Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT/Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu/Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili/USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Ponovo srpskog centra nema u vrhu, ali naplatiće on sve kad-tad

Dugi niz godina američki magazin „Forbs“ objavljuje listu najbogatijih ljudi sveta, a ovoga puta poseban fokus bio je na NBA zvezdama.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da u NBA košarkaši pored velikih ugovora imaju i mnogobrojne sponzore, od kojih neretke zarade i više nego od košarke.

Na listi 10 najplaćenijih košarkaša u NBA, računajući i košarkaške i sponzorske ugovore, nema aktuelnog osvajača MVP nagrade Nikole Jokića, a u samom vrhu od Evropljana se nalazi smao Janis Adetokumbo. Zanimljivo je da je ovo druga godina zaredom u kojoj je Janis jedini Evropljanin u prvih 10 prema ovoj listi.

Druga dvojica najplaćenijih Evropljana, iza Janisa, su Luka Dončić i Nikola Jokić, ali Srbin i Slovenac i dalje nisu u prvih deset po zaradi, što ne znači da neće biti narednih godina.

Daleko najbogatiji košarkaš današnjice je Lebron Džejms sa ukupnom zaradom od 124,5 miliona dolara koje će inkasirati naredne sezone. Od te brojke 44,5 miliona zaradiće od košarke, a sve ostao od mnogobrojnih ugovora van terena, saradnji, reklama…

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da je Lebron maher za privlačenje novca van terena, razvio je mnogobrojne biznise, ulagao u nekretnine, glumio u filmu… Ipak, ništa od toga ne bi bilo moguće da u svojoj 38. godini ne dominira na košarkaški terenima. Prošle sezone njegovi Los Anđeles Lejkersi doživeli su veliki pad, pošto su ispali iz borbe za plej-of, te će u narednoj sezoni imati motiv više da se dokažu. Lebron je bio najbolji igrač svoje ekipe, prosečno je beležio 30,3 poena uz 8,2 skoka i 6,2 asistencije, ali na kraju nije bio ni u užoj konkurenciji za MVP-a.

Džejms je proteklog leta potpisao i novi ugovor sa Lejkersima na još dve godine, a za to vreme inkasiraće ukupno 97,1 milion dolara. Naredna sezona u NBA ligi će mu biti jubilarna 20, a velika želja mu je da zaigra sa sinom Bronijem, koji bi na najveću scenu mogao da kroči za dve godine.

Jedna od najboljih košarkaša ikada postao je nedavno i milijarder, te je trenutno jedini aktivni sportista sa tim epitetom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Iza Lebrona po ukupnoj zaradi nalazi se Stef Kari, aktuelni osvajač NBA prstena sa Golden Stejtom. Njegova zarada procenjuje se na 95,1 milion dolara, iako mu je košarkaški ugovor veći nego Lebronu – 48,1 milion. Kari je prošle sezone bio MVP finala, po četvrti put u karijeri je podigao trofej šampiona, a mnogi ga smatraju i najboljim šuterom svih vremena.

Treće mesto zauzima Kevin Durent sa 88 miliona, iako je Bruklin prošle sezone počišćen od Bostona u prvoj rundi plej-ofa. Tokom leta mnogo se spekulisalo o njegovom trejdu, kao moguće naredne destinacije pominjale su se ekipe poput Finiks Sansa, Majami Hita i Atlante Hoksa, ali je Durent ostao veran Bruklinu, od koga će zaraditi 43 miliona dolara.

Na četvrtoj poziciji nalazi se pomenuti Adetokumbo, koji je prema ESPN-u i najbolji igrač u ligi trenutno. Njega su američki novinari svrstali ispred Nikole Jokića, iako je Srbin dva puta zaredom osvojio MVP nagradu. Što se Janisa tiče, on će imati ukupnu zaradu od 86,5 miliona dolara, dok mu je od košarke skoro polovina tog iznosa – 42.500.000. O Janisovom teškom putu nedavno je snimljeen i film, a očekuje se da njegova zarada van terena raste u narednim godinama. Pored toga, grčka zvezda je u saradnji sa svojom trojicom braće pokrenula i prodavnicu „AntetokounBros“, naravno da kao i prethodna trojica na listi ima svoj brend patika, a ima saradnju i sa medicinskom kompanijom, kao i luksuznim satovima…

Foto: Tanjug / AP Photo/Morry Gash

Možda neočekivano za mnoge, ali ime Rasela Vestbruka se našlo kao peto na listi. Američki plejmejker će i naredne godine nositi dres Lejkersa, od kojih će zaraditi 47,1 milion. Ipak, njegova kasa biće znatno punija i to za 82,1 milion dolara.

Vestbruk je prošle sezone poprilično podbacio u dresu „jezeraša“, mnogi navijači su ga ismevali zbog velikih promašaja i takozvanih „cigli“, ali njemu to ne smeta da finansijski osigura sebe i ko zna koliko budućih generacija u svojoj porodici.

Listu 10 najplaćenijih u NBA ligi upotpunjuju: Klej Tompson (60,6 miliona), Demijen Lilard (60,5), Džejms Harden (53), Pol Džordž (51) i Džimi Batler (49,7).

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Ono što je važno napomenuti je da su zarade NBA košarkaša u konstantnom porastu još od sezone 2012/13, ali uz izuzeće sezone 2020/21. kada je pandemija koronavirusa bila u jeku (pad nije zabeležen kada je reč o saradnjama i ugovorima van terena). Zanimljivo je da je ukupna zarada desetorice najplaćenijih u NBA za deset godina porasla za čak 122 odsto.

Što se Jokića tiče, on ima još godinu dana starog ugovora sa Denverom, pa će prema njemu u narendoj sezoni zaraditi nešto više od 30 miliona dolara. Nije poznato kolika je tačna zarada Jokića van terena, ali je poznato da će od sezone 2023/23. zarađivati znatno više od košarke, pošto je nedavno potpisao supermaks ugovor sa Denverom (najbogatija sezona trebalo bi da mu bude 2027/28 kada će na računu dobiti skoro 62 miliona dolara od kluba).


Lista najbogatijih košarkaša sveta:

1. Lebron Džejms (Los Anđeles Lejkers): 124.5 milliona dolara, 44.5 milliona od košarke
2. Stefen Kari (Golden Stejt): 95.1 million, 48.1 million od košarke
3. Kevin Durent (Bruklin Nets): 88 million, 43 million od košarke
4. Janis Adetokumbo (Milvoki Baks): 86.5 million, 42.5 million od košarke

5. Rasel Vestbruk (Los Anđeles Lejkers): 82.1 million, 47.1 million od košarke

6. Klej Tompson (Golden Stejt Voriors): 60.6 million, 40.6 million od košarke
7. Demijan Lilard (Portland): 60.5 million, 42.5 million od košarke
8. Džejms Harden (Filadelfija): 53 million, 33 million od košarke
9. Pol Džordž (Los Anđeles Klipers): 51 million, 42.5 million od košarke
10. Džimi Batler (Majami Hit): 49.7 million, 37.7 million od košarke

BONUS VIDEO Zašto je Jokić došao u Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar