Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Mnogo toga se promenilo u Denveru ove sezone, a većina stvari se tiče Jokića, što je sasvim normalno

Srpski centar Nikola Jokić navikao nas je sezonama unazad da retko kada preskače utakmice i da je uvek u službi tima, koliko god mu bilo naporno da se svako veče nadmeće sa najjačim centrima na svetu.

Jokić je dve godine uzastopno MVP, na putu je i da treći put zaredom upiše takav uspeh, ali njega to ne zanima previše. Za njega je primarno da tim igra dobro, da se upisuju pobede, pa je Denver zbog toga prvi na Zapadu sa skorom 33-14.

PROČITAJTE JOŠ:

I zaista Nagetsi na terenu deluju nikada zrelije i spremnije za titulu, koja se dugo čeka u Koloradu.

Mnogi navijači uvereni su da Jokić sa drugarima mora da osvoji prsten, jer ako on ne uspe, ko će?

Srpski centar možda nekada odaje utisak nezainteresovanog košarkaša, poznato je da mu je ljubav prema konjima možda i veća od one prema košarci, a ni individualni uspeh ga ne interesuje previše. Ipak, Jokić nam je ove sezone pokazao koliko je ozbiljan u onome što radi.

Iako to pre nije bio tako čest slučaj, Jokić je ove sezone počeo sve češće, da ne kažemo baš stalno, da dolazi na utakmice u odelu. Možda je za nekoga taj detalj nebitan, možda neko može da kaže da mnogi igrači privlače pažnju svojim stajlingom u NBA, ali kod Jokića je to drugačije, kao i magija koju izvodi na terenu.

Denver se svaki put pohvalio na društvenim mrežama sa Jokićevim otmenim i gospodskim slikama u odelu, nekada čak i sa beretkom, a izgled i boja odela se menjala iz večeri u veče.

Tim potezima Srbin i van terena odaje utisak ozbiljnosti, bitno mu je kako će izgledati u javnosti i naravno da razume da je sada i po tome specifičan.

Naravno, to nije neki očajnički potez kako bi privukao pažnju, već potez kojim jasno stavlja do znanja da posao shvata ozbiljno i da će za Denver dati sve što može i na terenu i van njega. Jasno je da Jokić zaslužuje svačije poštovanje, a ovakav način oblačenja može samo pozitivno da utiče na njegov imidž u najjačoj ligi sveta.

Pored toga, od promena u Denveru treba izdvojiti i vreme koje Jokić provodi na parketu. S povratkom Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora bilo je jasno da će se i Jokićeva uloga bar malo promeniti, ali malo ko je očekivao da će opet beležiti brojke za pamćenje i imati skoro tripl-dabl u proseku.

AP Photo/David Zalubowski

Denver konačno ima celu prvu petorku na okupu, ali i dugačku klupu, pa Jokić ima priliku da odmori u utakmicama koje nisu toliko neizvesne.

Opšte je poznato koliko je raspored utakmica u NBA zgusnut, a igrači su izloženi velikim naporima. Zbog toga mnogi naprave računicu oko toga koje bi utakmice mogli da propuste. To obično rade najveće zvezde, ali Jokić nije takav.

On je uvek raspoložen za igru, a u stanju je i za 20 i kusur minuta da povede svoj tim ka pobedi i onda mesto na terenu prepusti rezervistima. Taj film gledali smo nekoliko puta ove sezone, a Denver konačno ima osoblje koje može da odgovori svim izazovima, pa čak i protiv, bar na papiru jačih timova.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što možda malo zabrinjava su Jokićeve sitne povrede ove sezone. Do sada je propustio šest utakmica (verovatno i sedmu protiv Nju Orleansa), a nakon problema sa šakom, sada ga muči zadnja loža.

Sreća u nesreći je što sada Denver ne mora da žuri sa njegovim oporavkom. Naravno, bez njega Nagetsi su totalno drugačiji tim, ali i kada Jokić nije u sastavu Denver ne izgleda kao rasejana banda. Bez Jokića Nagetsi imaju skor 3-3, što nije loše, jer sa Srbinom u sastavu dominiraju ove sezone.

Međutim, čak i kada je van terena, Jokić u odelu pored klupe prati svoj tim, bodri svoje saigrače i deli savete u maniru najboljih trenera. Ukratko rečeno, Jokić razume igru, ali i ceo NBA spektakl koji je mnogo više od samog dešavanja na parketu.

AP Photo/David Zalubowski

Denver je na dobrom putu da obezbedi mesto koje u plej-ofu donosi prednost domaćeg terena, što bi mu mnogo značilo. Ne postoji navijač Denvera koji ne voli Jokića, koji se nije uzbudio zbog ovog sastava, a Nikolino ponašanje van i na terenu su za primer svakom sportisti. Jokić u svemu što radi ostaje jedinstven, a to znaju i u Denveru, pa ga čuvaju kao malo vode na dlanu i nadaju se da je titula blizu.

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare