Foto: Printscreen/Sport Klub

Slaba partija crno-belih na otvaranju Evrolige

Već mesecima svi u crno-belom željno su iščekivali da krene nova sezona u Evroligi, pošto se Partizan nakon osam godina vratio na najveću evropsku scenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako to mladi vole da kažu, „hajp“ je bio veliki, ali je ekipa Željka Obradovića poprilično razočarala u prvom meču protiv Albe u Berlinu.

Od samog početka utakmice moglo se naslutiti da stvari ne funkcionišu baš najbolje, ali je egal ipak bio sve do rezultata 16:16.

Od tada je usledila neverovatna serija Albe, te je početkom drugog perioda bilo 46:20. Košarkaši nemačkog tima jesu bili odlični u napadu, bili su i šuterski raposloženi, ali je Partizan u odbrani bio više gledalac nego akter, a od agresivnosti nismo videli gotovo ništa. Pomeranja su takođe kaznila, pa se može reći da su rupe bile na sve strane.

Defanzivni aspekt je definitivno nešto na čemu Partizan mora da radi u narednom periodu. I protiv Cibone u prvom kolu ABA lige je bilo problema u prvoj deonici, ali su crno-beli tada uspeli da se oporave i utakmicu dobiju na čist kvalitet, pre svega napadački.

Sada su „albatrosi“ kažnjavali lošu odbranu od početka do kraja utakmice, a spasa Partizanu nije bilo. Prednost je jednostavno u prvom poluvremenu previše porasla da bi bila dostižna, ali je pozitivno što crno-beli nisu odustali, pa su nešto bolji bili u drugom delu.

Kada je Partizan na mahove uspevao da odigra dobru odbranu, uglavnom su sledile brze kontre i laki poeni, a prednjačio je Dante Egzum sa 22 poena, koji je odmah pokazao brzinu i atletsku prednost u odnosu na čuvare.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukoliko u nastvaku sezone crno-beli uspeju da budu agresivniji u odbrani, da „grizu rivala“, njihove kontre i igra u tranziciji mogu biti oružje koje će ubijati rivale.

Međutim, problem može biti taj što Obradović u sastavu trenutno nema izrazito dobrog igrača u defanzivnom aspektu, pa je pitanje koliko Partizan može da limitira napadački potentnije ekipe od Albe. Matijas Lesor je nekoliko puta stizao na blokade protiv nemačkog tima, ali daleko od toga da su reket i unutrašnja igra bili dobro branjeni. Luk Sikma je odigrao izvrsnu partiju sa 15 poena, šest skokova i sedam asistencija, a velike probleme pravili su i Kris Kumađe i Janis Timan sa po osam poena, ali i 11 skokova ukupno.

Alba je ubacila i 15 trojki, šutnula ih je više nego dvojki, a čak deset igrača je imalo pet ili više poena u njihovim redovima. Partizan je pravio premalo faulova, dozvolio je svakome da se razigra, pa je čak i mladi Gabrijele Proćida na debiju u Evroligi imao 12 poena i tri skoka.

Foto: KK Partizan

Ono što je takođe problem za Partizan je izostanak Alekse Avramovića i još uvek nedovoljni spremni Jam Madar. Njih dvojica su uglavnom zaduženi za organizaciju igre, a protiv Albe tu ulogu morali su da preuzimaju Panter, Anđušić, Egzum… To nekada može da bude dobro rešenje, sa njima u spoljnoj liniji može da se ubrza igra, Panter i Anđušić uvek prete i šutom, ali za organizaciju napada nisu maheri.

Srpski igrači u Partizanu (sem Anđušića) nisu dobili mnogo minuta na parketu, ali Obradović će ih sigurno polako uvoditi u evroligaške vode. Koliko će mladim talentima (Urošu Trifunoviću, Balši Koprivicu, Tristanu Vukčeviću…) biti potrebno da se naviknu na novi nivo košarke ostaje da se vidi, ali je Vukčević nekim ranijim partijama već najavio dobru sezonu, pa bi često mogao da bude „x faktor“ crno-belih, čak i protiv jačih timova, s obzirom da je još u dresu Reala debitovao u elitnom takmičenju.

Ono što može da raduje Obradovića i navijače je mali broj izgubljenih lopti – samo osam. Međutim, problem je bio i samo sedam postignutih trojki, a tri su zaredom promašene u ključnim momentima treće deonice kada su crno-beli prišli i na minus 10.

Foto: Printscreen/Sport Klub

Alba definitivno ne spada u krug najjačih rivala, ali ne može se reći da nije bila dobra prilika da se sezona počne pobedom i povratak u Evroligu lepše obeleži.

Ako ne popravi igru u odbrani, Partizan nema čemu da se nada u Evroligi, jer postoji mnogo napadački potentnijih ekipa sa dužim klupama. Ukoliko se odbrana podigne na viši nivo, igra u tranziciji će doći do izražaja, a spoljna linija Partizana će moći da ispolji pun potencijal.

Što se rasporeda tiče, crno-beli u ponedeljak imaju duel sa MZT-om u Skoplju, pa ih očekuje put u Vitoriju na megdan klubu koji su samo jednom dobili na vrućem terenu u Baskiji – u oktobru 2001. godinu.

BONUS VIDEO Himna Evrolige – Povratak Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar