Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Njegovi skandali postaju svakodnevica.

Golden Stejt Voriorsi su jedan od najuspešnijih timova u NBA istoriji, osvojili su četiri titule u poslednjih osam godina, a na terenu su uvek delovali kao veoma skladan tim. Ipak, nedavni događaji pokazali su da timska hemija ipak nije na tako visokom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:

Prve zvezde ekipe su svakako Stef Kari i Klej Tompson, ali uvek je uz njih išao i Drejmond Grin, kao neko je je vođa na terenu, ali na specifičan način.

Grin nije neko ko će zatrpati koš rivala, ali svakako mnogo utiče na igru tima na obe strane terena. On je neko ko neretko postavlja napade, rasporeduđe igrače, skače, dere se ako nešto nije kako treba, unosi neophodnu energiju, hvata skokove, ali je poznat i po svojim nesportskim potezima u odbrani.

Krilni centar Voriorsa jeste osvojio jednu nagradu za najboljeg defanzivnog igrača u NBA i to u sezoni 2016/17, redovno puni sve statističke kolone, može da sačuva igrače na više pozicija, ali važi za jednog od „najprljavijih“ igrača u celoj ligi.

Poznato je da u NBA ima mnogo varnica među igračima, sve to često i eskalira u fizičke i verbalne sukobe, ali je Grin posebna priča. Spisak njegovih „žrtava“ je zaista dug, ali niko nije očekivao da će poslednji, bar za sada, koji je „stradao“ biti njegov saigrač Džordan Pul.

Grin i Pul su se sukobili na treningu početkom oktobra, a kasnije je u javnost dospeo i snimak, na kome se jasno vidi kako krilni centar udara saigrača pesnicom u lice i bez dileme se može reći da ga nije štedeo. Fizičkom obračunu prethodile su teške reči sa obe strane, ali Grin je odlučio da pređe svaku granicu i nasrne na Pula, koji je bio veoma važan faktor u osvajanju prstena prošle sezone.

Zanimljivo je da prema pisanju američkih medija ovo nije prvi sukob između Pula i Grina, te da njih dvojica imju istoriju incidenata, međutim, sve do sada nije bilo „snažnog udarca“.

Nekoliko dana nakon što se saznalo za sukob, u javnost je isplivala i slika Pula koji je imao ogromnu „šljivu“ ispod oka, ali je bar za sada odlučio da se ne sveti Grinu. Umesto nastavka sukoba sa Grinom, Pul je poradio na novom ugovoru sa Voriorsima. U tome je i uspeo pa se sada obavezao na novu četvorogodišnju saradnju vrednu 140 miliona dolara. Impresivno, zar ne?

Što se tiče Grina, on nije dobio preveliku kaznu, a za svoje postupke se izvinio. Da li je to bilo iskreno ili ne pokazaće vreme, ali i događaji na terenu.

„Ovo je velika sramota koja se vidi na snimku, ne samo za mene. Već i sramota sa kojom Džordan mora da se izbori, kao i njegova porodica“, rekao je Grin na konferenciji.

Povukao se krilni centar iz ekipe nekoliko dana, ali će biti spreman za početak NBA sezone.

„Ja kao ljudsko biće imam mnogo mana. Izneverio sam kao lider, izneverio sam i kao čovek. Mislim da je to s**nje, jer mnogi drugi snimci nisu dospevali do javnosti… Hoću da omogućim Džordanu prostora“, kazao je Grin.

O problemu u Voriorsima se oglasio i trener Stiv Ker, a prema njegovim rečima možemo zaključiti da će tim pokušati da prevaziđe probleme i u dobroj atmosferi krene u odbranu titule.

„Ovo je bila najveća kriza od kada stigao u Golden Stejt, imali smo ozbiljan problem. Nijedna organizacija nije savršena, tako ni naša. Međutim, moramo da nastavimo dalje zajedno, zarad dobrobiti cele ekipe. Odlučili smo da nema kazni. Ubeđen sam da se ovo više nikada neće ponoviti“, istakao je Stiv Ker.

Ako je Grin bio spreman da ovako nešto uradi svom saigraču, na šta je tek spreman u sukobu sa rivalima. Pa, to je već pokazao i to mnogo puta.

Protiv Memfisa u plej-ofu prošle sezone je imao nesportski potez gde je mogao ozbiljno da povredi centra protivničke ekipe. Napravio je jak fail, zakačio ga je po licu, a delić sekunde kasnije uspeo je da ga uhvati rukom za dres i povuče na zemlju. Istini za volju, Grin je sačuvao rivala od žestokom pada na glavu, ali to ne umanjuje činjenicu da ga je namerno povukao za dres.

Grin je tada dobio isključenje i ušao u sukob sa navijačima, sa kojima se međusobno prozivao. Njemu takva dešavanja često daju dodatnu energiu, dok protivnika isprovociraju i izlude, pa se postavlja pitanje da li i kako želite da se posvađate sa Grinom.

EPA-EFE/CJ GUNTHER

U prvoj rundi plej-ofa prošle sezone Grin je čuvao Jokića, koji je dobio prste pravo u oko. Tokom prve četvrtine četvrtog plej-of okršaja između Denvera i Golden Stejta, Grin je gurnuo prst u oko Jokiću tako što ga je doslovno ošamario, te je „očna neprijatnost“ bila samo jedna od posledica.

Pre Jokića posledice od duela sa Grinom imali su i Džejms Harden, Džej Džej Redik, Lebron Džejms, Kajri Irving…

Prvi put je Lebrona u oko ubo još 2018. kada je „Kralj“ igrao za Klivlend. Džejms je bio u prodoru, zaleteo se ka obruču Voriorsa, a onda je dobio zaista neprijatan udarac, pa se na narednim duelima pojavljivao sa krvavim oko.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Sezonu pre toga, Lebron je dobio još žešći udarac. Imao je otvoren put do koša, dobio je loptu dok je bio u zaletu, ali je Grin uspeo da se okrene i praktično lupi Lebrona po licu bez namere da ide na loptu ili ga makar sportski faulira i pošalje na liniju penala.

Krvavog oka, i to dvaput, završio je i Harden, dok je nastupao za Hjuston Roketse. Prvi put Harden je na udaru bio 2019. godine u drugoj rundi plej-ofa kada je Grin u skoku zakačio „Bradu“, dok je drugi put to bilo u istoj seriji samo meč posle. Tada je zvezda Golden Stejta igrala agresivnu odbranu, a Harden je dobio „šamar“ po licu, čisto kao opomenu da neće moći da se prošeta do koša.

Foto: EPA-EFE/WARREN TODA
Foto: EPA-EFE/WARREN TODA

Redik je igrajući za Filadelfiju zaradio posekotinu tik ispod oka, a imao je sreću da rana nije bila nekoliko centimetara više na licu. U prodoru je nastradalo i oko Kajrija Irvinga dok je igrao za Boston Seltikse. Grin je tada uspeo da omete rivala na putu do koša, očigledno ga je zakačio po oku, ali je tada prošao nekažnjeno, pa mu ni faul nije sviran.

Jedan od najprljavijih poteza u košarci, Grin je ponovio dva puta. Oštre duele vodio je sa tadašnjim centrom Oklahome Siti Tandera Stivenom Adamsom, koga je u dva navrata udarao u međunožje. Prvi put nije zaradio isključenje, iako je napravio očigledno nameran trzaj ili bolje reći šut nogom pravo na bolno mesto. Drugi put Adams je osetio koleno rivala u nezgodnom predelu, ali tada nije sviran faul u napadu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Nekad je u redu malo jače zamahnuti, napraviti grublji faul, povlačiti rivala za dres, rvati se sa nekim u reketu. Međutim, prljavo udariti nekoga u međunožje, nabiti mu prst u oko, nesportski faulirati nekoga i baciti ga na zemlju nikako nije ono što bi trebalo da se vidi na sportskim terenima.

Svidelo se to nekome ili ne, to je sastavni deo igre, pogotovo kada je u pitanju Drejmond Grin. Nekada to njegovoj ekipi donese i motiv i energiju, ali sigurno je da je njegova lična reputacija odavno ukaljanja. On za to ne mari, a da će nastaviti da „tuče“ rivale na terenu u to nemojte ni sumnjati. NBA sezona kreće 18. oktobra, stoga spremite kokice, jer nas očekuje mnogo uzbuđenja.

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar