Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Trenersku vrtešku na evropskom kontinentu pratili su i veliki transferi igrača.

Talas nije zaobišao ni srpske košarkaše, među kojima je najzvučnije ime Nikole Milutinova.

PROČITAJTE JOŠ

Reprezentativac Srbije i jedan od najboljih centara Evrope je posle pet godina provedenih u Olimpijakosu promenio državu i preselio se u Rusiju.

Milutinov ima tek 25 godina, ali već ozbiljno evroligaško iskustvo i dva izbora u najbolju petorku grčke lige.

On će u narednom periodu nositi dres moskovskog CSKA, koji već ima povoljno iskustvo sa srpskim centrima, pre svih sa Nenadom Krstićem.

Momak rođen u Novom Sadu je već godinama jedan od najzanimljivijih igrača i za NBA ligu, međutim on je odlučio da nastavi evropsku odiseju i „pojuri“ titulu šampiona Evrolige.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Grčka ipak neće biti oslabljena za srpskog predstavnika, pošto bi stanovnik Atine trebalo da postane Nemanja Nedović.

Svojevremeno jedan od najtalentovanijih i atletski najpotentnijih košarkaša Evrope prolazio je kroz teške trenutke protekle sezone.

Brojne povrede, odsustva, kao i ponovno uspostavljanje sistema u Olimpiji iz Milana… Sve to mu nije prijalo pa je rastanak bio neizbežan.

Potencijalni reprezentativac Srbije će novi korak pokušati da napravi verovatno u Panatinaikosu, koji je spreman da mu pruži šansu.

Nedović je u 29. godini i ovo je pravo vreme za njega da pronađe sredinu u kojoj će imati poverenje, kredit i slobodu da bude najbolja verzija sebe.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Sve to je neophodno i Nemanji Dangubiću, takođe bivšem reprezentativcu Srbije koji je najverovatnije na putu povratka u domovinu.

Izdanak škole Hemofarma je pažnju skrenuo na sebe igrama u Mega Bemaksu, da bi potom proveo godine u Crvenoj zvezdi.

Za to vreme je kod trenera Dejana Radonjića postao defanzivni specijalac i izgubio je deo napadačkog repertoara, ali je u daljoj karijeri davao naznake da bi mogao da bude više od „dežurnog policajca“.

Dangubić je prikazivao solidne partije u Bajernu i Estudijantesu, ali mu je neophodno više od toga.

S tom namerom bi trebalo da obuče dres Partizana, sa kojim je navodno već postigao dogovor o potpisivanju višegodišnjeg ugovora.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

On će možda, a Dejan Todorović sasvim sigurno neće obući crno-beli dres. Bar u bliskoj budućnosti.

Sjajni šuter iz Mrkonjić Grada će i dalje ostati u španskoj ligi, gde je proveo čitavu karijeru, počevši od 2011. godine.

Kao bek, ali i krilo, Todorović je stekao reputaciju veoma pouzdanog igrača i ima ozbiljno dobru reputaciju na Iberijskom poluostrvu.

Iako su se i ovog leta pojavljivale spekulacije, on neće prvi put zagrati u Srbiji, već će nastaviti da gradi karijeru u zemlji koja mu je pružila priliku da postane profesionalni košarkaš.

Todorović će sledeće sezone nositi dres Tenerifa, čime je nastavio tradiciju da u klubovima provodi po jednu takmičarsku godinu, što je bio slučaj u Mursiji i Andori.

Ako je to bilo očekivano, onda povratak Dragana Apića u ABA ligu svakako nije.

Momak za koga nije bilo mesta u Crvenoj zvezdi, pa je u timu FMP morao da dominira regionalnim takmičenjem, naredne sezone će nositi dres Igokee.

Novosađanin može odlično da pokrije pozicije centra i krilnog centra, zbog čega je u januaru prošle godine potpisao čak četvorogodišnji ugovor sa Lokomotivom iz Kubanja.

Uprkos pojedinim dobrim partijama, promena trenera je uticala na to da izgubi mesto u timu, što je sa sobom nosilo pozajmicu u španski Burgos.

Saradnja sa ruskim timom nije nastavljena, pa je Apić odlučio da postane deo ambicioznog projekta ekipe iz Aleksandrovca.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Uz njega, Igokea je sebi obezbedila potpise dvojice dokazano korisnih igrača, Marka Jošila i Stefana Fundića.

Momci sa već ozbiljim iskustvom igranja u ABA ligi su preko Slovenije i Hrvatske stigli u Republiku Srpsku, gde će imati priliku da potvrde svoj renome.

Ambiciozan je i Mornar iz Bara, pa je iz FMP uzeo sjajnog beka Marka Jeremića, momka koji je u proteklim sezonama demonstrirao veliku borbenost i precizan šut za tri poena.

I dvojica bivših plejmejkera Partizana su promenila destinacije – Aleksandar Cvetković je Španiju zamenio Megom, dok će Vasilije Pušica ostati u Italiji, ali ne u Varezeu nego u Sasariju.

Ostaje da se vidi šta će biti sa nekada velikim talentom Crvene zvezde Vojislavom Stojanovićem, koji je ostao bez angažmana posle rastanka sa Kremonom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar