Dejan Radonjić drugi najtrofejniji trener Evrolige ove sezone
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Pečat trenera Crvene zvezde za istoriju, Dejan Radonjić osvojio je 26 trofeja u karijeri, ispred njega je ove sezone od evroligaških trenera samo Etore Mesina, koji sedi na klupi Olimpije iz Milana.

Crvena zvezda nastavlja da pomera granicu na dole. Ukoliko vam ovo zvuči čudno, podsetite se samo kako su crveno-beli od početka sezone uspeli da „zaključaju“ odbranu. Makabi je za 40 minuta postigao tek 63 poena (75:63), a Zvezda je u 2. kolu upisala prvi evroligaški skalp najviše zahvaljujući Nikoli Kaliniću, Nejtu Voltersu i Luki Mitroviću.

Znao je tim sa Malog Kalemegdana da napravi velike greške prilikom dovođenja pojačanja, ali deluje da je ovog puta Dejan Radonjić savršeno odradio prelazni rok.

Još jednom se njegov trenerski pečat vidi u svakom minutu Zvezdine igre, odbrana je granitna, čak i u momentima kada su mnogi igrači van stroja poput Erona Vajta, Ostina Holinsa, Branka Lazića, Maika Cirbesa.

Volters deluje kao produžena ruka Radonjića na terenu, a njegovih 17 poena bili bi predmet najvećih evropskih hvalospeva, da i Kalinić nije radio šta je hteo. Krilni košarkaš je dobio odrešene ruke u napadu, pokrivao je pozicije od 1 do 3, a sve situacije 1 na 1 je neobično lako rešavao. Rezultat? Ubedljiv trijumf Zvezde i 19 poena Kalinića.

I kada je temelj tako dobro postavljen, jer su to uglavnom igrači sa kojima je Radonjić radio i ranije, ne bi bilo neočekivano da Zvezda bude jedna od senzacije.

Glavni faktor potencijalnih uspeha je upravo crnogorski stručnjak, koji je drugi najtrofejniji trener u Evroligi ove sezone sa 26 osvojenih trofeja. Jedino je Etore Mesina ispred njega (32 titule), pa nema sumnje da Radonjić dobro zna šta mu je neophodno.

Drugi u Evroligi, ali i u ABA

Iako je Radonjić osvojio 26 klupska trofeja u trenerskoj karijeri, to i dalje nije dovoljno da bude najtrofejniji strateg u ABA ligi. Nimalo neočekivano to zvanje nosi Željko Obradović, trener Partizana, koji je u klupskoj košarci stigao do 42 titule. Osvojio je devet trofeja Evrolige, po čemu je najuspešniji u istoriji, a ima i dva FIBA Saporta Kupa. Ističe se još i 11 titula u prvenstvu Grčke sa Panatinaikosom, te četiri titule prvaka Turske sa Fenerbahčeom.

Poređenja radi, branilac trona sa Efesom, Ergin Ataman u trenerskoj karijeri je osvojio 21 pehar, dok velikani kao što su Pablo Laso, trener Reala, i Dimitris Itudis, trener CSKA iz Moskve, imaju po 21 trofej.

Razlog više da navijači Zvezde dobro pamte Radonjićeve reči „Biće opet Kalemegdan u junu“, aludirajući na slavlje najvažnijih domaćih trofeja u smiraj sezone.

Radonjić je najtrofejniji trener u istoriji Crvene zvezde, četiri puta je uspeo da donese crveno-belima titulu u ABA ligi, a toliko puta je stizao i do Kupa Radivoja Koraća, te Superlige Srbije.

Šest puta je bio prvak Crne Gore sa ekipom Budućnosti, isti broj puta je osvajao Kup ove države. Ne samo da je Radonjić garant za trofeje, već obično uspeva da donese po dva, tri tokom sezone.

Odbrana ne da više od 63 poena

Nijedan od četiri rivala Crvene zvezde od početka sezone, a igrala je protiv Splita (97:61) i Budućnosti (71:63) u ABA ligi, te Fenerbahčea (poraz 61:57) i Makabija (75:63) u Evroligi, nije dao Zvezdi više od 63 poena.

Nakon trijumfa nad Makabijem je bio zadovoljan kao retko kada, ali je i ovog puta ostao skroman. Pokazao je zbog čega je jedan od najboljih trenera, jer uvek želi da u vidu ima širu sliku.

„Iskren da budem, imali smo specifičan period za nama. Ostali smo u Istanbulu bez Holinsa, Dobrić i Davidovac su se vratili posle dužeg vremena i igrali u ABA ligi prethodni meč. Igrali smo veoma dobro, svako pojedinačno. Vajt je potrebno još dva meseca da se vrati, ali se nadam da će svi ostali biti brzo u trenažnom procesu“, rekao je Radonjić.

Tokom godina su njegove gestikulacije postajale hit na društvenim mrežama, što je samo doprinelo utisku trenera koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Veliki u porazu, ali i pobedi, nikada nije rekao nijednu lošu reč o rivalima, sa kojima uvek ima odlične odnose.

Svi ovi kvaliteti učinili su da navijači o njemu pišu hvalospeve, a da Evropa prepoznaje njegov trenerski pečat. Bivši plejmejker je jedan od onih tihih radnika, ne voli da se eksponira u javnosti više nego što je potrebno, a opet njegove fotografije sa trofejima uvek preplave internet.

Ukoliko nastavi u ovom ritmu, Mesinin rekord od 32 trofeja bi mogao da padne već za dve, tri godine.

BONUS VIDEO Dejan Savić i Ivica Tucak nasmejaće vas do suza kao nikad pre

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare