Zvezda-Partizan Foto: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan rezultatom 85:82 u hali "Aleksandar Nikolić" u prvom meču finalne serije ABA lige

Tako je nastavljena dugogodišnja tradicija u kojoj domaćini odnose pobedu u finalu ABA lige, a videćemo da li će se u nastvaku serije nešto promeniti po tom pitanju.

Utakmica je bila veoma neizvesna i uzbudljiva od početka do kraja, a odlučena je u penal završnici, gde je Dejan Davidovac bio najmirniji, pa nije pogrešio. Aleksa Avramović je promašio šut sa pola terena za produžetak, pa je Zvezda sada bliža osvajanju titule.

PROČITAJTE JOŠ:

Crno-beli su imali +9 u prvom poluvremenu, Zvezda je takođe toliko vodila u drugom, ali sve se odlučivalo u poslednjem minutu, kada su sudije bile više puta u centru pažnje, pre svega zbog gledanja snimaka.

Najbolji u dresu Zvezde bio je Jago dos Santos sa 18 poena, šest asistencija i četiri skoka. Luka Mitrović je dodao 14 poena, kao i Miloš Teodosić, dok je Davidovac imao 12 uz sedam skokova. Senku na ceo susret bacila je povreda Nikole Topića u drugom poluvremenu, koji je zbog problema sa nogom morao da napusti teren.

Najefikasniji u Partizanu bio je Džejms Naneli sa 27 poena, Kevin Panter je dodao 13 uz četiri skoka, dok je Aleksa Avramović stao na 10.

Sledeći meč finala igra se ponovo u Pioniru u sredu od 19 sati i 30 minuta. Finalna serija igra se na tri pobede.

Partizan je napadački dobro ušao u meč, Naneli je brzo ubacio prvu trojku pa su crno-beli imali malu prednost u uvodnim minutima. Zvezda se kroz celo prvo poluvreme mučila sa slobodnim bacanjima i trojkama, ali je Teodosić ubacio jednu za 11:11. Panter se nakon toga razigrao, Naneli je trojkom doneo 17:18 na semafor, a pošto je Nedović bio van ritma, crno-beli su imali prednost od 17:20 na kraju prvih 10 minuta.

Gosti su brzo ispunili bonus u drugom periodu, ali ni Zvezda nije baš najpametnije iskoristila faulove. Tompkins je imao nekoliko promašaja i loših poteza, ali je zato Mitrović imao 2+1 za 20:22. U narednim minutima Avramović je doneo mnogo dobre energije i ritma Partizanu, pa je viđena i serija trojki, a Naneli je ubacio jednu za 26:33. Imali su crno-beli i +9, ali je usledila serija Zvezde, koju je inicirao Jago za 35:35. Partizan je preko Nanelija i Ledeja pronalazio put do poena, dok je Zvezda to radila preko Jaga i Davidovca za kraj prvog dela – 39:39.

Zvezda-Partizan Foto: STARSPORT

Ni početkom treće deonice Nedović nije bio u dobrom rimtu, ali se pojavio Davidovac sa trojkom preko ruke. Zvezda je otišla na 55:48, ali se onda probudio Smit, koji je imao nekoliko bitnih poena. U tim trenucima se i Topić povredio, pa se svi nadaju da se ne radi o nečemu ozbiljnom. Nakon trojke Teodosića bilo je 64:55, ali je Panter odgovorio istom merom, pa se nadovezao i Smit za 64:61, koliko je bilo na kraju treće četvrtine.

Kaboklo je doneo prednost Partizanu (64:65), ali je Bolomboj poentirao na drugoj strani. Bolomboj je lupio atraktivnu rampu Ponitki, a Jago je bio najbrži u kontri, pa je asistirao Laziću za novu trojku – 69:65. Obradović je zbog toga zvao tajm-aut nakon čega se Naneli „upalio“ i pogađao u veoma bitnim trenucima. Teodosić je pametno navukao Kabokla na faul, a onda stavio tri penala za 74:73.

Zvezda-Partizan Foto: STARSPORT

Kaboklo je bio polovičan sa penala, a Teodosić je izgubio posed. Panter je promašio otvorenu trojku, ali se Kaboklo izborio za faul, pa je stavio oba penala. Teodosić je promašio za tri preko ruke, ali precizan nije bio ni Naneli. Jago je minro ubacio dva penala za izjednačenje 76:76.

Brazilski plejmejker je pod faulom poentirao iz prodora, ubacio je i penal za 81:78, dok Partizan onda nije iskoristio dva napada zaredom. Zvezda je isto tako propustila dve prilike da reši meč, pa je Panter bio siguran sa penala i pobednik se odlučivao u poslednjem minutu.

Nedović je promašio šut preko Kabokla za dva, a onda je svirana mrtva lopta. Sat je prethodno stao usred Zvezdinog napada, to niko nije primetio, pa su sudije dugo gledale snimak i ustanovile da je do kraja ostalo 14,7 sekundi. Ledej i Davidovac su bili na podbacivanju, prvi put je moralo da se ponovi, a onda je Dejan došao do lopte, iznudio faul i namestio dva penala – 83:80. Naneli je sa druge strane bio precizan na isti način, a onda je opet isto učinio Davidovac i postavio konačan rezultat.


Crvena zvezda – Partizan 85:82 (17:20, 22:19, 25:22, 21:21)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd. Sudije: Saša Pukl, Milivoje Jovčić, Luka Kardum.

Crvena zvezda: Lazarević 0, Teodosić 14, Tompkins 0, Davidovac 12, Mitrović 10, Lazić 6, Bolomboj 6, Nedović 7, Giedraitis 6, Gilespi, Topić 2, Jago 8. Trener: Janis Sferopulos. 

Partizan: Smit 7, Ledej 4, Avramović 10, Panter 13, Smailagić 4, Naneli 27, Trifunović 0, Anđušić 0, Doužer 4, Ponitka 4, Kaminski 4, Kaboklo 5. Trener: Željko Obradović.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 85:82

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare