Nikola Jokic i Stef Kari
Nikola Jokić i Stef Kari Foto:EZRA SHAW / Getty images / Profimedia

Nikola Jokić "gazi" brojkama u NBA ligi, a sve liči na prošlogodišnju sezonu, kada je doduše najveći MVP takmac bio Džoel Embid.

Amerikanci su kraljevi statistike i izvlačenja najneverovatnijih brojki, ali se malo skreće pogled kada se pogleda Jokićeva statistika.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog Jokića često dolazi i do ozbiljnih rasprava u studijima emisija posvećenih NBA ligi, Šek i Barkli ulaze u duge prepirke i razgovore, sami i sa sagovornicima, sve to je donekle deo šou biznisa, ali i dalje neverovatno deluje da se branilac MVP trona drži malo ispod radara kada je u pitanju trka za novo priznanje.

Sam nosi ekipu na leđima, u odsustvu Mareja i Portera, nema mnogo opcija i podrške, često sve zavisi od njega i tako nešto viđeno je protiv Golden Stejta, u direktnom duelu sa trenutno najboljim timom NBA lige i prvim favoritom za MVP titulu, Stefom Karijem.

Jesu obe ekipe oslabljene, ali je Jokić imao samo osam saigrača u rotaciji i oslonio se praktično samo na Bartona. Zato i nije čudno što je Denver ispustio +24, što je bio rezultat poluvremena, a na kraju je upravo Jokić meč rešio blokadom.

Foto Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Čisto statistički, Jokić je imao 22 poena, 18 skokova, pet asistencija uz četiri ukradene lopte i blokadu, jednu jedinu i pobedonosnu. Sa druge strane, Kari je imao 23 poena uz po četiri skoka i asistencije, šutirao je 6/16 iz igre, od toga 5/14 za tri poena.

Uz Karija su timski rezultati i prvo mesto Zapada, ali i javnost koja ga više simpatiše. Nedavno je oborio trojkaški rekord NBA lige, ubacivši 2974. trojku Niksima, ali su i poenterske brojke često posledica ozbiljnog forsiranja šuta.

Kariju je meč protiv Denvera bio 34. u sezoni, prethodno je 5/16 i 3/14 šutirao protiv Finiksa, 4/12 protiv Sakramenta, 5/14 imao je protiv Niksa i Bostona, 5/15 protiv Indijane…

Šut je glavni oslonac Karija, Jokić sa druge strane pokazuje kompletniju igru zbog koje je izjednačio rekord Čarlsa Barklija iz 1988. godine, pošto je prvi košarkaš koji je posle 33 godine vezao dve utakmice sa više od 25 poena, više od 20 skokova i bar pet asistencija – imao je 26 poena, 22 skoka i osam asistencija protiv Klipersa.

Foto Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Jokić je samo na poslednje tri utakmice imao bar 22 poena, 18 skokova i 5 asistencija po meču, ušao je u ozbiljan ritam i sada mu za MVP trku preostaje samo jedno, uz čuvanje od povreda – poboljšanje učinka Denvera na tabeli.

Januar će mu biti dobra prilika za to, od narednih 13 mečeva, Denver će čak devet igrati kao domaćin.

Već 31. decembra od 3.30 po našem vremenu, Denver će ugostiti Golden Stejt i biće to još jedna prilika da pokaže ko je MVP.

Takođe, potcenjuje se koliko je Jokić defanzivno napredovao, tri utakmice ove godine je rešio blokadom.

Sten van Gandi je analizirao nekoliko situacija u kojima je Jokić briljirao, a osvrnuo se i na komentar Majkla Melouna da je Jokić možda i najbolji defanzivni centar lige.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: AP Photo/John Bazemore)

„Majkl Meloun je rekao da je Jokić u idealnoj defanzivnoj petorci, možda je to predaleko s obzirom na druge centre, ali je svakako unapredio igru.“

Odgovorio je i Ajzea Tomas.

„Možda nije u idealnoj defanzivnoj petorci s obzirom na parametre koje rangiramo, kao što su blokade. Ali je on on odličan defanzivac kada je ona postavljena, kao što je bio Lambijer. Bio je sjajan bloker, ali je i zatvarao sredinu, terao te da uzimaš teške šuteve, a onda kupio lopte.“

BONUS VIDEO Komična scena Novaka Đokovića, imao minut da se pripremi za uključenje pa napravio šou 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar