Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Biće potrebno vremena za uigravanje, ali san o top 8 je i te kako dostižan

Košarkaši Crvene zvezde dobrih 30 minuta ravnopravno su se nosili sa Efesom na startu nove sezone u Evroligi, ali je poslednja deonica odlučila pobednika, te iznenađenja nije bilo – 72:59.

PROČITAJTE JOŠ:

Teško je reći da se očekivala pobeda Zvezde u Istanbulu, pogotovo zbog toga što je tim znatno drugačiji nego prošle sezone, a neki igrači prvi put igraju na ovom nivou. Pored toga i treneru Vladimiru Jovanoviću je ovo bio debi u Evroligi, a crveno-beli su pokazali i dobre strane u meču protiv evropskog prvaka.

Međutim, falilo je da u prelomnim trenucima nego „stvori“ poene, pogodi težak šut, pokrene ekipu i povede je ka pobedi. Takvog čoveka Zvezda nije imala, bar u ovom trenutku.

Da bi se dobio tim kao što je Efes uglavnom je potrebno pogađati trojke u dobrom procentu, a Zvezda to nije uspela. U sastavu su falili Nemanja Nedović, Ognjen Dobrić i Džon Holand, pa loš šut za tri možemo pravdati tim podatkom. Zvezda je ubacila samo šest trojki iz 21 pokušaja, a najviše je promašivao Džejlen Adams, kao i Nikola Ivanović (obojica su imali po 1/6 u šutu za tri.

U sastavu regionalnog šampiona samo je Ben Bentil bio dvocifren, što nikako nije bilo dovoljno da bi se ozbiljnije zapretilo Efesu na gostovanju.

Bentil će u Zvezdi imati znatno veću slobodu nego u drugim timovima, a pitanje je koliko će to uspeti da iskoristi. On nije igrač koji može previše da solira i da kreira za sebe, pa je potrebno da ima i razigranu spoljnu liniju, koja će ga hraniti loptama.

PROČITAJTE JOŠ:

Bitan aspekt koji je Zvezda dobila dovođenjem Bentina i Hasana Martina je agresivnija odbrana na piku, a njih dvojica su sposobni da nekada sačuvaju čak i bekove kada dođe do preuzimanja.

Efes je morao da se muči većim delom utakmice kako bi došao do poena, ali je klasa Vila Klajburna i Vasilija Micića ipak došla do izražaja. Klajburn je pogodio nekoliko šuteva preko ruke koji su „ugasili“ Zvezdine nade, dok je Micić tek u trećem periodu počeo bolje da čita odbranu crveno-belih.

Veliki problem za Zvezdu bile su izgubljene lopte, kojih je na kraju imala 15, a većina njih je viđena u drugom poluvremenu. Vidno je opala koncentracija crveno-belima, bilo je malo paničnih reakcija, a 10 od 15 lopti izgubili su visoki igrači. Izuzetno loš u tom segmentu bio je Filip Petrušev, koji je imao pet prodatih lopti, a igrao je i na poziciji četvorke. U narednim mečevima videćemo da li je to nešto što ćemo gledati često ove sezone ili je bila samo probna kombinacija. Petrušev ima kvalitete za obe unutrašnje pozicije, ali je van forme i sigurno je da mu fali i samopouzdanja nakon praktično izgubljenih godinu dana.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Efes je iz izgubljenih lopti Zvezde upisao 16 poena, dok crveno-beli nisu mogli da odgovore u napadačkom aspektu, jer su se mučili kroz tri čevrtine.

Period prilagođavanja na Evroligu potrebno je da prođe i Adams, koga Vladimir Jovanović nije koristio na poziciji jedan ako na terenu nije još neki plejmejker. Amerikanac jeste bio drugi najefikasniji sa devet poena, ali je iz igre imao samo 2/10. Od njega se u narednom periodu mogu očekivati samo bolje partije.

I mladi Nikola Topić je dobio šansu, bio je na parketu pet minuta, pa će očigledno ove sezone imati prostora na različitim frontovima da pokaže kakav talenat poseduje.

Ostali srpski igrači nisu imali zapaženu rolu. Lazić je odradio „ono njegovo“, Lazarević takođe, Stefan Marković je imao problema sa povredom na startu utakmice, pa na kraju nije uspeo ni da se upiše u strelce, dok je Luka Mitrović ubacio svega tri poena.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Briga za trenera Jovanovića je i ofanzivni skok rivala, koji je takođe bio problematičan za Zvezdu, posebno u drugom poluvremenu.

Ono što je bitno je da Zvezda ne izgleda „rasejano“ na startu sezone, ali mnoge kockice moraju da se poslože. Tri bitna igrača bila su van rotacije, a mnogi upravo njih trojicu vide kao najbintije u rotaciji. Efikasnost će doći kada svi budu na broju, ali prema do sada viđenom, deluje da Jovanović zna šta radi.

Zvezda je pokazala da može da se nosi i sa najboljima, defanziva je na dosta visokom nivou, a u napadu ima prostora za napredak. Uloge će se svakako još deliti, a već naredne nedelje crveno-beli će imati dva velika izazova nakon kojih će biti jasnija slika o tome koliko mogu.

Najpre u ponedeljak Zvezda igra protiv Budućnosti u derbiju ABA lige, a onda u četvrtak dočekuje Panatinaikos i bivšeg trenera Dejana Radonjića. Obe utakmice igraju se u Beogradu, pa se može očekivati da Zvezda baš sada ubaci u veću brzinu i doda gas.

BONUS VIDEO Dramatična situacija na meču Zvezda Efes

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar