Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Argentinac mora da se vrati u formu, jer Zvezda bez njega teško da može do vrhunskih rezultata

Košarkaši Crvene zvezde igraju poprilično bledo i neubedljivo u poslednjih mesec dana, pa su nakon osvajanja Kupa u Nišu vezali čak šest poraza uz samo dve pobede, a jedan od glavnih razloga za takve rezultate je loša forma Luke Vildoze.

Argentinski organizator igre je od dolaska u Zvezdu pridobio simpatije navijača, postao je jedan od omiljenih stranaca na ovim prostorima, a zbog njega su u Pioniru „osvanule“ i zastave južnoameričke zemlje iz koje dolazi. Tako nešto zaista se retko viđa na ovim prostorima, a veza između Vildoze i „delija“ odmah je dala i rezultate na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Igrao je Vildoza sa velikom strašću, bio je pun energije, lepršav i lelujav po terenu, a Zvezda je na njegovim krilima i sa Duškom Ivanovićem na klupi imala nekoliko sjajnih meseci u Evroligi pred kraj 2022. godine, pa su tako i nade za Top 8 drastično skočile. Oni malo „vatreniji“ i optimističniji navijači već su počeli da spominju i Fajnal for Evrolige, Vildoza je za neke postao i najbolji stranac koji je ikada igrao u crveno-belom, a za svoje partije nagrađen je MVP nagradama u ABA i Evroligi.

Najdominantniji mesec u Evroligi bio mu je decembar, kada je Zvezda imala četiri trijumfa uz dva poraza (Armani i Barselona u Beogradu), a Vildoza je u tom periodu prosečno beležio 15,8 poena i indeks 17,7 po utakmici. Završio je kao prvi ili drugi po indeksu korisnosti u svakoj celoj utakmici koju bi odigrao. Pored toga imao je i 4,7 asistencija, a nekoliko njegovih šuteva i dodavanja je crveno-belima direktno donosio pobede.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

I početkom 2023. Vildoza je imao veliki doprinos na terenu, a onda je brzo stigao i prvi pehar sa Zvezdom, gde je na Kupu u Nišu igrao veoma dobro. Borcu je ubacio 18 poena, Partizanu 15, dok je u finalu protiv Mege imao šest poena i sedam skokova.

Početak Vildozinog strmoglavog pada poklopio se sa vremenom kada je i Zvezda posustajala na dva najvažnija fronta. Meč protiv Albe u Beogradu mogao je Zvezdu da lansira ka ozbiljnoj borbi za Top 8, ali je umesto toga bio veliki i bolan udarac za crveno-bele.

Vildoza jeste na tom meču bio dvocifren, ali je pored 10 poena imao i šest izgubljenih lopti i pogodio je samo jednu od šest šutnutih trojki, koje su mu verovatno najveće oružje. Ko god je gledao utakmicu, bilo mu je jasno da Vildoza u nekim trenucima deluje izgubljeno na terenu, ali svako ima pravo na loš dan.

PROČITAJTE JOŠ:

U Minhenu protiv Bajerna slika Argentinca je bila nešto bolja, bio je najefikasniji u Zvezdi sa 18 poena, ali je opet promašio sedam šuteva za tri, a ni selekcija šuta mu nije bila baš najbolja. U ključnim trenucima utakmice nije naneo završni udarac, što se očekuje od igrača njegovog renomea, pogotovo što je tada igrao sa Kampacom u paru.

Nakon toga bolan poraz dogodio se i u Zagrebu, gde se najbolje moglo videti koliko je Vildoza frustriran u nekim situacijama. Prilikom borbe za poziciju veoma jako je zamahnuo rukom i udario igrača Cibone, koji se nije mnogo žalio, ali je i te kako osetio udarac. Vildoza zbog toga nije dobio kaznu, Zvezda je izgubila, a problemi su samo produbljeni.

Poznato je da su Argentinci temperamentni, da umeju da budu „prljavi“ i da često pređu granice nekog sportskog fer-pleja, ali bez kontrole emocija nema ni dobrih partija.

Uspela je Zvezda na kratko da izađe iz krize, Efes je razbijen sa 19 razlike u Beogradu, ali Vildoza ni tu nije briljirao. Zapravo, utakmica sa Cibonom bila mu je poslednja na kojoj je bio dvocifren, sve do pisanja ovog teksta.

Foto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Učinak Vildoze na pet mečeva nakon Cibone bio je:

– 6 poena, 2 skoka, 2 asistencije protiv Efesa

– 7, 2, 4 protiv Panatinaikosa

– 8, 0, 4 protiv Partizana

– 7, 0, 1 protiv Barselone

-9, 2, 3 protiv SC Derbija

Da stvar bude još gora, protiv Partizana u ABA derbiju bio je jedan od tragičara, jer j izgubio loptu na kraju treće četvrtine nakon koje je Jam Madar pogodio trojku uz zvuk sirene za erupciju u hali i možda ključni momenat na meču. Ni u poslednjoj deonici tog duela Vildoza nije uspeo da popravi utisak, pa je napravio jedan ne baš pametan faul, nakon kog je nezadovoljno izašao iz igre i čak imao i malu raspravu sa Duškom Ivanovićem, koji ga je smirivao.

Zanimljivo je i da je Vildoza na poslednjih sedam utakmica u Evroligi imao samo jednom dvocifren indeks korisnosti, dok je jednom bio i u minusu. Najbolju partiju prema indeksu korisnosti imao je protiv Bajerna (17), a najgoru protiv Barselone (-1). Baš na meču protiv katalonskog tima opet smo videli izliv besa kod Vildoze, koji je bio iznerviran zbog rotacija u odbrani i preuzimanja igrača. Nakon što je pred kraj prvog poluvremena izašao iz igre, Vildoza je imao raspravu sa Lukom Mitrovićem.

Naravno, rasprave, pa čak i svađe su sastavni deo sporta, kao i uspešnih kolektiva, ali Vildozina nervoza se odražava pre svega na ono što prikazuje na parketu, a verovatno delom i na ostatak tima.

Na sve probleme i Zvezda i Vildoze „nakačili“ su se i loši procenti šuta za tri. Ako u Zvezdi Vildoza ne pogađa šuteve, velika je verovatnoća da će ukupan timski procenat biti na veoma niskom nivou, pokazalo se nedovoljnom za ozbiljne i odlučujuće mečeve u Evropi.

Primera radi, Argentinac je na poslednja četiri meča ukupno šutnuo 19 trojki, a pogodio je samo dve – protiv Partizana uz dosta sreće od tablu i jednu protiv SC Derbija.

Vilodza na neki način jeste hazarderski igrač, kada je u ritmu i formi jedan je od najboljih u Evropi, ali kada „potone“ to obično bude baš duboko. Uspona i padova u formi tokom ovako dugačke i sadržajne sezone mora biti, ali Vildozin „kanal“ polako postaje predugačak. Tome se što pre mora stati na put, a možda su samo jedna „velika“ pobeda i vrhunska partija dovoljne da se cela situacija obrne naopačke.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Na ovakav razvoj situacije sigurno je uticao i dolazak Fakunda Kampaca, pa sada Zvezda ima tri lidera na bekovskim pozicijama. Teško je rasporediti uloge u takvom stanju, svako traži neki svoj prostor, a potrebno je i neko vreme da se svi uigraju i naviknu jedni na druge.

Ono što jeste dobra stvar za crveno-bele jeste što se igrači druže i van terena, zajedno su boravili na imanju van grada, a čini se i da je atmosfera u svlačionici na zavidnom nivou, bar kada su odnosi između igrača u pitanju. Argentinci i Srbi imaju sličan mentalitet, Vildoza i Beograd ipak imaju neku posebnu vezu, ali prostora za napredak i te kako ima.

Ne treba zaboraviti ni da je Vildoza imao i privatnih problema početkom godine, kada je raskinuo vezu sa dugogodišnjom devojkom, a u javnosti su procurili i njegovi video snimci iz kluba sa obožavateljkama. Koliko je sve to uticalo na ono što se dešava na terenu, teško je reći, u privatni život sportiste je teško i uglavnom nezahvalno zadirati, ali i pored svega toga profesionalizam mora biti na najvećem nivou, pogotovo kada ste u klubu sa ozbiljnim namerama.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Vildoza ima kredita i kod Duška Ivanovića i kod saigrača i kod navijača, ali ukoliko želi pehare sa crveno-belima moraće da se vrati bar u onu formu u kojoj je bio u uvodnim mesecima u klubu.

Prednost mu je i ta što mu trener veruje, pa je i nakon njegove loše partije u derbiju protiv Partizana imao poverenje u napredak i boljitak.

„Vratiće se Luka, svaki igač ima uspone i padove“, zaključio je Ivanović.

Svi u crveno-belom taboru se nadaju da će se Ivanovićeve reči ispuniti, da će Vildoza opet plesati u rtimu tanga po terenu, a podršku navijača bez sumnje ima. Voz za Top 8 Evrolige je možda prošao, ali titula u ABA ligi bi zalečila rane i Vildoze i ostalih zvezdaša.

BONUS VIDEO Luda trojka Vildoze protiv Bajerna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar