni O’Brajant 14. Na drugoj strani je prednjačio Ajzea Vajthed sa 19, sledio ga je Tejlor Smit sa 15 i zatim Derek Nidam sa 13.

Foto: KK Crvena zvezda

Meč je počeo sa zakašnjenjem od 20 minuta zbog toga što je krov u hali „Topolice“ prokišnjavao i stvarala se kondenzacija zbog koje je parket bio klizav.

Prvo poluvreme proteklo je u znaku oscilacija Zvezde jer su crveno-beli uspevali da stvore prednost, ali i vrlo brzo da je izgube u nekoliko navrata.

Već u prvoj četvrtini Ognjen Dobrić je ušao zagrejan da pogađa trojke, a Mornar je napadački počeo „pod ručnom“.

Barani nisu četiri minuta mogli da postignu koš iz igre, pa su sa linije za slobodna bacanja održavali priključak za Zvezdom.

Tada se razigrao Džejkob Pulen koji je pogodio trojku uz faul Lengstona Hola, pa je sa šest uzastopnih poena Mornar prišao na 13:8.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Od tog trenutka su crveno-beli vezali pet poena za maksimalnih deset poena 18:8. Mornar je od tog trenutka do kraja prve četvrtine prišao i držao priključak.

Nemanja Gordić je sa tri asistencije pomogao Mornaru, Tejlor Smit je krenuo da u pik end rolu kažnjava sve što mu se ukazalo.

Posle uvodnih grešaka i nekolicine izgubljenih lopti, Mornar je zaigrao sigurnije i već u prvom minutu druge deonice prišao je na 25:24.

Dvaput su Barani imali šansu da povedu, nisu je iskoristili, a onda su usledile dve brze trojke Dobrića i Koloma za 31:24 u korist Zvezda.

Volden i Lojd postigli polovinu poena Crvene zvezde u pobedi nad Asvelom
Volden, Lojd i Lazić; Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Do poluvremena su crveno-beli čuvali prednost. Tako su egalom završene i druga i treća četvrtina. Treću je obeležila povreda Džejkoba Pulena sredinom tog perioda.

Pulen je oštetio koleno prilikom trka unazad u pokušaju da isprati Branka Lazića u kontri. I to u trenucima kada je Pulenov tim imao jednu od prilika da preokrene protiv Zvezde.

Lazić je dao trojku za 49:43, neposredno posle dalekometnog hica Džonija O’Brajanta, a Zvezda je održavala prednost u dve potpuno rezultatski izjednačene četvrtine.

Četvrta je samo zaokružila utisak da je ceo meč bio čudan. U njemu je isključen i Mihailo Pavićević, trener Mornara zbog treće tehničke greške klupi Mornara.

To se desilo pred sam kraj meča koji je praktično već bio rešen još onom trojkom Dobrića za 80:68. Mornar je uspeo da se približi na minut i po pred kraj posle izgubljene lopte Zvezde prilikom izvođenja, ali to nije promenilo ishod meča.

Mornar – Crvena zvezda 78:86 (22:25, 15:15, 24:24, 17:22)

Hala: Topolice, Bar. Bez gledalaca; Sudije: Saša Pukl, Sašo Petek i Josip Radojković.

Mornar: Gordić, Pulen, Gejbrijel, Živanović, Nidam, Jeremić, Šehović, Smit, Mugoša, Vajthed, Lazić, Vujošević, Vranješ, Bjelica, Luković. Trener: Mihailo Pavićević.

Crvena zvezda: Noko, O’Brajant, Hol, Volden, Uskoković, Davidovac, Lazić, Radanov, Dobrić, Jagodić-Kuridža, Simanić, Kuzmić, Kolom, Lojd. Trener: Dejan Radonjić.

Foto: Printscreen Flashscore

Četvrta četvrtina:

40′ Teška i bitna pobeda Zvezde

Uspeli su Barani da se približe jednom izgubljenom loptom Zvezde, ali je u penal završnici tim crveno-belih ipak bio siguran i nije dozvolio veću dramu.

38′ Isključenje Mihaila Pavićevića!

Na minut i po pred kraj meča, Pavićević je isključen zbog treće tehničke greške klupi Barana, pa ni oni neće završiti utakmicu sa svojim trenerom na klupi.

36′ Nova najveća prednost Zvezde!

Nova trojka Džordana Lojda, ponovo se malo odlepila Zvezda na 77:68. Još jednu, šestu pogađa i Dobrić za novu najveću prednost Beograđana i to posle ofanzivnog skoka – 80:68.

35′ Koš i faul Gordića, vraća se Mornar

Prošao je na polaganje igrač Mornara i pogodio uz faul Davidovca, 72:68 za Zvezdu. Gordić ima i sedam asistencija, a Mornar je u seriji od šest poena. Tu seriju prekinuo je Noko zakucavanjem posle alej-upa Voldena.

34′ Trojka Vranješa

Trojka Vranješa, Lendri Noko pravi novu grešku. Umesto da reši akciju iz reketa, Noko je poslao povratnu Davidovcu i napravio tri sekunde u reketu. Korake je potom napravio Džordan Lojd, a obe ekipe su ušle u seriju grešaka, 72:65 za Zvezdu.

33′ Odlična finta Lojda i pogodak

Dvanaest poena Lojda i njegova druga trojka posle dobre finte, prvi put od prve četvrtine Zvezda ima malo više poena razlike, 70:62. Nadovezao se Kolom flouterom za +10, prednost koja je do sedam i po minuta pred kraj – najveća.

32′ Isključenje Pavićevića i Radonjića!

Buran početak četvrte deonice. Rasprava je nastala posle povrede Jeremića koji je naleteo na lakat Smita. Počeli su da se svađaju Dejan Radonjić i Đorđije Pavićević, prvi čovek Mornara, a sudiej su signalizirale da će obojica utakmicu morati da napuste.

Treća četvrtina:

30′ Tu je Mornar…

Ne daju se Barani, dva poena sa linije bacanja, a onda i prodor Vajtheda za 62:61. O’Brajant je lepo ispivotirao na levu ruku i izbliza je rešio akciju poenima. Jeremić je izgubio loptu i nije šutnuo otvorenu trojku, pa je posle 30 minuta 64:61 za Zvezdu.

29′ Precizan O’Brajant!

Promašio je dva zicera Zvezdin centar, a onda pogodio spolja! I to u situaciji nakon što je odbranio prodor Nemanje Gordića i pošto je Mornar promašio trojku za vođstvo – 62:57 za Zvezdu.

27′ Kakva trojka Voldena uz faul!

Pogađa Volden uz faul Vajtheda koji je kasnio na blokadi i napravio je prekršaj. Kori je od izjednačenja napravio četiri poena. Trojku je iz viška dao i Dobrić, pa onda Gejbrijel 59:57 za Zvezdu.

Crveno-beli igraju lošu odbranu, već triput su dopuštali protivniku „koš i faul“ situacije.

26′ Tri penala za Mornar posle izgubljene akcije

Slabo čuvaju igrači Zvezde svoj obruč, pa je posle jednog ofanzivnog skoka Gejbrijel dobio šansu za šut za tri poena i Davidovac ga je faulirao, a Keni je sva tri puta bio siguran – 52:52.

25′ Problemi za Jagodić-Kuridžu

Promašaj Nidama, pogodak Gejbrijela, Mornar se drži i bez najboljeg strelca. Četiri faula je napravio Marko Jagodić-Kuridža, a Barani imaju samo tri poena zaostatka.

24′ Zvezda trojkama čuva prednost

Prvo Hol, pa onda i O’Brajant. I to posle koša Vajtheda i Nidama. Nidam je posle faula Kuzmića imao i dodatno bacanje za vođstvo Mornara pri rezultatu 43:43. Promašio ga je, a O’Brajant je nakon toga bio precizan za 46:43.

U sledećoj akciji i kontri Zvezde Pulen se okliznuo i uhvatio za koleno, Lazić je pogodio trojku, a u Mornaru se nadaju da Pulenu nije koleno ozbiljnije povređeno.

22′ Mornar imao šansu da povede

Pogodak Mornara, izgubljena lopta Zvezde, Nidam je promašio šut za tri i vođstvo Mornara. Kaznio je to Hol trojkom.

Druga četvrtina:

20′ Zvezda oscilirala, Mornar na -3

Koš Šehovića iz okreta i teške pozicije, O’Brajantu sviran faul u napadu nad Milkom Bjelicom. Šehović je još jednom probao da poentira iz rolinga, ali ga je O’Brajant izblokirao. Upravo Džoni je promašio otvorenu trojku (1/5).

Nidam je fauliran, pogodio je jedno slobodno bacanje, pogodio je drugo, a Hol je za preostalih devet sekundi do poluvremena položio u koš za 40:37 u korist Zvezde.

18′ Vraća Nidam trojku

Bek Mornara ne dozvoljava da se Zvezda opet odlepi kao što je uradila u prvoj četvrtini. Davidovac nije pogodio sa poludistance posle dobrog driblinga.

17′ Lojd precizan kada treba!

Trojka Džordana Lojda. Smit je izbio loptu Noku, Lojd je ponovo šutnuo u nastavku akcije za tri, ali ovog puta nije pogodio iz ćoška.

16′ Lep potez Dobrića, Smit sve kažnjava

Prodor igrača Zvezde i flouter od table „vadi kestenje iz vatre“, Davidovac se nadovezao fintom i polaganjem. Ali, i Tejlor Smit sve rešava u pik end rolu i zakucava – b.

14′ Težak promašaj Noka, stepbek Lazića

Tejlor Smit ne greši pod košem iz pozicije iz koje je Noko koji sekund ranije napravio grešku i promašio ceo obruč. Aleksandar Lazić trojkom sa sedam i po metara ponovo približava ekipu Mornara – 31:29 za Beograđane.

13′ Trojke Dobrića i Koloma!

Malo prostora za „disanje“ Zvezde, Dobrić je pogodio otvorenu trojku. Kolom se nadovezao svojom trojkom i sa brzih šest poena za pola minuta, Zvezda odlazi na +7, 31:24.

12′ Strašna rampa Noka!

Zaustavio je zakucavanje Lazića, ali i napravio dve uzastopne greške u napadu. Prvo koraci, pa faul.

11′ Samo -1 za Barane

Aleksandar Lazić pogađa pod košem, samo poen prednosti za Zvezdu. Gordić promašuje trojku, Lazić krade loptu, a Lendri Noko pravi korake – 25:24 za crveno-bele.

Prva četvrtina:

10′ Dobar Lojd

Lojd je uz pomoć Lazića odbio nalet Mornara, ušao je u dobar ritam i prodorom do obruča bio precizan. Vajthed je ubacio novu trojku, Mornar na tri poena zaostatka 25:22 vodi Zvezda posle deset minuta.

9′ Tri asistencije Gordića

Odmah je popravio igru svog tima Nemanja Gordić. Pronašao je dvaput Smita, jednom Vajtheda. Stvari je malo popravio Lojd šutem sa poludistance, a Branko Lazić je pogodio trojku – 23:17.

8′ Serija Mornara

Gordić prolazi do reketa, tamo pronalazi Tejlora Smita, ovom ispada lopta, ali je vraća i zakucava. Lazić na drugoj strani promašuje trojku, Vajthed spolja ne greši i serija 5:0 Mornara – 18:13 za Zvezdu.

7′ Opasna rampa Lojda, +10 za Zvezdu

Vajthed je prošao do poludistance i tu ga je stigao i izblokirao Džordan Lojd. Pulen je izgubio loptu u nastavku napada, a Dobrić je nastavio da „sipa“ trojke – 18:8 za Zvezdu, prvo dvocifreno vođstvo.

6′ Kakva rola Pulena!

Ispod bloka je išao Lengston Hol, Pulen je skočio na šut za tri, pogodio je preko ruke i dobio faul, pa je vezao šest poena. Lojd je sjajno asistirao kroz odbranu Mornara za O’Brajanta, a ovaj je bio siguran iz reketa uz faul – 13:8 za Zvezdu.

5′ Upisao se Mornar iz igre

Puna četiri minuta i nekoliko sekundi nisu Barani pogodili koš iz igre. Dobrić je promašio čist flouter izbliza, a Pulen je bio precizan. U međuvremenu novi penali i novi poeni za Zvezdu, 10:4.

3′ Raste prednost Zvezde

Jagodić-Kuridža probija sa krila i ne pogađa polaganje, ali biva fauliran i ubacuje oba slobodna bacanja. Nidam je napravio nekoliko grešaka na početku, pa Pulen vuče napad i baca flouter.

Ne pogađa ga, a Noko se posle Jagodić-Kuridže našao na liniji penala.

2′ Luković na parketu, trojka Dobrića

Sudar centra Mornara sa igračima Zvezde, Luković se našao na parketu, a Noko je u narednom napadu napravio faul. Prvi poen Mornara ubacuje Derek Nidam sa linije za slobodna bacanja, posle čega je Ognjen Dobrić ubacio i prvu trojku Zvezde.

1′ Snažni Noko

Vranješ ne pogađa trojku, Volden je pokupio loptu i u tranziciji je spustio za Lendrija Noka, a ovaj je poentirao iz reketa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram