KK Zadar i KK Crvena Zvezda
KK Zadar i KK Crvena Zvezda Foto:ABA/KK Zadar/Zvonko Kucelin

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Zadar u meču 26. kola ABA lige rezultatom 90:70.

PROČITAJTE JOŠ...

Košarkaši crvene zvezde su furiozno otvorili utakmicu, uz dve trojke Branka Lazića, te poenima Davidovca i Voldena stigli su do 13:1. Razigrao se i Lojd, prvo pogodio za dva, potom su on i Simonović pogodili po tri vezana penala, dodao je Lojd još jednu trojku, dok su sa druge strane domaći imali veliki problema da dođu do poena, ali su zahvaljujući Kraljeviću, Onunakuu i Karteru, koji je pogodio trojku uz zvuk sirene, ubacili 18 poena.

Crveno-beli nisu istom silinom ušli u drugu deonicu, ali su i njenim tokom bez većih poteškoća kontrolisali sve što se dešava. Nakon nesportskog faula Kartera nad Lazićem otišli su gosti na 22 poena viška, dok je Zadar trojkom ponovo u poslednjoj sekundi četvrtine uspeo da priđe na -19 (54:35) pre nego što su otišli na veliki odmor.

Vlika razlika kao da je uljuljkala izabranike Dejana Radonjića, pa su, nakon izjednačenog početka treće deonice, dopustili Zadranima da iskoriste veliki pad u igri Zvezde i smanje na -14 u završnici treće četvrtine, imali su šansu i da dodatno priđu, ali je promašaj Junakovića „kaznio“ Rit sa druge strane trojkom, pa je Zvezda u završnih 10 minuta ušla sa 17 poena prednosti.

Zadrani su uspeli da preko Kraljevića, Mavre i Junakovića priđu na 11 poena minusa, ali je Simonović sa dve trojke definitivno odbio nalet domaćih i potvrdio trijumf sastava Dejana Radonjića.

Crveno-beli će tako u borbi za finale igrati protiv četvrtoplasiranog, što mogu da budu Mornar, Igokea ili Cedevita Olimpija. Odgovor na to pitanje biće poznat po završetku utakmica Igokea – Mornar i Cedevita Olimpija – Mega, koje su na programu 27. aprila od 18 časova.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je trio Dobrić-Volden-Lojd sa po 16 poena, dok je kod Zadra Karter brojao do 13.

ABA liga, 26. kolo

Zadar – Crvena zvezda 70:90 (18:36, 17:18, 16:14, 19:22)

Dvorana: Jazine (Zadar); Poseta: Bez publike; Sudije: Igor Dragojević, Miloš Koljenšić, Radoš Savović

Zadar: Karter 13, Jordano 8, Džastis 10, Palokaj, Brala, Vuković, Bursać 3, Junaković 6, Mavra 12, Onuaku 6, Planinić 2, Kraljević 10

Crvena zvezda: Hol 2, Volden 16, Lojd 16, Uskoković, Lazić 11, Davidovac 5, Rit 3, Dobrić 16. Simonović 9, Kuzmić 4, Noko 8

Foto: Sofascore

ABA liga, 26. kolo

Ponedeljak

Borac – Cibona 82:77

FMP – Krka 91:85

Partizan – Split 80:58

Zadar – Crvena zvezda 70:90

Utorak

18.00 Igokea – Mornar

18.00 Cedevita Olimpija – Mega

Službenim rezultatom

Budućnost – Primorska 20:0

Kraj!

Crvena zvezda je slavila 90:70.

38′ Simonović rešio pitanje pobednika

Trojka Zvezdinog krila trebalo bi da je dovoljna za potvrdu pobede, pošto su crveno-beli otišli na +17, a nakon poena Džastisa Dobrić je novom trojkom doneo 88:70 na dva minuta pre kraja.

37′ Mavra uz faul, Lojd u kontra-ritmu

Bek crveno-belih nije raspoložen za igru, „prodao“ je loptu, Mavra pogodio uz faul, ali nije iskoristio slobodno bacanje. Sa druge strane precizan je bio Simonović za dva, pa crveno-beli imaju 82:68.

36′ „Duga“ trojka Simonovića

Bio je daleko od linije za tri poena Simonović, video je da nema boljeg rešenja pa je uputio šut. Srećom po Zvezdu, pogodio je, pa je greška Jordana, koji je „poklonio“ loptu Davidovcu, maksimalno iskoričćena.

35′ Noko sa jedne, Kraljević sa druge strane

Razmena poena, Zvezda ima +13.

34′ Zadar topi prednost Zvezde

Na jedan dobar potez crveno-belih, poput ukradene lopte i koša Voldena, dođu bar dva, pre svega u odbrani, mada ni u napadu ne funkcioniše. Zadrani su preko Bursaća prišli na 75:62.

31′ Počela je poslednja četvrtina

Volden je pogodio za dva, precizan je bio i Lojd, sa druge strane je Junaković poentirao uz faul Rita i smanjio na 16 razlike (72:56).

KK Zadar i KK Crvena Zvezda
KK Zadar i KK Crvena Zvezda Foto:ABA/KK Zadar/Zvonko Kucelin

30′ Zadar prišao na 14 poena minusa, Rit prekinuo seriju

Ne ide crveno-belima u trećoj deonici, Radonjić je zatražio minut odmora ali nije imalo efekta, pa je Zadar imao šansu da smanji dodatno sa -14. Umesto toga, promašaj Junakovića „kaznio“ je Rit trojkom, pa crveno-beli u završnih 10 mintua ulaze sa 17 poena prednosti.

28′ Zvezda u blagoj krizi

Crveno-beli su odigrali furioznih 20 minuta, stekli veliku prednost, pa je utisak da u trećoj deonici igraju sa gotovo pola snage. Više od osam minuta bilo je potrebno Zvezdi da dođe do lakih poena, nakon sjajne asistencije i lake realizacije Kuzmića pod košem.

25′ Rastrzana igra na obe strane

Čini se da su i košarkaši Zadra svesni da ne mogu da naprave preokret, dok su izabranici Dejana Radonjića spustili nogu sa gasa, popustila je i koncentracija, pa je usledila serija grešaka. Nisu crveno-beli uspevali da pogode koš, dok je Zadar preko Džastisa, Mavre i Kartera prišao na 61.46.

22′ Razmena trojki

Prvo je Noko pogodio za dva, nakon čega je Lazić svojom trećom trojkom doneo crveno-belima 23 poena viška, ali je Mavra uzvratio.

Počela je treća četvrtina

Crvenu zvezdu 20 minuta deli od overe prvog mesta na tabeli ABA lige.

Zadar Crvena zvezda
Foto: ABA/KK Zadar/Zvonko Kuceli

Šta kaže statistika?

Zadar je tokom prvih 20 minuta šutirao 7/15 za dva, 4/7 za tri, 9/14 sa penala, uz osam skokova (jedan u napadu), tri asistencije, četiri ukradene lopte i 10 izgubljenih. Zvezda je sa druge strane pogodila 13 od 19 šuteva za dva, 6/10 za tri, promašili su samo jedno slobodno bacanje od 11 pokušaja, od 11 skokova imali su tri u napadu, uz sedam asistencija, pet ukradenih lopti i sedam izgubljenih.

20′ Kraj prvog poluvremena

Nakon 20 minuta igre crveno-beli imaju +19, i nalaze se na sjajnom putu da potvrde prvo mesto na tabeli ABA lige po završetku ligaškog dela sezone.

19′ Fantastična blokada Noka

Noko je nešto slabije završio akciju, pa je Onuaku došao do lopte i preuzeo ulogu plejmejkera. preveo loptu preko pola, došao do koša Zvezde i pokušao da asistira, ali je taj pokušaj Zvezdin centar osujetio snažnom blokadom, nakon koje je lopta otišla gotovo do polovine terena.

17′ Treći faul igrača Zadra pri šutu za tri poena

Nakon Simonovića i Lojda, na liniju za slobodna bacanja tri puta zaredom će i Kori Volden. Njegov šut sa oko osam metara završio je van koša, ali je ipak dobio šansu da poentira, pošto je Jordano napravio prekršaj. Pogodio je dva od tri. Sa druge strane Mavra je smanjio, ali je razliku na 20 poena vratio Davidovac trojkom iz ćoška, 50:30.

15′ Čudna situacija pod Zvezdinim košem

Karter je bio u prodoru, ušao je u kontakt sa Lazićem, koji je napravio faul. Kako se Karter nije zaustavio, u nastavku prodora je udario laktom Lazića u lice, pa su sudije odlučile da prvo dosude faul kapitenu Zvezde (treći na meču), ali je lopta bila za Zvezdu jer je Karteru dosuđena nesportska lična greška. Nakon dva pogođena penala, te trojke Dobirća crveno-beli su povećali razliku na 22 poena (45:23).

12′ Nešto slabiji početak Zvezde u drugoj deonici

Zadar je preko Jordana smanjio na 36:21, crveno-beli su ušli u nešto lošiji ritam, pa su prve poene postigli nakon više od dva i po minuta igre, ali je nakon polaganja Lojda Volden ukrao loptu, a Lojd zakucao – 40:21.

Počela je druga četvrtina

10′ Ubedljiva prednost crveno-belih

Ekipa Dejana Radonjića ima odličan rezultat nakon prvih 10 minuta, 36:18.

Zadar Crvena zvezda
Foto: ABA/KK Zadar/Zvonko Kuceli

8′ Trojka Lojda, koš uz faul, Zvezda ima preko 20 poena viška

Raspucali su se crveno-beli, žele što pre da reše pitanje pobednika, vezao je Lojd poene, nadovezala se na to i veoma loša odbrana Zadra. Sa druge strane Kraljević i Onunaku su pogađali iz reketa, 34:11.

7′ I Lojd izvukao tri slobodna bacanja

Dva napada, šest „penala“, šest poena – 23:5 za crveno-bele.

6′ Tri penala za Simonovića

Uspeo je da natera Onuakua na faul pri šutu za tri poena Simonović, pogodio je sva tri puta, pa crveno-beli imaju 20:5.

5′ Raste prednost Zvezde

Noko je prvo skok u napadu posle promašaja Lojda pretvorio u dva poena, potom je Volden ukrao loptu, a crveno-beli nakon asistencije kamerinskog centra za Lojda stigli do 17:3. Prvi koš iz igre za domaći tim postigao je Onuaku zakucavanjem uz faul Lazića, ali je promašio dodatni penal.

4′ Raspucana Zvezda na početku, druga trojka Lazića

Nakon pogotka Davidovca sa poludistance, kapiten crveno-belih je ubacio svoju drugu trojku, a kako je sa druge strane precizan bio jedino Bursać, i to polovično sa penala, Zadrani su bili prinuđeni da zatraže tajm-aut pošto Zvezda ima 13:1 nakon nešto više od tri minuta igre.

2′ I Davidovac pogađa trojku

Nova loša odbrana, nova trojka Zvezde, pa ekipa Dejana Radonjića nakon dva minuta igre ima 8:0.

1‘ Zvezda bolje otvorila meč

Prvo je Volden pogodio za dva, potom je Džastis promašio trojku, dok je Lazić sjajan protok lopte krunisao trojkom iz ćoška.

Dobro došli na tekstualni prenos meča 26. kola ABA lige između Zadra na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare