Srbija vs Južni Sudan Foto:STARSPORT

Ovo je računica.

Foto:Nova.rs
Foto: Promo

Košarkaši Srbije na Mundobasket su stigli sa osnovnim ciljem da dođu do nove medalje, ali i da obezbede plasman na Olimpijske igre koje se igraju naredne godine u Parizu.

Pročitajte još

Za to im je potrebno da se na Svetskom šampionatu nađu među dve evropske reprezentacije koje su najdalje dogurale. Iz Evrope na Olimpijske igre prolaze dve najbolje plasirane selekcije, baš kao i timovi iz Severne i Južne Amerike, a po jednog predstavnika daju Afrika, Azija i Okeanija. Jedno mesto čini domaćin Francuska.

Druga opcija za Srbiju jesu kvalifikacije, za njih je potrebno da se obezbedi plasman u drugu rundu Mundobasketa, što su „orlovi“ već uradili. Iz kvalifikacija četiri tima će obezbediti učešće na završnom turniru.

Od evropskih reprezentacija, četvrtfinale Mundobasketa izborili su Slovenija, Nemačka i Litvanija, dok su još uvek u igri Italija i Španija. Slovenija i Nemačka su u istoj grupi i ostaje da se vidi ko će biti prvi.

U grupi I, u kojoj je Srbija, Italija može da se plasira u četvrtfinale. Ako se to desi, Italija ide dalje kao prva u grupi. Treba imati u vidu i da se još sastaju Litvanija – SAD i to je meč za 1. mesto grupe i ukrštanje sa našom grupom.

U grupi L je situacija ista kao u grupi gde je Srbija – ko pobedi, ide dalje, jer svi imaju identičan učinak sa 3-1. U poslednjem kolu igraju Španija i Kanada odnosno Brazil i Litvanija.

„Orlovima“ bi polufinale Mundobasketa skoro sigurno donelo učešće na Olimpijskim igrama s obzirom na trenutno stanje u grupama.

Srbija u nedelju od 14 igra meč protiv Dominikanske Republike, koji mora da dobije kako bi uopšte bila u trci za direktan plasman na Olimpijske igre i medalju na Mundobasketu.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Pešić: Odmah se popravite, nemojte da se brukamo!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare