Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Australijan open počinje tek 17. januara, a čini se da domaćini već sada imaju ozbiljne probleme da promovišu prvi sezonski Grend slem.

Domaćini, predstavnici vlasti i čelnici „Tenis Australija“ imaju već dosta negativnog PR-a u javnosti, a sve počinje od Novaka Đokovića.

PROČITAJTE JOŠ

Negativna kampanja koja se dugo vodi protiv njega u Australiji dala je rezultate, pa je najbolji teniser sveta dvoumi da li uopšte da se pojavi u Melburnu.

„Kako sam shvatio iz vesti, nemojte ga čekati. Ali oni igraju neku vrstu pokera – ko će prvi pogrešiti. Čini mi se da će se sve završiti time što on jednostavno neće ići, a Australijan open će se održati. Nadal će verovatno doći, ali ako Novak ne ode, biće čudno, jer onda sledi serija američkih turnira, gde su svi obavezni da se vakcinišu na isti način“; rekao je peti teniser sveta Andrej Rubljov aludirajući na „driblanje“ organizatora turnira i australijskih vlasti sa Novakom, koje traje već dugo, i u kom je čak Stefanos Cicipas podržao Novaka, šta god da odluči.

Svima je već jasno da tihi rat dugo tinja, a da stvari ne funkcionišu čak ni interno u organizaciji Australijan opena, potvrđuje jedna ostavka. Menadžer za biobezbednost „Tenis Australija“, Tom Mekdauel, podneo je ostavku, ostavljajući organizaciju baš u trenutku kada igrači i njihovi timovi počinju da pristižu.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Mekdauel je imao veliki broj ključnih obaveza i odgovornosti u vezi sa kovid protokolima, bavio se procedurama koje se tiču različitih zona kretanja, blisko je sarađivao sa vlastima i zvaničnicima, partnerima objekata na kojima se igraju mečevi. Nije poznato šta je razlog ostavke, a njegova obaveza bila je i da usmerava i organizuje sve koji dolaze u skladu sa protokolima – on je to učinio u trenutku kada dolazi 17 čarter letova iz šest gradova, Dubaija, Abu Dabija, Los Anđelesa, Santjaga, Tokija i Singapura.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Očekuje se da ukupno 3.300 ljudi iz sveta tenisa doputuje u Australiju, a novi udarac za turnir biće odsustvo mnogih zvučnih imena – Dominik Tim odustao je od povratka na veliku scenu, koronu su u Abu Dabiju dobili Rafael Nadal, Denis Šapovalov, Andrej Rubljov, Ons Žabur i Belinda Benčić, pa je pitanje u kakvoj će formi i stanju oni biti ako se pojave u Melburnu. Nešto ranije, finalistkinja Australijan opena iz 2021. godine, Dženifer Brejdi, odustala je zbog povrede. Neće biti još Karoline Pliškove, Serene Vilijams i Bjanke Andreesku, pa je turnir u ženskoj konkurenciji već ozbiljno oslabljen.

Teško je i zamisliti na šta bi muška konkurencija ličila bez Novaka – naznake toga videli smo već na Indijan Velsu, takozvanom „petom slemu“ – mnogi su se usaglasili da „nije to to“ bez Đokovića.

BONUS VIDEO Đoković opsovao „sočno“, sudija ga razumeo i kaznio

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare