(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Zvezda je u krizi, ali sve može da se sredi do kraja sezone

Crvena zvezda ne igra pobedničku ili bolje reći šampionsku košarku od trenutka kada je osvojila Kup Radivoja Koraća u Nišu.

U nešto manje od mesec dana, crveno-beli su u prelomnom delu sezone u Evroligi upisali četiri poraza i jednu pobedu, dok su u ABA ligi izgubili verovatno najbintiji meč u regularnom delu sezone. Taj bolan poraz desio se u večitom derbiju protiv Partizana rezultatom 92:81 i to nakon što je Zvezda imala čak 20 poena prednosti.

PROČITAJTE JOŠ:

To je bio jedan od najvećih preokreta u duelima dva najjača srpska kluba, ali trener Duško Ivanović nije bio ljut ili nešto posebno nezadovoljan na konferenciji za medije, pa je imao jednu veoma smelu izjavu.

„Za mene je najvažnija ovo utakmica zbog osećaja koji ćemo imati ja i moji igrači posle utakmice, nema veze jesmo li dobili ili izgubili, mi smo sigurni da ćemo dobiti. A što je najgore ili najbolje za nas, Partizan zna da ćemo ih dobiti“, rekao je Ivanović aludirajući na potencijalno finale ABA lige između „večitih rivala“.

Po onome što smo videli do sada, finale između „večitih“ u regionalnom takmičenju zaista jeste izvesno, a kako je Top 8 ostao pusti san za crveno-bele, sada Ivanović može da sprema ekipu za one najvažnije borbe u ABA ligi.

Ivanović je poznat kao trener sa ratničkim mentalitetom, kod njega nema izgovora, kod njega nema „zabušavanja“, a cilj je sada samo jedan – da se ispuni sve ono gore rečeno, jer bi sve sem toga bio zaista neuspeh za Zvezdu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crnogorski stručnjak jeste bio šok terapija za Zvezdu kada je došao, pod njegovim vođstvom vezano je 10 pobeda, pa se već pokazalo da crveno-beli mogu da se izvuku „iz kanala“ i sami sebe lansiraju. Normalno je da u ovako dugoj sezoni na više frontova ima uspona i padova, a čini se da je Zvezda svoj prostor za padove „ispucala“ i da sada mora da se ide samo uzlaznom putanjom, jer je to jedini način da se stigne do uspeha i novih trofeja.

Iako je Partizan slavio u ovom pomenutom, do sada najvažnijem derbiju ove sezone, Zvezda je sa Ivanovićem ipak dobila tri od pet derbija, već je osvojila i Kup, pa to i daje Ivanoviću za pravo da priča o tom pobendičkom osećaju koji ima sa svojim igračima.

Takođe, prvo poluvreme protiv Partizana u „Areni“, gde je Zvezda imala plus 20 (44:24), takođe je pokazalo koliko crveno-beli mogu, ali završnog udarca u drugom poluvremenu nije bilo, igra se raspala, a kontrola prelako izgubila. Ipak, kada u jednom poluvremenu protiv jednog tako moćnog tima kao što je Partizan uspete da napravite dvocifrenu prednost, znači da ste ekipa za poštovanje i sa mnogo kvaliteta.

Duško Ivanović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Ivanovićeve reči posle derbija mogu se protumačiti i kao dizanje samopouzdanja crveno-belim momcima, koji su izuzetno bili poljuljani nakon serije loših rezultata i mnogo ispuštenih prednosti u duelima protiv, bar na papiru, slabijih timova.

Poznato je da je iskusni Crnogorac ozbiljan motivator, da zna kako da „digne“ ekipu, pa su ovakve reči posle derbija sigurno i način da pokaže igračima koliko veruje u njih i u rad sa njima, što prema njegovoj filozofiji uvek donese rezultat.

U ovoj priči bitno je i reći da Partizan nije osvojio titulu u ABA ligi skoro čitavu deceniju, dok je Zvezda osvojila šest od poslednjih sedam trofeja u regionalnom takmičenju, pa i ta psihološka igra na tom nivou može da bude važna za sam kraj sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, treba pogledati i drugu stranu medalje. U trenucima kada vaš tim u nizu gubi utakmice u kojima prethodno („debelo“) vodi, kada unutar tima i na terenu očigledno postoje neki problemi koji se ne reševaju jednim potezom ili samo osmehom, možda i nije najpametnije da izjavite nešto u stilu Ivanovića.

Zvezda nije sačuvala plus 20 protiv Partizana, koji pritom nije odigrao spektakularnu utakmicu u drugom delu, već je samo zategao redove i malo dodao gas, dok su crveno-beli potpuno stali.

Na pameti treba imati i to da će Partizan verovatno imati prednost domaćeg terena u plej-ofu i da se apsolutno i crno-beli pitaju za konačan ishod prvenstva. Pošteno je reći da je Zvezda prethodnih sezona ipak imala jače sastave kada bi se pogledala imena, dok je ove godine situacija daleko neizvesnija i ujednačenija.

Duško Ivanović
Duško Ivanović; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Domaći teren je u proteklim sezonama imao veliki značaj u finalima, a sada će Ivanović i njegovi momci i sa tim nedostatkom verovatno morati da se suoče i pokažu koliki su im zaista dometi ove sezone.

Da li je Ivanovićeva izjava bila dobar ili loš potez, hrabra ili suluda, da li je bila motivaciona ili ipak iz rubrike onih koje dižu pritisak, najbolje će se pokazati na kraju sezone, kada će neko morati da plati račune dok će drugi tabor slaviti. Pobednik i šampion može biti samo jedan, a na putu do trofeja retko šta se zaboravlja.

BONUS VIDEO Zvezda akcija za pamćenje i lukavi Vildoza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar