„Svi još misle da smo Jugoslavija, uvek ima razloga za kritiku“

Podeli:
Foto: fiba.basketball

Pešić smatra da neki eventualni poraz na Evrobasketu neće biti tragedija, ali veruje u proces u kom se nalazi reprezentacija

Košarkaška reprezentacija Srbije od 2. septembra igraće na Evropskom prvensvu, a selektor Svetislav Pešić je svestan da će naši rivali biti silno motivisani.

Srbija u svom timu ima dva MVP-a, ali bez obzira na to Pešić je svestan da na turniru može svako svakog da pobedi i da jedna utakmica može sve da promeni.

„Orlovi“ su u meču kvalifikacija za Mundobasket savladali Tursku sa 79:72. Prvo poluvreme Pešićevi izabranici su odradili gotovo besprekorno, dok je u drugom bilo poteškoća.

PROČITAJTE JOŠ:

„Baza svega je ako hoćeš nešto specijalno da uradiš u životu, onda moraš nešto specijalno i da pripremiš. Ta odbrana koju smo mi prikazali, demonstrirali, prerano je da se hvalimo, ali to je verovatno to što bismo želeli da igramo. Reakcija na to što smo pripremali je i za mene bila iznenađujuća, dobra. Mi imamo taj talenat u napadu i tu nema dilema i diskusija. Baza svega je odbrana. Reakcija je bila iznad mojih očekivanja i sa aspekta tih naših taktičkih priprema. Naravno i odnos prema individualnim zadacima i to je bilo na dosta dobrom nivou. Videli smo da smo u trećoj četvrtini pali, nismo zadržali odbranu koju smo tražili. Počeli smo da filozofiramo u napadu, bilo je i pritiska sa turske strane. Morali su i oni da dođu do svojih pet minuta i došli su u toj trećoj četvrtini. Uvek kažem da je treća četvrtina jedna nova utakmica. Izašli smo u trećoj četvrtini da je dobijemo. Međutim, bilo je tu i pritiska sa njihove strane i odbrane i odluka, ali to će sve biti i na Evrobasketu. Nisam čitao, ali čuo sam „jao kakvi su to padovi“. Mi smo stalno nezadovoljni. Padovi će uvek biti, samo je pitanje kad padneš kako se brzo digneš. To je Evropsko prvenstvo, to su i drugi rekli, a evo sad i ja, pošto malo bolje znam od svih kako to izgleda, pratimo sve utakmice, ne samo naših protivnika, nego svih, to će biti stvarno jedno zahtevno prvenstvo. Ekipe posle pet godina dolaze sa velikim motivima i željama. Biće tu iznenađenja. Trudićemo se da ne bude negativnih sa naše strane, ali na to moramo da budemo spremni. Pogotovo oporavak posle utakmice. Ovde se stalno priča o fizičkom, međutim, nema velike euforije nakon pobede, nema padanja u nesvest od tuge, žalosti i kritike. Svakako ćemo biti kritikovani sa drugih strana“, rekao je Pešić.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija važi za drugog favorita na Evrobasketu, ali sve naše prednosti mogu da budu motivacija za rivale kako u grupi, tako i u nokaut fazi.

„To je jedan proces u kom moramo da napredujemo iz jedne u drugu utakmicu, a to je moguće ako se to radi bez euforije i bez toga da se neki poraz uzima kao tragedija. To je turnir tamo je sve moguće. Videli smo da svako svakog može da pobedi. Možda Bosna i Hercegovina ne može da pobedi Francusku u serijama na tri ili pet pobeda, ali je u jednoj utakmici sve moguće. Svi se pripremaju, svi rade. Protiv nas svi još misle da smo Jugoslavija, petostruki svetski prvak, olimpijski pobednik, tako nas primaju, MVP jedan, drugi i možete zamisliti kolika je to motivacija za sve te ekipe koje nas čekaju, pre svega u Pragu. Moramo da ostanemo mirni, da verujemo u naše mogućnosti i u isto vreme da svaki dan radimo, napredujemo, ispravljamo greške i da radimo ono što smo dobro uradili. Da li mi sad treba sa igračima da razgovaramo o trećoj četvrtini protiv Turske ili o prvom poluvremenu? Pa naravno o prvom poluvremenu. Mi moramo da pokažemo igračima šta smo mi uradili u prvom poluvremenu u nekim detaljima odbrane. Što se tiče kritike tu uvek imaš razlog da si sa nečim nezadovoljan, ali mi smo u procesu. Ovo je reprezentacija koja igra dva meseca i za razliku od kluba gde imaš mnogo vremena ovde ga nemaš za pripremu. Moramo da budemo pozitivni, da gledamo pozitivne stvari i da to popravljamo. Ne da se hvalimo između nas i da se ljubimo po tri puta pošto smo sve dobro uradili, nego da sve to što smo trenirali demonstiramo na terenu. Sve je moguće ako želimo i ako imamo dobru koncentraciju. To su vrhunski igrači koji imaju iskustva. Ako se pokaže pravi put, a mi se trudimo da ga pokažemo za svaku situaciju, da igrči to prihvate, jer mi smo tu da se prilagodimo njihovim navikama i individualnim mogućnostima“, završio je Pešić.

BONUS VIDEO Trojka Jokića preko Janisa, „Sombor šafl“ u Areni

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Komentari

Vaš komentar