Zvezda-Partizan Foto: STARSPORT

Košarkaški Crvene zvezde za pobedu su bliži osvajanju ABA lige u ovom trenutku, ali Partizan se i te kako pita u finalnoj seriji.

Crveno-beli su u ponedeljak uveče u punom Pioniru slavili protiv večitog rivala sa 85:82 u veoma ujednačenoj i uzbudljivoj utakmici.

Imali su gosti lepu priliku za brejk, vodili su i sa devet poena razlike u prvom poluvremenu, ali je Zvezda u drugom poluvremenu bila nešto bolja i nastavila tradiciju da domaćin (skoro) uvek dobija derbije u finalu.

PROČITAJTE JOŠ:

Utakmicu je odlučio Dejan Davidovac, pre svega svojom snalažljivošću na podbacivanju, a onda i mirnom rukom sa penala i to četiri puta u poslednjem minutu meča. Pre toga je i Jago dos Santos imao mnogo važan prodor i poene uz faul za 81:78, pa se Partizan već tu našao u nezavidnom položaju.

Prvi derbi u finalnoj seriji ABA lige prošao je bez skandala i haosa, navijači nisu ništa ubacivali na teren, a u Evropu i svet poslata je lepa slika. Međutim, košarka i te kako može da bude još kvalitetnija.

Crveno-beli su za 40 minuta šutnuli čak 42 penala, dok je Partizan sa druge strane imao 17 manje. Tu dolazimo do prve stavke koju Zvezda može mnogo bolje da radi – procenat uspešnosti sa linije penala – u prvom derbiju je to bilo 78,6%, ali u prvom poluvremenu je to moglo mnogo bolje. Partizan je sa druge strane imao 21 pogodak, odnosno 84%, ali sve ovo na kraju nije koštalo domaćina.

Dejan Davidovac i Zek Ledej, KK Crvena zvezda i KK Partizan, ABA liga finale 2024
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Druga stavka je šut za tri poena, koji je bio problematičan za obe ekipe. Zvezda je imala 8/29 (27,6%), Partizan 9/30 (30%), što zaista može da bude mnogo bolje. U domaćem timu najviše su se ispromašivali Nemanja Nedović i Rokas Giedraitis (obojica imali 0/5), dok ni Miloš Teodosić nije briljirao (3/8). Kod Partizana je Aleksa Avramović imao 1/6, Frenk Kaminski 0/4, čak je i Panter podbacio (1/4), dok je prosek popravio Džejms Naneli sa šest trojki iz devet pokuašaja (ukupno 27 poena, šest skokova, dve asistencije, šest iznuđenih faulova – indeks 33).

Crno-beli bi u nastavku serije morali više da razmisle i o asistencijama (samo devet naspram 18), ali taj segment im je uglavnom bio slab i tokom sezone. Još jedna bitna stavka su poeni iz kontre, kojih je Zvezda imala 12, dok je Partizan ostao na „krompiru“.

Ono što je za pohvalu jeste da je Zvezda izgubila samo sedam lopti, a Partizan devet, što je za jednu ovakvu utakmicu zaista odlično. Međutim, crveno-beli su neke veoma važne napade, pogotovo pred kraj utakmice, olako prokockali, nisu imali jasnu ideju i oslonili su se na pogrešna rešenja. Sada nisu kažnjeni za to, ali mogli bi da budu u nastavku serije, ako se greške ponove.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, crveno-beli bi mogli malo bolje da zagrađuju i budu više prisutni na defanzivnom skoku, jer je Partizan imao 17 poena iz drugih šansi.

Što se tiče pojedinačnih učinaka, krenućemo od Zvezde, koja će biti domaćin u Pioniru i u sredu 15. maja od 19.30.

Za početak da naglasim da će izostanak Nikole Topića biti veliki hendikep za tim sa Malog Kalemegdana, pa će Jago morati da ostane bar na ovom nivou na kom je bio u prvom meču – 18 poena, šest asistencija, četiri skoka – indeks 21. Umesto Topića među 12 će verovatno upasti Džavonte Smart, pa da vidimo šta on ima da ponudi i koliko će minuta uopšte dobiti kod Janisa Sferopulosa, koji nije baš blagonaklono gledao na njega u poslednjih nekoliko meseci.

Nedovića i Giedraitisa sam već pomenuo, pa je jasno da njihov poeneterski učinak mora biti veći ako Zvezda misli da osvoji titulu. Pored toga, Nemanja je izgubio dve lopte, promašio je važan šut preko Kabokla u poslednjem minutu, nije probijao kod preuzimanja kako ume – skoro sve je radio pogrešno i van ritma.

Zvezda-Partizan Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Veći doprinos treba očekivati i od Treja Tompkinsa, koji se mesecima oporavljao od povrede kolena, a onda je u prvom derbiju odigrao skoro šest minuta i sem tri skoka gotovo ništa dobro nije uradio na terenu. Promašio je jednu trojku, jednom je promašio i ceo koš nakon prodora, stigao je da napravi faul i izgubi loptu…

Čak ni Džoel Bolomboj nije imao doprinos na kakav nas je navikao ove sezone, pošto je imao samo šest poena (1/4 iz igre) uz tri skoka za više od 23 minuta na terenu. Bolomboj je više puta ove sezone pokazao nadmoć u odnosu na Kaminskog i Kabokla, ali u prvom derbiju u finalu se nije baš istakao.

Kada pričamo o Partizanu, jasno je da je samo Naneli bio maksimalno raspoložen, Panter je bio ograničen dobrom odbranom, dok je Avramović trenutke inspiracije imao samo u prvom poluvremenu, dok u drugom nijednom nije poentirao.

Možda bi u nastavku serije na terenu više mogli da gledamo Mateuša Ponitku i Džejlina Smita, pošto je sa njima dvojicom odbrana čvrsta i agresivna, a i ofanzivno mogu bar nešto da pokažu. Kao što se moglo i pretpostaviti, teško da će Trifunović i Anđušić imati neke bitne role, jer im Željko Obradović nije dao ni sekund u prvom duelu.

Zvezda-Partizan Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Pi Džej Doužer takođe mora mnogo bolje nego u ponedeljak. Amerikanac je samo na početku meča pokušao da igra sa Jagom na niskom postu, ali ga posle toga nismo mnogo viđali na parketu, jer ni ofanzivno ni defanzivno nije baš isporučivao ono što se od njga traži i očekuje (samo četiri poena, bez skoka i asistencije, a četiri faula).

Najveći problem za crno-bele bili su igrači na unutrašnjim pozicijama. Kaminski, Kaboklo, Ledej i Smailagić zajedno su postigli 17 poena, a najefikasniji bio je Bruno sa pet poena. Upravo je Brazilac bio taj koji je u poslednjoj deonici doneo dobru energiju svom timu, bio je aktivan i na ofanzivnom skoku, ali na kraju nije napravio prevagu. Kaminski jeste uzimao otvorene šuteve za tri, ali nije ga htelo, dok defanzivno je po običaju bio tanak. Smailagić se borio, imao je dva puta poene iz ofanzivnih skokova, ali je premalo igrao da bismo pričali o nekom značajnijem učinku, dok Ledej za skoro 26 minuta nije ostavio velikog traga. Uhvatio je osam lopti Zek, ali je iz igre imao samo 1/6, pa bi u nastavku serije morao da se pojavi, ako misli da pomogne timu da odbrani titulu.

Zvezda-Partizan Foto: STARSPORT

Sve u svemu, Zvezda vodi u finalu, ali je sve i dalje otvoreno. Partizan će sigurno pojuriti brejk u drugoj utakmici, a onda sledi „pakao“ u Areni. Nadamo se kvalitetnoj košarci i da se do kraja malo priča o sudijama, dok skandale i sukobe bolje da zaobiđemo ovog puta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare