Foto: EPA-EFE/NOVAK DJUROVIC

Na Mali Kalemegdan stigao je plejmejker u vidu reprezentativca Španije, nekadašnjeg košarkaša Uniksa i dosadašnjeg beka Valensije Hoakina Kina Koloma. Pitanje je - šta ovaj igrač donosi sastavu koji sa klupe predvodi Saša Obradović?

PROČITAJTE JOŠ

Od početka sezone Zvezda kuburi sa mestom organizatora igre, a situacija je postala dramatična nakon povrede Lengstona Hola i odlaska Tejlora Ročestija. Odgovornost je pala na Korija Voldena, kom je pomagao mladi Aleksa Uskoković i pokazao potencijal, ali to nije bilo dovoljno da bude zaustavljen niz katastrofalnih rezultata.

Serija od pet vezanih poraza bacila je Zvezdu na 16. mesto, uz skor 4-10, pa je jasno da, ukoliko postoji ambicija da se domognu doigravanja, što pre počnu da pobeđuju. Trenutno, za Žalgirisom zostaju tri utakmice, crveno-belima je do kraja sezone preostalo da odigraju još 24 susreta, pa šansa postoji.

Pregledom dosadašnje Kolomove karijere pokušaćemo da dođemo do zaključka da li bi upravo on mogao da bude taj „tas na vagi“ i preokrene Zvezdinu sezonu, kao što je to učinio Tarens Kinsi 2016. godine.

Šta donosi Kolom Crvenoj zvezdi?

Pre svega, crveno-beli će dobiti na stabilnosti u igri. Kolom nije košarkaš koji srlja, odlikuje ga strpljenje, uz dobar osećaj za asistenciju (u Evroligi je brojao do 12 protiv Armanija 1. decembra 2016. godine). Takođe, nije mu strano ni da pogodi za tri, mada nije poznat kao preterano dobar šuter (oko 30% kroz karijeru), ali će ipak defanzivci morati da razmisle pre nego što ga ostave samog.

Najvažnija važna stavka jeste sigurnost koju ima pri prenosu lopte i organizaciji napada. Kroz karijeru Kolom ima tek dve izgubljene lopte po utakmici, a teško je poverovati da će i u Zvezdi biti drugačije.

Doduše, možda i najvažniji plus je to što će Zvezda imati opciju više u napadu, pošto će Kori Volden konačno moći da se vrati na poziciju „dva“, pa će Obradović moći da iskoristi njegov pun potencijal, bez potrošnje u organizaciji napada. Racionalan je, razmišlja tokom igre, i gotovo uvek bira najbolje rešenje po tim.

Takođe, plus bi mogla da predstavlja i činjenica da Kolom nije košarkaš koji će uzimati šuteve bez potrebe, pa će Lojd i Volden ostati glavne napadačke opcije, a ne bi trebalo zanemariti ni to što bi iz Kolomovog dolaska najviše mogao da profitira Džoni O’Brajant, koji bi trebalo da dobije nešto više prostora.

Osim toga, poseduje i dobar osećaj za skok, što je najbolje na svojoj koži osetila ekipa Budućnosti protiv koje je imao čak 11 uhvaćenih lopti. Ujedno, na meču protiv Podgoričana u grupnoj fazi Evrokupa zabeležio je tripl-dabl (15 poena, 11 skokova i 13 asistencija).

Šta Kolom ne donosi Crvenoj zvezdi?

Iako je postojala mogućnost da dođe neki košarkaš koji se nije izborio za ugovor u NBA ili razvojnoj ligi, odluka je pala na Koloma, verovatno najmanje atraktivnu dostupnu opciju, ako izuzmemo povremenu lucidnu asistenciju. Takođe, s obzirom na godine, veliko je pitanje da li će i koliko moći da doprinese u tranziciji.

Druga stvar koju navijači Zvezde ne bi trebalo da očekuju od reprezentativca Španije jeste napadački arsenal. Nije ubojit košgeter, nije neko od koga je realno očekivati da po utakmici ubaci po 15-20 poena, što zapravo za ekipu koja ima Lojda, Voldena i O’Brajanta nije loše. Mada, daleko od toga da ne ume da iskoristi prostor ili „izmisli“ poene, ukoliko se otvori prostor za tako nešto.

I dok u napadu stvari možemo jednostavno definisati rečima sigurnost pre atraktivnosti, u odbrani je nešto drugačija situacija. Kolom ima 32 godine, nikada nije bio poznat kao vrhunski defanzivac, ali isto tako ne bi trebalo da predstavlja igrača manje u Evroligi, dok na Jadranu ne bi trebalo da ima problema na tom polju.

Zaključak – da li je Kino Kolom baš bio neophodan Zvezdi, pogotovo nakon dobre partije Alekse Uskokovića protiv Albe?

Odgovor je jednostavan – da. Crvenoj zvezdi je bio pre svega potreban organizator igre, sposoban da, u situacijama kada ostali počnu da srljaju, smiri igru, žargonski rečeno „stane na loptu“ i usmeri ekipu na pravu stranu. U doskorašnjem igraču Valensije to je Zvezda i dobila. Od njega ne bi trebalo očekivati partije u rangu Markusa Vilijamsa, ali bi upravo njegov potpis mogao da bude ključan potez uprave crveno-belih, koji će učvrstiti poziciju na Jadranu i doneti još jednu godinu u Evroligi. A i nema sumnje da će imati šta da nauči Uskokovića, pa bi crveno-beli mogli da dobiju pleja na duže staze, ukoliko iskoristi mogućnost da „skine neku foru“ od starijeg kolege.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar