Lebron Džejms
Foto: EPA-EFE/STEVE DIPAOLA

Ne zovu ga džabe "Kralj", a za to ima više razloga

Lebron Džejms će u decembru napuniti 38 godina, ali to mu ne remeti planove koje ima u košarkaškoj karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kralj“ je nedavno produžio ugovor sa Los Anđeles Lejkersima na još dve godine, a za to vreme inkasiraće 97,1 milion dolara.

U ugovoru se nalazi i „trejd kiker“ od 15%, koji znači da će plata „Kralja Džejmsa“ porasti za 15 odsto ukoliko bude trejdovan u neku drugu ekipu.

Ovim potezom pokazao je jasnu nameru da ne želi da se povuče i da još uvek nije rekao poslendju reč, a osim na košarkaškim terenima dominira i van njih, konkretno u „slaganju para“.

Nedavno je i zvanično postao milijarder, odnosno prvi aktivni NBA sportista kome je to pošlo za rukom. Pre njega to su uradila još dvojica – Majkl Džordan i Kobi Brajant.

Potpisom novog ugovora sa Lejkersima postao je i prvi košarkaš koji je zaradio više od pola milijarde dolara od angažmana u NBA ligi. Prestigao je Kevina Durenta i sada suvereno drži prvo mesto po tom kriterijumu.

Iza njega je ostao Durent sa nešto više od 498 miliona dolara, dok je na trećem mestu Stef Kari sa oko 25 miliona manje od zvezde Bruklina.

Van terena i ugovora sa klubovima, Lebronu novac i milioni „kaplju“ i od ugovora sa „Najkom“, raznoraznih kompanija (na primer „Spring hil“ koja je zadužena za video i film), udela vlasništva u timovima iz fudbala, hokeja, i bejzbola, a pored svega toga Lebron je uložio i u lanac „Blaze Pizza“, a nije zaobišao ni ulaganje u nekretnine. Od ostalih nepomenutih izvora i mnogobrojnih saradnji i reklama Lebron je prihodovao više od 500 miliona dolara.

Kada je reč o novcu valja pomenuti i da je prema istraživanju kompanije „Sportico“ i rezultatima objavljenim u maju, Lebron u proteklih godinu dana zaradio oko 127 miliona dolara, što je više od bilo kog sportiste. Iza sebe je ostavio zvezde poput Lionela Mesija (122 miliona), Kristijana Ronalda (115), Nejmara (103), ali i boksera Saula Kanela Alvareta (89).

Kada je reč o košarci, Džejms ulazi u svoju 20. sezonu u NBA ligi, a do sada je osvojio šampionski prsten četiri puta, odnosno jednom sa svojim sadašnjim timom.

Prethodne sezone je beležio 30,3 poena, uz 8,2 skoka i 6,2 asistencije po meču, ali nije uspeo da pomogne Lejkersima da se domognu plej-ofa, što gotovo niko nije očekivao.

Lebron ne odustaje, a ne skriva želju da do penzije bar još jednom osvoji prsten. „Trio iz snova“ koji je trebalo da čine on, Entoni Dejvis i Rasel Vestbruk nije baš fukncionisao najbolje, a tokom leta bilo je i priča o trejdovima u ekipi „jezeraša“. Prvi na udaru bio je svakako Vestbruk, a pominjalo se da bi mogli da ga zamene neki kvaliteni šuteri. Od toga još uvek nije bilo ništa, a izvesno je da će bar Dejvis ostati.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Lejkersima su bez sumnje neophodna pojačanja kako bi se krenuo pohod na trofej, ali je isto tako i teško je poverovati da Lebron i uprava nemaju plan.

Koliko je Lebronova želja za titulom velika da se zaključiti i na osnovu izjave Gilberta Arenasa, nekadašnjeg plejmejkera i bivšeg asa Golden Stejta, Vašingtona, Orlanda i Memfisa.

„Lebron je verovatano jedina superzvezda koja nikada nije imala sezonu u kojoj je statistika bila prioritet. Nikada nije delovalo da je rekao ‘Neka se nose svi, igram za svoje brojeve.’ Da je to odlučio, ko bi mogao da ga zaustavi? Davao bi preko 40 poena po utakmici. Kada Lebron igra, on igra tako da osvoji šampionski prsten. Samo misli na titule – tako pravi svoje timove, o tome jedino razmišlja i zato nikada nije imao ‘sebičnu sezonu’. Mogao je da kaže ‘Ne treba mi niko, pokazaću svetu šta sve mogu da uradim’, ali nije to učinio“, rekao je Arenas.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, Lebronova želja nije samo titula. Iako se po kvalitetu košarke koji prikazuje ne vidi da je u poznim igračkim godinama, kraj zlatne karijere se polako ali sigurno približava. Bez obzira na to, Lebron u nogama i rukama sigurno ima ono što je potrebno za njaviši nivo, a više od svega bi voleo da zaigra sa sinom Bronijem u najjačoj ligi sveta.

Ukoliko 17-godišnjak opravda očekivanja i krene očevim stopama, on bi u NBA mogao da kroči u sezoni 2024/25, jer mu je ostala poslednja godina srednje škole i jedna sezona koju bi proveo u NCAA ili u nekoj drugoj profesionalnoj ligi.

To bi bila zaista retka scena u svetu sporta, Broni je ovog leta pokazao da je izuzetno talentovan, a snimci njegovih poteza i zakucavanja obišli su svet.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA ol star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar