Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tristan Vukčević (19, 209cm) je velika nada evropske, ali i srpske košarke, želi da igra za našu reprezentaciju i ne može još, već mora da sačeka do proleća 2024. godine.

Vukčević igra veoma dobro ove sezone i mogao bi da pokaže sav svoj potencijal u dresu Partizana, odnosno zašto je važio za veliku nadu Reala. Tek treba dodatno da se razvije pod komandom Željka Obradovića, koji mu daje sve veću minutažu.

Tristan je u ABA ligi bio dvocifren na dve od četiri utakmice ove sezone, protiv Cibone je odigrao najbolju partiju. Imao je 14 poena, četiri skoka i dve „krađe“ za indeks za 17, za 19 minuta.

PROČITAJTE JOŠ

Dvocifren je bio i protiv SC Derbija, ubacio je 11 poena, trijumfu nad MZT u Skoplju doprineo je sa sedam poena, a za svega četiri minuta protiv Mornara postigao je dva poena i uhvatio četiri lopte.

U Evroligi je imao skromniju minutažu i učinak, dobar je bio protiv Virtusa – zabeležio je osam poena uz dva skoka za skoro 15 minuta na parketu.

Supertalentovani, 19-godišnji krilni centar verovatno bi dobio i poziv selektora Srbije Svetislava Pešića za novembarski „prozor“ u kvalifikacijama za Mundobasket – da je to moguće. Nažalost, nije, još uvek.

O čemu se radi kada je reč o sinu Dušana Vukčevića, nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje, koji je igrao za SCG na Evrobasketu 2003? Njegov naslednik je rođen baš te godine i kao tinejdžer je ušao u prvi tim Reala, što dovoljno govori o kakvom igraču je reč.

Dušan i Tristan Vukčević Foto: Nova.rs/Đ. Matić

I sam je istakao kako želi da brani boje „orlova“, a Nova.rs detaljno objašvanja zašto to ne može da se dogodi dok ne napuni 21 godinu, što će se dogoditi 11. marta 2024.

Privremeno su se isprečili propisi FIBA koji imaju kategoriju „poseban slučaj“ (FIBA special cases), u koju spada i Tristan Vukčević.

Njegov otac je rođen u BiH i ima srpsko i grčko državljanstvo, majka mu je Šveđanka, a on je rođen u Italiji. Najveći deo života proveo je u Grčkoj i tu dolazimo do začkoljice.

Nenad Krstić
Nenad Krstić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Prema propisima je zabranjen međunarodni prelazak nekog igrača iz jednog kluba u drugi pre 18. rođendana, osim u posebnim slučajevima kada odluku o tome donosi generalni sekretar FIBA. Tristan je kao igrač iz Grčke, jer mu otac ima i grčko državljanstvo, prešao u Real, a jedan od dokumenata potreban da bi FIBA donela pomenutu odluku je da se igrač obaveže da će nastupati za reprezentaciju matične zemlje, odnosno zemlje iz koje prelazi, do 21. godine. Tako je Tristan potpisao da će igrati za Grčku da bi otišao u Real. Ako želi može da igra za tu reprezentaciju, ako ne želi ne može da igra ni za koga drugog do 21. godine“, objasnio je svojevremeno za Nova.rs Nenad Krstić, doskorašnji potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Jasno je šta je moralo da se dogodi kako bi Tristan Vukčević prešao kao tinejdžer u jedan od najvećih klubova na svetu.

„Njegova želja je da igra za Srbiju i to nije sporno, samo ćemo sačekati još tri godine. Mislim da u tom periodu ni neće igrati za Grčku koliko znam. Situacija deluje zbunjujuće, ali propisi su propisi i mi na njega možemo da računamo od 21. godine. Jako lepo se razvija, igra fenomenalno za svoje godine, ima odlično telo i izgleda baš košarkaški“, podvukao je Krstić tada za Nova.rs.

BONUS VIDEO „Grobari“ slave prvu pobedu u Evroligi uz Tango smrti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar