Košarkaši Partizana plasirali su se u finale Kupa Radivoja Koraća pobedom nad FMP Železnikom 92:89.

Početak meča protekao je u znaku povrede Alena Smailagića, koji je nakon odbrane i čuvanja Brajsa Džonsa nezgodno iskrenuo levu nogu, zbog čega je ostao da leži na parketu, a potom uz bolnu grimasu napustio igru uz pomoć Uroša Trifunovića.

PROČITAJTE JOŠ

To kao da je uticalo na crno-bele, pa je FMP od početnog egala uspeo da napravi mini-seriju i povede 13:9.

Mučili su se izabranici Željka Obradovića u tim trenucima, a da je FMP raspoložen pokazao je i momenat iz završnice prve četvrtine, kada je Brajs Džons pogodio trojku sa deset metara, da bi prva četvrtina bila okončana rezultatom 24:21 za FMP.

No, po povratku na parket u drugoj deonici Partizan je zaigrao znatno bolje. Razigrao se Kevin Panter, pa je vođstvod FMP-a 26:21 bilo kratkog daha. Obradovićevi puleni su ubrzo došli do izjednačenja (26:26), nakon čega je meč bio u egalu sve do finiša druge deonice kada su Nemanja Dangubić i Zek Ledej bili precizni za tri poena, a ekipa iz Humske stigla do viška od devet poena (50:41), što je bila razlika i nakon 20 minuta igre (52:43).

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Stečeno vođstvo krajem druge četvrtine Partizan je tokom trećeg dela uvećao do +16 (67:51), uz insirisanu partiju Matijasa Lesora, koji je bio sjajan i u odbrani i u napadu, o čemu svedoči i jedna sjajno presečena lopta i zakucavanje.

FMP je uspeo da priđe na 11 poena minusa (67:56), ali je Partizan uspeo da nakon poena Lesora i Tristana Vukčevića ponovo ode na osetnih 14 poena viška (70:56) na dva minuta pre kraja treće četvrtine. Iako je FMP zahvaljujući Nerandžiću uspeo da smanji na deset poena razlike, Partizan je na poslednji odmor otišao sa 13 poena prednosti trojkom Dangubića uz zvuk sirene.

Početak završnih deset minuta protekao je u znaku Brajsa Džonsa, koji je vezao sedam poena i primakao svoj tim na šest poena minusa (73:67), ali nisu „panteri“ iskoristili naredna četiri napada, dok je Balša Koprivica polovičnim izvođenjem penala najavio, a Mur trojkom vratio crno-bele na višak od deset poena (77:67).

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Tačku na i“ stavio je Kevin Panter poenima uz faul kojima su crno-beli na 5:15 otišli na višak od 11 poena (80:69).

Tačnije, činilo se da jeste, ali je FMP preko Izundua i Šaranovića prišao na 82:77, kada je Kevin Panter pokazao zašto je i došao u Partizan. Pogodio je jednu trojku, potom se nadovezao još jednom sa devet metara uz kontakt sa Džonsom, ali bez faula, crno-beli su otišli na 88:77, i ponovo se činilo rešili pitanje pobednika… a onda su igrači tima iz Železnika „poludeli“. Pogodio je Tasić trojku, potom se nadovezao Džons dvojkom, a nakon Vujičića i Džons je nakon faula Ledeja u napadu na osam sekundi pre kraja smanjio na 91:89. Fauliran je Avramović, pogodio jedno bacanje, a Nerandžić promašio šut za produžetak.

Tako su crno-beli obezbedili prolaz u finale Kupa Radivoja Koraća, gde će u nedelju od 21 čas odmeriti snage sa Crvenom zvezdom.

Partizan je predvodio Kevin Panter sa 29 poena, dok je kod FMP-a prednjačio Brajs Džons sa istim učinkom.

Partizan – FMP 92:89 (21:24, 31:19, 21:17, 19:29)

Dvorana: „Čair“, Niš Sudije: M. Krneta, U. Obrknežević, M. Juras Gledalaca:

Partizan: Panter 29, Kurucs 2, Vukčević, Ledej 14, Zagorac, Avramović 3, Koprivica 11, Dangubić 6, Smailagić, Mur 17, Lesor 3

FMP: Džons 29, Šaranović 6, Tasić 17, Izundu 6, Nerandžić 13, Gušić, Pavićević 5, Vujičić 5, Simović, Stepanović 6, Manojlović 2, Lakić

Kup Radivoja Koraća, četvrtfinale

Četvrtak

Crvena zvezda – Radnički Kragujevac 103:59

Mega – Zlatibor 84:57

Petak

FMP – Borac Čačak 88:77

Partizan – Borac Zemun 101:48

Polufinale

Crvena zvezda – Mega 72:53

Partizan – FMP 92:89

Finale

21.00 Crvena zvezda – Partizan

Kraj! 

Pobeda Partizana 92:89.

40′ FMP se vratio u meč – 92:89

Trojka Tasića, potom i Džons za dva, pa Vujičić trojkom, a kada je Ledej napravio faul u napadu i Džons trojkom primakao „pantere“ na dva poena minusa, bilo je jasno da će meč biti odlučen u poslednjoj sekundi, ali je Nerandžić promašio poslednji šut za produžetak Prethodno, Avramović je bio polovičan sa penala.

38′ Panter heroj Partizana – 88:77

Dve trojke beka Partizana, crno-beli su i definitivno rešili pitanje pobednika.

37′ Ludilo u Čairu – 82:77

Izundu je pogodio iz reketa, Šaranović dodao trojku FMP-ovih -5.

36′ Panter uz faul, Tasić uzvratio, Ledej sa penala ponovo za 10 poena prednosti – 82:72

Poslednju nadu FMP-u doneo je Tasić trojkom, ali nisu uspeli da poentiralu nakon koša uz faul Pantera, a poenima Ledeja sa penala crno-beli su se vratili na deset poen arazlike.

34′ FMP ispustio svoje šanse, Mur za novih +10 – 77:67

Imao je FMP tri prilike da priđe na tri ili četiri poena minusa, nisu ih iskoristili, a to je „kaznio“ Dalas Mur trojkom kojom su crno-beli otišli na deset poena viška.

32′ Šokantan početak četvrte četvrtine – 73:67

Loše je Partizan igrao početkom četvrte četvrtine, Džons je vezao sedam poena, pa su košarkaši tima iz Železnika prišli na dva poseda minusa.

30′ Partizan čuva prednost, Mur na parketu – 73:60

Tim iz Železnika je poenima Stefanovića sa penala prišao na deset poena minusa, ali je Nemanja Dangubić trojkom u poslednjoj sekundi doneo velikih 13 poena viška pred završnicu meča.

26′ Lesor zakucavanjem odveo Partizan na +14 – 65:51

Presekao je pas, istrčao kontru i zakucao, pa crno-beli imaju višak od 14 poena. Pored toga, na klupu se vratio i Mur, koji će po svemu sudeći nastaviti meč.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

25′ Novi problem za Partizan – 63:51

Dalas Mur je u jednom napadu osetio bol, pa je zatražio izmenu, da bi se po izlasku iz igre uputio u svlačionicu.

24′ Nerandić održava FMP u životu – 61:51

Prvo je „izmislio“ dva poena uz faul i to tako što je odustao od zakucavanja i akrobatski položio, potom je još jednom bio precizan. Sa druge strane pogađali su Panter nakon faula pri šutu za tri poena (iskoristio sva tri penala), kao i Aleksa Avramović.

22′ Partizan se odlepio – 58:46

Crno-beli su stigli do viška od 12 poena nakon sjajnih poteza Mura i Koprivice.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

20′ Partizan na +9 nakon 20 minuta igre – 52:39

Crno-beli su u drugoj četvrtini zaigrali sjajno, dobili je 31:19 najviše zahvaljujući sjajnim rolama Pantera, Ledeja i Dangubića, pa na poluvremenu imaju devet poena viška.

19′ Dangubićeva „minijatura“, Partizan se odlepio – 48:39

Prvo je Dangubić pogodio trojku, potom izazvao grešku košarkaša FMP-a, čime je dao priliku Ledeju da trojkom odvede svoj tim na devet poena viška.

17′ Nerandžićev „ringlišpil“ i prelepi poeni, crno-beli čuvaju prednost – 42:39

Uspeo je da jednim driblingom izbaci dvojicu igrača iz „igre“ savršenom piruetom, a potom akciju završio veoma lepim polaganjem.

15′ Panter za tri, Partizan vodi – 35:32

Stigao je Panter do desetog poena nakon što je pogodio trojku u tranziciji. Pošto je lopta ušla u koš tribine su proključale, a Panter svoj koš burno proslavio.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

14′ Poeni Ledeja, izjednačenje u Čairu – 32:32

Nakon četiri brza poena Pantera nadovezao se i Ledej košem sa poludistance za izjednačenje.

12′ Serija brutalnih blokada i trojka Mura – 24:26

Lesor i Koprivica su zaustavili napad FMP-a rampama, odgovorio je Simović, ali je nakon ofanzivnog skoka Ledeja trojku pogodio Mur.

10′ FMP vodi nakon prve četvrtine – 21:24

Partizan još uvek ne uspeva da se vrati u igru, FMP sa druge strane deluje sve sigurnije, i nakon prvih deset minuta imaju višak od tri poena.

9′ Luda trojka Džonsa – 18:20

Isticao je napad FMP-a kada je Džons stigao do lopte na polovini terena, jedva da je zakoračio na polovinu Partizana kada je pogledao na semafor, video da vreme ističe i uputio loptu ka košu, a ona prošla kroz obruč.

8′ Koprivica drži Partizan u igri, fantastičan koš Džonsa – 15:17

Dva snažna zakucavanja, potom i koš sa poludistance – Partizan je na krilima mladog centra stigao do preokreta. Uzvratio je Džons košem uz faul.

5′ FMP uhvatio bolji ritam, preokret u Čairu – 11:13

Dva puta je sjajno zakucao Balša Koprivica, ali je Partizan uprkos tome osetno pao, još uvek su pod utiskom povrede Smailagića, što su igrači tima iz Železnika iskoristili i došli do vođstva.

3′ Užas za Partizan na samom početku – 5:4

Zapela je leva noga pri kretnji Alena Smailagića zbog čega je napravio neprirodan pokret, nakon čega je sa bolnom grimasom ostao da leži na parketu. Odmah je bilo jasno da nije bezazlen problem, pošto nije mogao da ustane, da bi uz pomoć Trifunovića izašao iz igre, pritom se ne oslanjajući na pogređenu nogu. Smailagić je otišao u svlačionicu.

1′ Egal na početku – 3:2

Trojku za Partizan pogodio je Trifunović, sa druge strane Tasić je bio precizan za „pantere“.

Dobro došli na prenos utakmice polufinala Kupa Radivoja Koraća između Partizana i FMP Železnika na portalu Nova.rs!

Navijači Partizana vređali Nebojšu Čovića

Naelektrisana je atmosfera u Nišu, Grobari su od starta krenuli da vređaju Nebojšu Čovića. Za sada nema incidenata, sve je ostalo na verbalnim provokacijama.

Partizan će imati veliku podršku

Foto: Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare