Košarkaši Crvene zvezde savladali su Uniks u Kazanju u okviru 26. kola Evrolige rezultatom 84:77 i tako ponovo oživeli nadu da će moći da se umešaju u borbu za Top 8 fazu.

Zvezda je mnogo bolje otvorila meč i povela 9:0, ali je Uniks odgovorio serijom 9-2, pa je sredinonm prve četvrtine rezutat bio 11:9 za goste. Ipak, i završnica prvog kvartala igre pripala je timu sa Malog Kalemegdana, koji je preko Stefana Markovića, Ognjena Kuzmića i njegovog imenjaka Dobrića došao do viška od 11 poena, 22:11.

PROČITAJTE JOŠ...

Domaći sastav je preko Spisua, koji je pogodio dve vezane trojke, počeo da polako smanjuje vođstvo Zvezde, koja je zahvaljujući pogocima Vajta sa penala i Voltersa čuvala prednost, ali je Uniks polovinom deonice počeo novu seriju od devet vezanih poena i od 29:22 za Zvezdu došao do 31:29.

Igralo se koš za koš u tim momentima, a crveno-bele je predvodio Ostin Holins, koji je pogodio dva penala i trojku u narednom napadu.

Kada je Nikola Kalinić fauliran pri šutu za tri poena u momentu kada je, na 44 sekunde pre kraja poluvremena, rezultat bio 41:37 za crveno-bele, činilo se da će prvi deo rešiti ubedljivo u svoju korist. No, pogodio je samo dva od tri penala, da bi Uniks preko Marija Hezonje i četvrtom trojkom Spisua za samo nekoliko sekundi nadoknadio minus od šest poena, pa je nakon prvih 20 minuta rezultat 43:43.

Crveno-beli su čuvali egal do rezultata 45:45, ali je nakon poena Voltersa usledila nova serija Uniksa, koji je preko Hezonje i Brauna došao do 50:45, pošto je Amerikanac fauliran, pri faulu bio precizan. Poenima Kalinića i Voltersa prišla je Zvezda na minus od jednog poena.

Unics Kazan - Crvena zvezda
Unics Kazan – Crvena zvezda Foto:Maksim Bogodvid / Sputnik / Profimedia

Uniks je ponovo uspeo da napravi osetno vođstvo poenima Brauna i Hezonje (58:53), ali je Davidovac trojkom najavio lud kraj treće četvrtine. Džekiri i Spisu su povećali prednos domaćina na 62:56 pre nego što je Voroncevič pogodio trojku za 65:56, i činilo se da je pitanje pobednika u velikoj meri rešeno… kada je Stefan Marković zaigrao kao u transu. Pogođena trojka, potom ukradena lopta i asistencija za Mitrovića koji je bio precizan uz faul, ali promašio dodatni penal primakli su zvezdu na 65:61, a potom je Holins nakon faula Brauna u poslednjoj sekundi sa penala primakao Zvezdu na dva poena minusa.

Početkom završnih deset minuta Zvezda je stigla i do preokreta koševima Mitrovića i Kalinića (67:65), Spisu je novom trojkom vratio vođstvo domaćinu, a rezultatska klackalica potrajala je do vođstva domaćih 71:69. Prvo je Kalinić pogodio trojku, zatim i Volters, a uprkos promašenom ziceru za vođstvo od sedam poena crveno-beli nisu kažnjeni jer je u narednom napadu Holins u poslednjoj sekundi pogodio dugu trojku za 78:71. Iako je Hezonja uspeo da još jednom primakne svoj tim na četiri poena minusa, Kalinić je najavio pobedu, a Volters i Holins odličnom odbranom rešili pitanje trijumfa, da bi „tačku na i“ stavio Vajt i Zvezdu odveo na 84:74.

Na kraju, sedam poena razlike i povratak nade da će crveno-beli moći da se umešaju u borbu za plasman među osam najboljih ekipa.

Kod Zvezde najviše poena postigao je Kalinić (20), Volters je ubacio jedan manje. Uniks je predvodio Hezonja sa 18.

Uniks – Crvena zvezda 77:84 (11:22, 32:21, 22:20, 12:21

Hala: „Basket Hall“, Kazanj; Sudije: Bendžamin Himenez, Medi Difala, Jurgis Laurinavičius

Uniks: Spisu 17, Zajcev 7, Mejo 6, Komolov, Dž. Braun 13, Brentli 2, Hezonja 18, Uzinski 2, Voroncevič 5, Klimenko, Džekiri 7

Crvena zvezda: Volters 19, Lazić, Dobrić 5, Holins 10, Ivanović, Marković 5, Lazarević 2, Davidovac 3, Mitrović 10, Kalinić 20, Vajt 8, Kuzmić 2

Standings provided by SofaScore LiveScore

40′ Vajt i Volters rešili pitanje pobednika – 77:84

Prvo je Volters ukrao loptu i na početku poslednjeg minuta položio, potom je fantastičan u odbrani bio i Holins, ukrao loptu, Vajt akciju okončao laganim poenima. Uspeo je Uniks da smanji trojkom Hezonje, ali to je bilo sve.

38′ Trojka Hezonje kad joj vreme nije, Kalinić čuva vođstvo Zvezde – 74:80

Trojka hrvatskog internacionalca primakla je Uniks na četiri poena, odgovorio je Kalinić košem uz malo sreće.

36′ Holinsova duga trojka za ogromnih +7 – 71:78

Nije pogodio Hezonja trojku, a nakon dugog napada crveno-belih Holins je okončao akciju trojkom za višak od sedam poena.

35′ Dve brze trojke, Zvezda ekspresno do plus četiri – 71:75

Prvo je Kalinić pogodio za tri, potom je Volters nakon promašaja Brauna bio precizan, te su crveno-beli za samo dva napada napravili preokret i stigli do osetnog vođstva. Moglo je da bude i ubedljivije ali je Voroncevič uspeo da u poslednjem trenutku izblokira Voltersa koji nije iskoristio kontru

33′ Rezultatska klackalica – 70:69

Mitrović je novim poenima doneo vođstvo crveno-belima, ali je i Mejo bio precizan iz reketa.

32′ Trojka Spisua, Uniks ponovo vodi – 68:67

Ostavili su samog beka Uniksa igrači Zvezde, pogodio je petu trojku na meču.

31′ Mitrović doneo izjednačenje, Kalinić preokret – 65:67

Zvezda je podigla nivo odbrane, Uniks nije uspeo da se privikne, a crveno-beli nakon poena Mitrovića i Kalinića vode dva razlike.

30′ Uniks vodio sa devet poena, Marković minijaturom primakao crveno-bele – 65:63

Nakon trojke Davidovca Džekiri je vezao tri poena, usledile su tehnička greška Dejana Radonjića i pogodak Spisua sa penala, potom trojka Voronceviča za devet poena viška. Ipak, stefan Marković je prvo pogodio trojku, potom ukrao loptu i asistirao Luki Mitroviću za lake poene uz faul, ali je bio neprecizan sa penala. No, ni to nije bio kraj treće deonice, jer je Uniks odigrao očajan poslednji napad, a Holins iznudio faul Brauna, pogodio oba penala i doneo minus od dva poena svom timu.

28′ Važna trojka Davidovca – 58:56

Sjajno je Marković asistirao a Davidovac iskoristio malo prostora koji mu je ostavljen i pogodio važnu trojku kojom je Zvezda prekinula nalet rivala i smanjila na dva poena razlike.

27′ Raste prednost Uniksa – 58:53

Hezonja igra odličan meč, a košem na 3:05 pre kraja treće četvrtine odveo je svoju ekipu na višak od pet poena.

26′ Braun nezadrživ – 56:53

Nakon poena Kalinića za preokret (53:52), Braun je dva puta sjajno rešio situaciju u reketu, pa je njegova ekipa ponovo otišla na plus od tri poena.

25′ Volters čuva Zvezdu na minusu od jednog poena – 52:51

Džekiri je pogodio za dva iz reketa i doneo +3 svom timu, ali je Volters nastavio da predvoci Zvezdu i svojim 14. poenom vratio crveno-bele na minus od jednog poena.

24′ Zvezda vezala četiri poena – 50:49

Nakon serije domaćina uzvratila je Zvezda, stigli su crveno-beli na minus od jednog poena nakon koševa Voltersa i Kalinića.

22′ Loš početak drugog poluvremena za crveno-bele – 50:45

Precizan je ibo Hezonja, potom i Braun uz faul Kuzmića, koji je pogodio slobodno bacanje.

20′ Kalinić sa penala Zvezdi doneo +6, Hezonja trojkom vratio Uniks, Spisu novom trojkom poravnao na kraju poluvremena – 43:43

Fauliran je Kalinić pri šutu za tri poena, pogodio je jedno bacanje. U narednom napadu Uniksa Hezonja je pogodio trojku, a nakon promašaja Markovića za tri Spisu je novim pogođenim šutem sa distance doneo svom timu egal nakon prvih 20 minuta.

18′ Trojka Holinsa, Zvezda ponovo vodi – 33:36

Nakon što je pogodio dva penala, Holins je došao i do trojke.

16′ Izjednačenje, pa preokret – 31:29

Igra se u serijama, a Uniks je sredinom druge četvrtine vezao devet poena i došao do dva poena viška nakon što su koš crveno-belih pogađali Mejo, Hezonja i Džekiri.

14′ Važna trojka Voltersa – 22:29

Nakon poena Vajta sa penala i nove trojke Spisua odgovorio je Volters pogođenim šutem za tri poena.

12′ Uniks se ne predaje – 17:24

Pogodio je Spisu dve vezane trojke, pa je ruski tim prišao na sedam poena minusa.

10′ Zvezda na +11 nakon 20 minuta – 11:22

Sjajan nalet crveno-belih okončan je prvo košem Ognjena Kuzmića nakon skoka u napadu posle promašaja Kalinića za tri, a potom i trojkom Dobrića.

8′ Zvezda odbila nalet Uniksa – 9:17

Prvo je Nikola Kalinić pogodio sa poludistance, odmah potom je i Stefan Marković iznudio nesportsku lični grešku Brentlija, ali su poentirali samo sa linije za slobodna bacanja, pošto je Kalinić izgubio loptu. Ipak, dobra odbrana Dobrića donela je crveno-belima kontru i lake poene.

Dobro došli na prenos meča 26. kola Evrolige između Uniksa i Crvene zvezde na portalu Nova.rs!

BONUS VIDEO Radonjić pokazao emocije kao nikad dosad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar