Nikola Jović, Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović Foto: Eric Espada / Getty images / Profimedia, EZRA SHAW / Getty images / Profimedia, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Kreće najjače košarkaško takmičenje na svetu.

NBA liga će svoje 77. izdanje započeti u noći između 18. i 19. oktobra jednim od najvećih derbija, kada će na teren izaći košarkaši Boston Seltiksa i Filadelfija Seventisiksersa, a Srbija bi u njoj trebalo da ima pet predstavnika.

PROČITAJTE JOŠ...

Pod zastavom Srbije na takmičenju „preko bare“ nastupaće dvostruki uzastopni MVP NBA lige Nikola Jokić (Denver Nagets), bek Atlanta Hoksa Bogdan Bogdanović, Aleksej Pokuševski iz Oklahoma Tandera, zatim Boban Marjanović u dresu Hjuston Roketsa, kao i jedan ruki, Nikola Jović, koji bi, sem ako ne bude nekih neočekivanih promena, trebalo da bude deo tima Majami Hita i nakon poslednjih rezova pred početak takmičenja.

A ključno pitanje koje se postavlja pred početak sezone jeste – ko i koliko može?

Očekivano, najviše očiju biće uprto ka Koloradu i Nikoli Jokiću. Denver nije uspeo da dve Jokićeve MVP sezone pretvori u neki opupljiviji rezultat, ali se u ovom timu sa pravom nadaju da bi to moglo da se promeni. Naime, na teren su se posle više od godinu dana pauze vratili Džamal Marej i Majkl Porter junior, dvojica igrača koji bi trebalo da sa centra Nagetsa skinu veliki deo tereta i dopuste Jokiću da se još više zaigra.

Mnogi veruju da bi njihov povratak veoma lako mogao da Jokiću samo pomogne da po treći put bude najbolji igrač lige, ali je i njemu i Denveru glavni cilj iskorak u borbi za trofej koji dosad nikada nisu osvojili.

Denver je svrstavan u red najvećih kandidata za jedno od prva tri mesta Zapadne konferencije, a svoje takmičenje započeće 20. oktobra protiv Juta Džeza.

Drugi igrač iz Srbije, ali i verovatno najveća enigma, jeste Bogdan Bogdanović. Ne toliko zbog šansi Atlante da napravi koliko zbog same uloge koju će bek reprezentacije Srbije imati pre svega zbog povrede.

Bogdanović je u junu, odmah po završetku sezone, podvrgnut operaciji kolena zbog koje nije bio u sastavu reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu, a kako je Atlanta dovela Dežontea Mareja iz San Antonio Sparsa, Bogdanović je pao na takozvanom „depth chart“-u na drugo mesto među bekovima, te će na početku sezone imati ulogu „šestog čoveka“ i donositi kvalitet sa klupe. To bi moglo da bude veoma korisno za Houkse ali i Bogdanoviću skine teret nosioca igre sa pleća, sa čime se nije preterano dobro nosio u Džordžiji.

Sa druge strane, postoji mogućnost i da nova uloga „ne legne“ bivšem igraču Partizana, te da napusti klub.

Ozbiljnu ulogu bi ove godine trebalo da ima i Aleksej Pokuševski. Popularni Poku je protekle dve sezone proveo više na klupi nego u igri, ali bi ove gdine trebalo da bude član stalne rotacije, pogotovo na poziciji krilnog centra.

A najveći „bum“ bi trebalo da bude ruki i za mnoge košarkaška nepoznanica koja predstavlja hit u ekipi Majamija – Nikola Jović. Bivši centar Mege, inače rođen u Engleskoj, može da pokrije sve od krila do centra, a po košarkaškom talentu mnoge je podsetio na starijeg imenjaka iz Denvera.

Ostaje samo da se vidi da li će Majami imati strpljenja i poverenja za Jovića kao Denver za Jokića, ili će biti nešto drugačija situacija.

Peti je Boban Marjanović, ali popularni Bobi bi prema projekcijama mogao da očekuje tek povremenu šansu u Roketsima, nalik periodu provedenom u Dalas Maveriksima, pa ne bi bilo iznenađenje ni ukoliko bi se kroz nekoliko nedelja ili meseci zaputio ka Evropi. No, zasad je tu, a ako ostane, imaće ulogu „tajnog oružja“ u ekipi iz Teksasa.

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar