Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Ovog leta gotovo svu pažnju košarkaske javnosti u Srbiji privukla je i privlači muška reprezentacija, koju od 1. do 18. avgusta očekuje Evrobasket u Pragu i Berlinu. Međutim, nisu samo muškarci oni koji imaju reprezentativne obaveze ovog leta. 

Ženska košarkaška reprezentacija je proteklih nekoliko godina imala mnogo uspeha na međunarodnoj sceni, a ni ove godine naše devojke ne prave pauzu. Njih od 22. septembra do 1. oktobra očekuje Svetsko prvenstvo, koje su izborile na kvalifikacionom turniru u februaru u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Tada je Srbija pobedila Brazil i Južnu Koreju, veoma neugodne rivale za onoga ko prati žensku košarku, a uspeh je ostvaren i protiv Australije, koja je domaćin predstojećeg Mundobasketa, te su joj te utakmice više bile kao pripremne bez rezultatskog značaja.

Ipak, selektorka Marina Maljković je poznata kao veoma takmičarski nastrojena, pa je svoje izabranice pripremila valjano i za okršaj sa Australijom, koja je bez sumnje jedna od najkvalitetnijih reprezentacija na svetu. Srbija je u tom meču odnela pobedu sa 78:71, a podmlađen tim je pokazao da će tek da „grize“ narednih godina i sezona.

Srbija je u poslednjih sedam godina osvojila čak četiri medalje (po dva zlata i bronze), te je stala u red prvih favorita za svako veliko takmičenje zajedno sa Francuskom, Španijom, Amerikom, Kinom…

Predvodnice naše reprezentacije godinama su bile sestre Milica i Ana Dabović, uz njih su se pojavile i Sonja Vasić, Jelena Milovanović Bruks i mnoge druge. Sada nijedna od pomenutih nije deo tima koji ide na Svetsko prvenstvo.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Sonja i Jelena su se od reprezentacije oprostile sa evropskim zlatom oko vrata, ali i 4. mestom na Olimpijskim igrama u Tokiju. Milica Dabović je svojevremeno bila kapiten reprezentacije, ali se od nacionalnog dresa oprostila još 2016. godine. Što se njene sestre tiče, situacija je nešto drugačija.

Selektorka još uvek nema spisak od 12 imena, jer su pripreme još u toku, ali je izvesno da će Ana Dabović propustiti put u Australiju zbog privatnih razloga i zdravstvenih problema.

Takođe važno je napomenuti da u sastavu još uvek nema ni Aleksandre Crvendakić, koja je prema rečima Maljkovićeve viđena kao lider „renoviranog“ tima. Crvendakić je imala napornu sezonu u dresu Liona, te je muči povreda zbog koje nije sa reprezentacijom na Zlatiboru. Još uvek nije konačna odluka da će propustiti Svetsko prvenstvo, jer može da se priključi pripremama u Beogradu, ali je mogućnost za to trenutno mala.

Zbog svega navedenog teret u igri pašće na neke „nove“ mlade devojke, koje praktično i da nisu imale iskustva sa reprezentacijom ili klubovima u najjačim ligama. Međutim, to treba da gledamo kao prednost, a ne kao manu ili nedostatak.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Trenutno se na raspolaganju selektorki Marini nalazi 20 devojaka, sa prosekom godina 25.

Tu su i iskusne igračice poput Maje Škorić, Saše Čađo, Ivon Anderson, Tine Krajišnik i Nevene Jovanović, ali su praktično sve ostale veoma mlade i neiskusne. Bez obzira na to pune su elana, želje za radom, učenjem i dokazivanjem. U to sam lično imao priliku da se uverim na njihovom treningu na Zlatiboru, ali i u razgovoru sa njima.

Možda niste čuli za Jovanu Nogić (24), ali od nje se tek očekuje da zasija. Bila je deo reprezentacije u kvalifikacionom prozoru, a važi za napadački izuzetno potentnu igračicu. Protekle sezone bila je član španskog Kampus Prometea, a u tamošnjem prvenstvu bila je jedna od najboljih strelaca sa 13 poena u proseku, plus četiri skoka po meču. Zbog  toga ju je dovela Avenida, jedna od najboljih španskih ekipa i dugogodišnji član Evrolige.

Pored nje vrlo brzo možemo očekivati i „eksploziju“ Ivane Raco, Mine Đorđević, Maše Janković, sestara Ivane i Aleksandre Katanić, Teodore Turudić…

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Na sve njih selektorka Marina računa za dugi niz godina, a ono što je najbitnije svi veruju u taj višesezonski proces.

Kako je Maljkovićeva sama istakla, mnogi je pitaju zašto joj je ovo opet potrebno, s obzirom da je prošla smenu generacija 2011. godine, ali ona ima spreman odgovor. Ne želi da odustane. Želi da od srpske ženske košarke napravi narodski rečeno instituciju i da pokaže da naše područje gaji mnogo kvaliteta i talenta, koji napornim radom dolaze do izražaja.

Od naših devojaka se mnogo toga može naučiti, a ono što je meni lično ostavilo utisak je odnos koje one imaju prema novinarima i ljudima koji im ukazuju pažnju. Bez ikakve dileme muška košarka je popularnija od ženske u gotovo svim delovima sveta, ali su naše reprezentativke primer kako bi trebalo da se ponašaju profesionalni sportisti.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon napornog treninga bile su raspoložene za priču, one starije su svesne svojih uloga i u neku ruku obaveza koje imaju prema mlađima, dok su one neiskusnije sa pravom dobile dozu pažnje koje zaslužuju.

Kapiten Tina Krajišnik je vođa i na terenu i van njega, ali na jedan nenametljiv način, bez mnogo buke i galame, a sa mnogo poštovanja prema mlađim koleginicama, kojima je čast da imaju priliku da rade sa boljima od sebe. Na taj način pružaju sebi priliku da jednog dana nadmaše svoje „učiteljice“ i već u bliskoj budućnosti ispišu nove stranice srpske, evropske i svetske ženske košarke.

Zato posle muškog Evrobasketa ostanite pokraj malih ekrana (a oni sa avanturističkim duhom mogu da kupe i kartu za Sidnej) i pružite podršku našim devojkama na svetskoj smotri. To je najmanje što zaslužuju. Uopšte nije pitanje da li će one pružiti maksimum, a i da uspeh i medalja izostanu, verujte da je to samo jedan od mnogobrojnih koraka napred u razvoju ženske košarke.

Devojke, razvalite, pa da se opet gledamo na balkonu.

BONUS VIDEO Lična karta – Nikola Kalinić

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram