Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rat u Ukrajini promenio sport iz korena

Od početka rata u Ukrajini, svetski sport je doživeo mnoge obrte i promene, uvedene su zabrane mnogim ruskim klubovima, kojima su preostala praktično samo državna prvenstva i kupovi.

PROČITAJTE JOŠ:

Od kako su ruski timovi izbaeni iz međunarodnih takmičenja, većina stranaca je odlučilo da napusti klubove, kako bi mogli da odigraju sezonu do kraja.

Evroliga je suspendovala Zenit, CSKA Moskvu i Uniks iz daljeg takmičenja, dok je bez mogućnosti za dalju borbu ostala i Lokomotiva u Evrokupu.

Iako sportisti nisu krivi za politička previranja i rat u Ukrajini, mnogi od njih su se našli na udaru javnosti.

U celokupnom haosu našli su se i neki srpski sportisti, koji nastupaju za košarkaške i fudbalske timove u Rusiji.

NIKOLA MILUTINOV – CSKA MOSKVA

CSKA je ostao bez vleikog broja prvotimaca, gde se nalaze praktično svi nosioci igre, ali je i pored toga srpski centar Nikola Milutinov ostao veran armejskom klubu.

Klub iz Moskve napustili su Ife Lundberg, Toko Šengelija, Marius Grigonis, Johanes Fojtman, Danijel Heket, Džoel Bolomboj…

Uz Milutinova jedini igrač koji nije Rus je Kasper Ver, a CSKA je morao da dovede pojačanja iz omladinskog pogona kako bi imao dovoljan broj imena za VTB ligu.

VTB liga je nedavno nastavljena uprkos svim međunarodnim dešavanjima, a Milutinov je u pobedi CSKA nad Zenitom 79:78 upisao devet poena i deset skokova.

Srpski centar je na početku sezone doživeo povredu, ali je uspeo da se vrati na parket, pa je u Evroligi imao proseke od 7,7 poena i 6,5 poena, a jednom je bio i igrač meseca.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

IVAN PAUNIĆ – LOKOMOTIVA KUBANJ

Još jedan srpski košarkaš koji je doživeo posledice zbog rata je Ivan Paunić, koji je sa Lokomotivom iz Kubanja „merkao“ osvajanje Evrokupa i direktnu kartu za Evroligu naredne godine.

Pored Paunića u stručnom štabu Lokomotive nalazi se još petorica Srba, a Ivan je jedan od čak devetorice inostranih igrača. Prvi trener tima je Branko Maksimović, dok mu je asistent Jovan Beader.

Paunić je dešavanja u klubu nedavno objasnio u jednom intervjuu.

„Veoma mi je žao što se politika umešala u sport. Mnogim sportistima su time uskraćene ambicije, raspršeni snovi. Zamislite samo kako je sportistima u individualnim sportovima koji sada uopšte ne znaju ima li smisla pripremati se za takmičenja. Zamislite samo kako je gigantima poput CSKA, Zenita, Uniksa kojima su se svi planovi raspali u jednom danu“, rekao je Paunić.

Ivan je na poslednjem meču „lokosa“ protiv Jeniseja upisao deset poena za 26 minuta na parketu, a njegov tim je trenutno sedmi na tabeli VTB lige sa skorom 6-6.

Foto: Starsport/Predrag Milosavljevic

ZORAN LUKIĆ – NIŽNJI NOVGOROD

Srpski trener Zoran Lukić trenutno je na klupi Nižnjeg iz Novgoroda, a nedavno je postao i selektor tamošnje reprezentacije, pa je jasno da će on biti na posebnim iskušenjima.

Nekadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije je sa Nižnjim vezao četiri poraza u ligi, ali je i dalje u borbi za plej-of, pošto je sedmi na tabeli sa skorom 5-7.

Ekipa Nižnjeg je sastavljena od 12 Rusa, te Lukić neće morati da „razbija glavu“ o tome ko će mu ostati na raspolaganju za naredni period.

Zoran Lukić
Zoran Lukić; Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

FUDBALERI – ARSENAL TULA

Čak trojica srpskih fubalera nalaze se u timu Arsenala iz Tule, koji sa klupe predvodi Miodrag Božović, bivši trener Crvene zvezde.

Njihovi ugovori i status trenutno deluju izuzetno stabilno, uprkos situaciji koja drma sve na globalnom nivou.

Sva trojica pomenutih fudbalera su ponikli u omladinskoj školi crveno-belih, a ove sezone igraju poprilično promenljivo.

Arsenal iz Tule je na 14. mestu na tabeli, odnosno u zoni ispadanja, a do kraja prvenstva je ostalo još devet kola.

Despotović je igrao samo tri puta od kako je došao iz Rubina u zimskom prelaznom roku, a jednom je pogodio mrežu rivala, dok je jednom i asistirao.

Čaušić je standardni prvotimac, ali je čak pet puta dobio žuti karton, te je meč protiv Dinamo Moskve morao da propusti. Ove sezone upisao je 18 nastupa uz dva gola i asistenciju.

Uroš Radaković igra na poziciji štopera i bez učinka je na 13 utakmica.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

ČETVORICA BIVŠIH SUPERLIGAŠA U RUSIJI

Čak četvorica fudbalera koji su nekada nosili dres srpskih superligaških klubova trenutno svoje karijere grade na tlu Rusije, a trojica su branili crno-bele boje.

PROČITAJTE JOŠ:

Nekadašnji vezista Partizana Nemanja Glavčić trenutno je u Himkiju, gde je upisao samo jedan nastup cele sezone.

Tu su još i bivši bekovi crno-belih, Nemanja Miletić i Miroslav Bogosavac, koji brane boje Ufe, odnosno Ahmata.

Ivan Miladinović je trenutno u Nižnjem iz Novgoroda, za koji je upisao devet nastupa, od kako je prešao iz Sošija, za koji je nastupao pune tri sezone. Miladinović je ranije tokom karijere igrao za Jagodinu i Radnički iz Niša.

„Beg“ iz Rusije na vreme su sproveli Uroš Spajić i Branko Jovičić.

Spajić je na zimu pojačao Kasimpašu, nakon tri godine u Krasnodaru, dok je Jovičić napustio Ural i pridružio se austrijskom LASK-u.

BONUS VIDEO Dominacija Nikole Milutinova protiv Albe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar