Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Bližimo se završnici ligaškog dela ABA lige, koja obećava puno drame i uzbuđenja, kao retko kad poslednjih godina. Vodiće se žestoka borba, kako za plej-of tako i za bolje pozicije i prednost domaćeg terena, ali i za opstanak.

Ono što dodatno otežava prognoze jeste i činjenica da su zbog posledica koronavirusa, mnogi timovi odigrali različit broj utakmica, pa će pojedine ekipe čekati i dodatna komplikacija zbog zgusnutog rasporeda.

Trenutni lider na tabeli je Mornar iz Bara, ali tim iz Crne Gore ima i dve utakmice više od prvog pratioca, Crvene zvezde.

PROČITAJTE JOŠ

Dvojac prate Igokea i Budućnost koji se nalaze na mestima koje vode u plej-of, dok su prvi ispod crte Mega i Cedevita Olimpija, ali kao što smo već rekli, timovi se razlikuju po broju odigranih mečeva, što je uticalo i na trenutni plasman, s obzirom na to da je Mega sa sedam poraza ispred ekipe iz Ljubljane koja ih ima tek četiri.

Ali krenimo redom.

Iako je tim Dejana Radonjića na drugom mestu, “crveno-beli” se nalaze na pol poziciji da u preostalim mečevima do kraja ligaškog dela završe na čelu tabele. Crvena Zvezda do sada ima svega dva poraza i stvari drži u svojim rukama.

Sve pobede do kraja u preostalih sedam utakmica koliko Zvezda ima da odigra, garantuju prvo mesto i prednost domaćeg terena. Ipak, tim sa malog Kalemegdana bi mogao i uz dva poraza da završi kao lider, ukoliko u narednom kolu trijumfuje u Podgorici.

Budućnost je sa tri poraza odmah iza Zvezde i pobeda u derbiju sezone bi im donela prednost, jer su Podgoričani slavili u prvom duelu u Beogradu, pa bi sa još jednom pobedom obezbedili bolji međusbni skor. Zato je srpskom evroligašu gostovanje Budućnosti najbitniji meč sezone, jedini na kojem nemaju pravo na kiks.

Poraz bi dodatno zakomplikovao stvari, jer crveno-bele do kraja čeka i dva meča protiv Cedevite. Onaj redovni u 24. kolu i odloženi meč iz decembra. Lošiji međusobni skor u ta dva duela, uz poraz u Podgorici, Zvezdu bi mogao da košta i druge pozicije, a ako se doda i da tim Dejana Radonjića čeka meč sa Igokeom koja je takođe u igri, i zgusnust raspored zbog igranja Evrolige, jasno je kako do kraja neće biti lako sačuvati, ne samo prvo mesto, nego i mesto u plej-ofu. Zato je ključ mirne završnice gostovanje u „Morači“.

Raspored Crvene zvezde do kraja sezone

22. kolo: Budućnost-Crvena zvezda

23. kolo: Crvena zvezda- FMP

24. kolo: Cedevita- Crvena zvezda

25. kolo: Crvena zvezda- Igokea

26. kolo: Zadar- Cvena zvezda

Odloženi mečevi

11. kolo: Crvena zvezda- Cedevita

18. kolo: Krka – Crvena zvezda

 

Nominalno na četvrtoj poziciji, Budućnot je prvi pratilac Crvenoj zvezdi i glavni konkurent za prvo mesto na kraju regularnog dela. Zahvaljujući pobedi u Beogradu, Budućnot drži sve u svojim rukama, jer bi trijumfom u u sledećem kolu zahvaljujući boljem međusobnom skoru stekla prednost i stvari držala u svojim rukama.

I Budućnost ima dve utakmice manje, ali je posle Zvezde čeka još pet duela, jer u poslednjem kolu po rasporedu igra protiv ekipe Primorske koja se povukla usred sezone i sve utakmice protiv njih se registruju službenim rezultatom 20:0.

Foto: ABA/FMP

Budućnost od težih mečeva pored Crvene zvede čekaju i dueli sa Cedevitom, Igokeom, i Megom u Podgorici i gostovanje Mornaru u Baru.

Porazi od Crvene zvezde, Mornara i Cedevite bi doveli u pitanje i mesto u plej-ofu

Raspored Budućnosti do kraja sezone

22. kolo: Budućnost- Crvena zvezda

23. kolo: Mornar-Budućnost

24 kolo: Budućnost- Mega

25. kolo: Krka-Budućnost

26. kolo: Koper-Budućnost 0:20

Odloženi mečevi

6. kolo: Budućnost-Igokea

18. kolo: Budučnost- Cedevita

Nakon Budućnosti i Crvene zvezde, slede tri tima sa po četiri poraza koji će se boriti za mesto u doigravanju i što bolje pozicije, a u pitanju su Mornar, Igokea i Cedevita. Barani su jedini odigrali sve mečeeve, dok Igokea ima meč manje, a Ljubljančani dve zaostale utakmice.

PROČITAJTE JOŠ

Tim iz Bara do kraja čeka izuzetno težak raspored s obzirom na to da dočekuju i Budućnost i Cedevitu, a da pored gostovanja direktnom rivalu Igokei gostuju i Partizanu, koji iako nema šanse za plej-of svakako neće biti ni malo lak protivnik.

Izvesno je da bi pobede u međusobnim dueleima sa Igokeom, Budućnosti, i Cedevitom, Baranima garantovalo ne samo mesto u plej-ofu nego i šansu za borbu za prednost domaćeg terena i jednu od prve dve pozicije. Za drugo mesto bi im bila dovoljna i pobeda sa više od sedam razlike protiv Budućnosti, da ne zavise od drugih rezultata, dok bi za prvo mesto zbog oba poraza od Zvezde bilo potrebno i da Beograđani izgube tri meča do kraja.

Raspored Mornara do kraja sezone

22. kolo: Partizan-Mornar

23. kolo: Mornar- Budućnost

24. kolo: FMP –Mornar

25. kolo: Mornar – Cedevita

26. kolo: Igokea –Mornar

Kada je u pitanju tim iz Republike Srpske, čini se da na papiru imaju nešto lakši raspored i jasniju sliku do kraja. Od šest mečeva koja su im preostala, tri su protiv rivala iz donjeg doma tabele, dok u međusobnim duelima sa direktnim rivalima, dočekuju Mornar, a gostuju u Podgorici i Crvenoj zvezdi u Beogradu.

Foto: Stevanovic/Starsportphoto

Za Igokeu će ključan biit meč sa Mornarom u poslednjem kolu, od kojeg su poraženi sa 15 razlike. Pobeda u tom duelu i u duelima sa ekipama iz donjeg doma, gotovo da bi garantovala Bajićevom timu ulazak u plej-of, s obzirom da direktni rivali, Mornar i Cedevita imaju i međusobni duel pre toga.

Raspored Igokee do kraja sezone

22. kolo: Borac- Igokea

23. kolo: Zadar- Igokea

24. kolo: Igokea- Cibona

25. kolo: Crvena Zvezda –Igokea

26. kolo: Igokea- Mornar

Odloženi mečevi

6. kolo: Budućnost-Igokea

Ekipa Cedevite čini se ima i najteži raspored do kraja i nimalo lak zadatak da izbori mesto među četiri najbolje ekipe. Ljubljančane čekaju dva duela sa Crvenom zvezdom, i dva gostovanja u Crnoj Gori, Budućnosti i Mornaru. Doduše takav, raspored Cedeviti daje šansu i za prvo mesto s obzirom na to da bi obe pobede nad crveno-belima, i Budućnosti, donele i prednost međusobnog skora koji već imaju u dvoboju sa Igokeom, dok se sa Baranima takođe imati prilike da poravnaju račune i nadoknade poraz od pet razlike.

Naravno, ovakav scenario bi uključio i višu matematiku, pošto bi moglo da dođe do kruga od većeg broja ekipa sa istim skorom, pa bi kalkulatori radili punom parom.

Raspored Cedevite do kraja sezone

22. kolo: Cedevita- Zadar

23. kolo: Cibona Cedevita

24. kolo: Cedevita Olimpija

25. kolo: Mornar Cedevita

26. kolo: Cedevita Mega

Odloženi mečevi

11. kolo: Crvena zvezda- Cedevita

18. kolo: Budućnost- Cedevita

Ne treba isključiti iz kalkulacija ni tim Mege koji još uvek, bar matematički, ima šanse za mesto među četiri najbolja. Za to im trebaju sve pobede do kraja, uz to da dve od tri ekipe iz trougla Mornar-Igokea-Cedevita izgube tri duela do kraja. Protiv Cedevte će mati priliku da sami urade deo posla, a posao olakšava i činjenica da imaju i bolji međusobni skor od ekipe Igokee. Ipak deluje da će s obzirom i na težak raspored ostati sve na matematici.

Raspored Mege do kraja sezone

22. kolo Split- Mega

23. kolo Mega- Partizan

24. kolo Budućnost- Mega

25. kolo Mega FMP

26. kolo Cedevita Mega.

 

Žestoka borba i za opstanak, Partizan (ni)je siguran

Ono što ni u najcrnjim noćnim morama nisu mogli da zamisle navijači Paartizana, višestrukog osvajača ABA lige, jeste podatak da će crno-beli do kraja sezone morati da strepe za opstanak. Iako na tabeli na sedmom mestu, košarkaši Partizana imaju smao dve pobede više od Borca iz Čačka od kojeg su ove sezone izgubili već dva puta. To znači da će do kraja Beograđani morati da igraju maksimalno kako bi izbegli dramu i jednu od najgorih sezona u novijoj istoriji pretvore u totalnu katastrofu.

Partizan već u narednoj rundi ćeka izazov kada im u goste dolazi Mornar iz Bara, a posle toga sledi gostovanje Megi. Ako tim trenera Matovića uspe da da prevaziđe te dve prepreke, ostatak sezone bi ipak trebao da protekne mirno jer Partizan čekaju zaostali meč sa FMP kući, a dočekaće i Krku i Split, dok im sleduje i pobeda protiv Primorske službenim rezultatom

Raspored Partizana do kraja sezone

22. kolo: Partizan Mornar

23. kolo Mega -Partizan

24. kolo: Partizan – Krka

25. kolo: Partizan – Primorska 20:0

26. kolo: Partizan -Split

 

Partizan će krajičkom oka gledati i ka konkurenciji, a u najgoroj poziciji je čačanski Borac koji ima svega 5 pobeda i koji ima prilično lak rasproed do kraja.

Najteži izazov je Igokea koja ima gostuje u sledećm kolu, a onda kreće obračun sa direktnim rivalima. Nakon što upišu pobedu službenim rezulatom, ide tri meča sa ekipa iz Hrvatske. U Čačak dolaze Zadar i Cibona, dok se između ide na gostovanje u Split. Pored toga, Borac treba da odigra i zasotale mečeve, u Čačak dolazi FMP, dok če u nekom trenutku otići i put Zadra.

Raspored Borca iz Čačka do kraja sezone

22. kolo: Borav – Igokea

23. kolo: Primorska – Borac 0:20

24. kolo: Borac – Zadar

25. kolo: Split – Borac

26. kolo: Borac -Cibona

Odložene utakmice

11. kolo: Zadar – Borac

18. kolo: Borac – FMP

I poslednji srpski predstavnik u ABA ligi nije obezdebio opstanak. FMP poput Partizana ima sedam pobeda, a do kraja ih čekaju gostovanja u mečevima sa Partizanom i Borcem iz Čačka, dok u prvom narednom kolu dočekuju Cibonu. Posle sledi serija mečeva sa ekipa iz vrha koja počinje gostovanjem Crvenoj zvezdi, da bi usledio meč sa Mornarom kod kuće, i Megom na strani. U poslednjem kolu ekipa iz predgrađa dočekuje Krku, i upravo je to jedan od duela koji bi trebalo da se dobije kako bi se izbegla bilo kakva drama.

Raspored FMP-a do kraja sezone

22. kolo: FMP – Cibona

23. kolo: Crvena zvezda- FMP

24. kolo: FMP – Mornar

25. kolo: Mega – FMP

26. kolo: FMP – Krka

Zaostali mečevi

16. kolo: Partizan- FMP

18. kolo: Borac – FMP

U svakom slučaju, do kraja nas čeka izuzetno dramatična borba i za pozicije u prva četiri i čini se da će matematika biti nikad prisutnija među navijačima. Sledeće kolo će otkloniti delić nepoznanica, ali nam pravo uzbuđenje tek sledi.

Parovi 22. kola ABA lige

Petak 19. mart

16.00 Split – Mega

18.00 FMP-Cibona

Subota 20. mart

17.00 Partizan – Mornar

19.00 Borac- Igokea

21.00 Cedevita – Zadar

Nedelja 21. mart

20.00 Budućnost – Crvena zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar