Srbija vs Belgija
Srbija vs Belgija Foto:Jose Jordan / AFP / Profimedia

Košarkašice Srbije plasirale su se u finale Evropskog prvenstva pobedom nad Belgijom 74:73 nakon neverovatne dame koja je rešena u poslednjim trenucima. Za zlato protiv Francuske u nedelju od 21 čas.

Srbija je savršeno otvorila meč, nakon što je Belgija povela 2:0 usledila je serija 13-0 u režiji Aleksandre Crvendakić i Sonje Vasć, pa je nakon manje od četiri minuta igre razlika bila dvocifrena, 13:2. Ipak, u završnici prve četvrtine Belgija je uspela da veže tri trojke, vrati se u igru, i prvu četvrtinu završi sa minusom od četiri poena (23:17).

PROČITAJTE JOŠ...

Sjajna je bila Crvendakić sa 13 poena za sedam minuta igre, ali taj nivo Srbija nije zadržala i u drugoj četvrtini.

Iako je poenima Sonje Vasić otišla na 29:24, Belgijanke su zaigrale znatno bolje, pa su predvođene Aleman prvo došle do izjednačenja (29:29), a potom, nakon trojke Saše Čađo, vezale pet poena zahvaljujući Sereni Lin Geldof i Džuli Aleman, koja je pogodila trojku, čime je postavljen i konačan rezultat prvog poluvremena, 36:32.

Moglo je da bude i ubedljivije, ali je Aleman promašila zicer nakon sjajnog driblinga u poslednjoj sekundi četvrtine.

U trećoj četvrtini viđena je velika borba, Belgija je čuvala prednost sve do sredine deonice, kada su Vasić i Anderson donele preokret, ali je sjajna Aleman čuvala Belgiju u vođstvu. Nakon što su Belgijanke ponovo otišle na +4, Nevena Jovanović je pogodila trojku, ali je ubrzo Srbija primila četiri vezana poena i ponovo imala -5. No, furiozan poslednji minut, poeni Bruks i Vasić doneli su -1.

U poslednjoj četvrtini viđena je rezultatska klackalica tokom većeg dela deonice, da bi u završnici Srbija uspela da preko Ivon Anderson dođe do +4, što su uspešno čuvale sve do samog kraja zahvaljujući slobodnim bacanjima.

Ipak, malo je falilo sve da prospu, pošto je nakon trojke Belgije sekund pre kraja usledilo očajno izvođenje lopte što su Belgijanke iskoristile, došle do lopte zahvaljujući snalažljivoj Meseman, koja je potom uposlila Kim Mestag, ali je ona zakasnila sa šutom, pa je ostalo 74:73, te je slavlje reprezentativki Srbije moglo da počne.

Srbiju je do finala predvodila Sonja Vasić sa 16 poena, dok je Crvendakić brojala do 15. Sa druge strane, Aleman je imala 18, Delaer 14 a Mesdag 11.

Finale je na programu u nedelju od 21 čas, a rival je reprezentacija Francuske.

Srbija – Belgija 74:73 (23:17, 9:19, 22:19, 20:18)

Dvorana: Pabeljon Munsipal font de Sent Luis (Valensija); Sudije: Maj Forsberg, Apostolos Kalpakas, Gvidas Gedvilas

Srbija: Vasić 16, Čađo 3, Jovanović 9, Bruks 4, Butulija 2, Crvendakić 15, Anderson 8, Dabović 6, Škorić 2, Janković, Dugalić, Krajišnik 9

Belgija: K. Mesdag 11, Delaer 14, Kapro, Meseman 8, Linskens 8, H. Mesdag 7, Geldof 2, Be. Masej, Novelar, Bi. Masej 5, Vanlu, Aleman 18

40′ Kakva ludnica u završnici

Pogodila je prvo nakon odbitka, promašila drugo slobodno bacanje, kada je Jelena Bruks pokušala da dpđe do lopte, Linskens je uslepa da dođe do lopte, nakon kontakta sa Bruks završila van granica igrališta. Sudije su nakon pregledanog snimka dosudile običan faul, a umesto nje penale je izvela Mesdag. Promašila je prvo, pogodila drugo. Nakon faula nad Bruks kapiten Srbije je pogodila oba penala, vratila razliku na +4, Belgijanke su stigle do trojke na 1.6 pre kraja. Srbiji je preostalo samo da ubaci loptu u igru, ali su to učinile očajno, Belgijanke presekle pas, Kim Mesdag pogodila, ali je zakasnila za trenutak, pa je koš poništen a Srbija prošla u finale.

40′ Još 20 sekundi…

Nevena Jovanović je pogodila oba slobodna bacanja, ponovo je +4!

40′ Pola minuta do kraja, Srbija ima +4

Još 30 sekundi ekipu Marine Maljković deli od meča za zlatnu medalju!

38′ Srbija na +4, Anderson pogodila

Pogodila je sa poludistance nakon promašaja Belgijanki, potom je Belgija prišla na -2, ali nije iskoristila naredni napad, sjurila se Anderson ka košu, pokušala akrobatski da završi napad, promašila, ali je Vasić uspela da uhvati loptu u napadu i iznudi faul.

37′ Serija promašaja za tri poena

Nisu pogađale Krajišnik, Bruks i Vasić za tri, ali jeste Tina za dva, i to iz teške pozicije, pa Srbija ima +2 na tri i po minuta pre kraja meča. Nisu pogodile Belgijanke, Meseman je bila kratka, Srbija je došla do lopte, ali je malo nedostajalo da je izgube, pošto je Sonja Vasić bila neoprezna, ali je uspela da sačuva loptu u svom posedu.

35′ Trojka Jovanovićeve, Meserman izjednačila

Mogla je Srbija da se odlepi, nakon trojke Nevene Jovanović imala je +2, odigrala i sjajnu odbranu, ali je lopta nekako stigla do Eme Meseman koja je bila sama na poludistanci, šutirala je, pogodila, 63:63.

33′ Serija preokreta, Srbija ima +1

Meserman je nakon odgurivanja Jelene Bruks pogodila koš Srbije, a faula u napadu nije bilo. Sa druge strane, Sonja Vasić je bila precizna, pa je ekipa Marine Maljković došla do 60:59.

31′ Sjajan koš Škorićeve

Poeni iz obruča Srbiju su odveli na +1, 56:55. Nakon promašene trojke Belgije pogodila je Sonja Vasić, sa druge strane precizna je bila Meseman, 58:57.

30′ Srbija na -1 pred završnicu meča

Dobra odbrana, organizovan napad, našla se Ivon Anderson sama na trojci, promašila, ali je Vasićka uhvatila loptu, sjajno prošla pored čeone linije i na drugi obruč primakla Srbiju na -1 pred završnih 10 minuta igre.

29′ Važna trojka Nevene Jovanović

Srbija je prišla na -1 nakon duge akcije i pasa kojim je Jovanović ostala sama na liniji za tri poena, ali je Belgija uzvratila sa četiri brza poena, pa je razlika otišla na maksimalnih +5. Bruks je uspela da smanji na -3 pogotkom iz reketa.

27′ Veliki promašaj Anderson

Ostala je sama na šutu za tri poena, nije pogodila, potom je Vasićki ispala lopta i završila u autu. Nakon lepe blokade Jelene Bruks odgovornost je preuzela Crvendakić, pogodila, 49:47 za Belgiju.

26′ Nova trojka Belgije

Samo što je povela, Srbija se ponovo našla u deficitu nakn trojke Bili Mesi, pa Belgijanke u završnicu treće deonice ulaze sa 47:45.

25′ Trojka Aleman, Krajišnik donela preokret

Četvrtom trojkom košarkašica Indijane vratila je prednost Belgiji, ali je Tina Krajišnik prvo pogodila iz reketa, a potom nakon faula u napadu Aleman četvrtim vezanim poenom donela preokret, 45:44.

24′ Lep koš Sonje Vasić, Anderson iz koraka, nerešeno

Nakon što je Vasić svoj promašaj uhvatila, a potom nakon lažnjaka i pogodila, Srbija je prišla na dva poena minusa, da bi u narednom napadu Anderson donela poravnanje, 41:41.

22′ Novi poeni Ivon Anderson, „pukla“ odbrana Srbije

Promešala je odbranu Belgije Anderson i pogodila za dva, ali je Belgija vezala dva košai razliku povećala na +4 nakon dve loše odbrane Srbije, 41:36.

21′ Dobar početak, pa loš faul Srbije

Odličnu odbranu Ivon Anderson je pretvorila u laku realizaciju, ali je potom Kim Mestag faulirana pri šutu, pogodila jedno bacanje, pa Belgija ima +3.

Srbija vs Belgija
Srbija vs Belgija Foto:/ Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraj prvog poluvremena

Belgija je pre svega zahvaljujući sjajnom šutu stigla do prednosti od četiri poena nakon 20 minuta igre.

19′ Belgija otišla na +4

Nakon što je Serena Lin Geldof donela vođstvo Belgiji usledilo je zatišje od nekoliko minuta tokom kojih nijedna ekipa nije uspela da pogodi koš, što je prekinula Saša Čađo trojkom. Uzvratile su Belgijanke, pogodile za dva, potom i trojku, pa su u završni minut druge deonice ušle sa +4.

15′ Duga trojka Aleman, izjednačenje

Postigla je Belgija pet vezanih poena, pa je sredinom treće deonice rezultat izjednačen nakon duge trojke Aleman, 29:29.

Srbija vs Belgija
Srbija vs Belgija Foto:FIBA

13′ Sjajan koš Sonje Vasić

Srbija je uspela da odbije nalet Belgije, pa je poenima Sonje Vasić selekcija Srbije otišla na +5 (29:24).

12′ Srbija čuva prednost

Nastavile su Belgijanke gde su stale krajem prve četvrtine, pa je Mestag trojkom primakla svoj tim na 23:20, ali je Ana Dabović iskoristila priliku i pogodila sa poludistance za 25:20. Uzvratila je Delaer (25:22), a potom je Dabović pogodila oba penala za 27:24.

Kraj prve četvrtine

Srbija ima šest poena viška, a briljira Aleksandra Crvendakić sa 13 poena. Belgiju predvodi Aleman sa sedam poena.

10′ Belgija se trojkama vratila u igru

Belgijanke veoma teško uspevaju da organizuju napade, svaki dribling ili pas Srbiju dovodi nadomak ukradene lopte, pa Belgijanke moraju da forsiraju šut sa distance. Vezale su tri trojke, prišle na 21:17.

8′ Strašna partija Aleksandre Crvendakić – 13 poena za sedam minuta

Neverovatno igra Crvendakić, pogodila je za tri poena uz faul, iskoristila i penal, pa Srbija ima 19:8. Moglo je da bude još ubedljivije, ali je Nevena Jovanović nagazila aut-liniju nakon kontre, što je Belgija kaznila trojkom. Potom je Sonji Vasić oduđen faul u napadu, pa su Belgijanke dobile šansu da dodatno priđu.

5′ Crvendakić sa penala za +11

Odlična odbrana, loš šut Belgije, sjajan protok lopte, pa igračice Marine Maljković nakon poena Crvendakić sa penala imaju 11 poena viška.

3′ Odličan početak Srbije

Nakon koša Crvendakić pogodila je i Sonja Vasić, nadovezala se Crvendakić sa još četiri poena, a kada je Vasić kontru završila laganim poentiranjem od tablu, na semaforu je stajalo 11:2, pa su Belgijanci zatražili minut odmora.

1′ Srbija ima prednost nakon prvog minuta

Srbija nije iskoristila prvi napad, pošto je izblokirana Ana Dabović, nakon čega je Aleman i pogodila koš Srbije za 2:0, no odgovorila je Aleksandra Crvendakić poenima uz faul Aleman, iskoristila i penal, 3:2.

20:55 Tradicija na strani Srbije

Četiri puta su dosad odmerile snage Srbija i Belgija, od toga Belgijanke su dobile prvi, 2008. godine, 73:60, nakon čega su usledila tri vezana trijumfa naših devojaka – 78:71 (2008), 82:70 (2011), te 70:66 (2019).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare