Foto Tanjug/AP Photo/Kyle Phillips

Polako se Pokuševski vraća u žižu američke javnosti.

Aleksej Pokuševski imao je mnogo uspona i padova u 2. NBA sezoni, ali sada opet privlači sve veću pažnju.

PROČITAJTE JOŠ

Mladi Novosađanin se nekoliko puta selio u razvojni tim Oklahome, vraćao se, sada opet opravdava poverenje Marka Dagnolta.

Štaviše, eksperimentiše i širi mogućnosti na terenu, pa je zaigrao čak i kao centar. Iako je i dalje vižljast i deluje mršavo, radilo se na fizikalijama i došlo je čak i do „čeličenja“ u reketu.

Još u prošlogodišnjem intervjuu za Nova.rs, po završetku sezone, govorio je o svojoj poziciji.

„Ja stvarno neću prvi da se ograničavam, verujem ni trener ni tim. Mogu da igram, u budućnosti pogotovo, kada ojačam fizički, biće sve lakše sigurno za mene, i 1, 2, 3 i 4. Sad, najbolje je da trener odluči, na meni je da radim ono što mi trener zada. Zavisi od tima, ja bih voleo da igram različite pozicije.“

Kada je govorio o poziciji za koju smatra da najbolje igra, bilo je dileme.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

„To je verovatno spoljna, da li dva ili tri. To mi najviše odgovara“.

Bilo je promenljive igre, o čemu je nedavno za naš portal govorio Aleksej.

„Mislim da nije ništa uticalo na početak, samo su došli novi igrači koji su dobili šansu, i ja sam se malo privikao, drugačija je situacija nego prošle godine, od početka do sada se dosta toga promenilo u smislu mog gledanja na rad i igru, na tim, kako treba da radim, koju rolu da igram na terenu, mislim da sam u tom delu postao bolji i da treba da nastavim tako. Treneri to vide i poštuju. Generalno, nema samo jednog aspekta kom se posvećujem, sve pokušavam da poboljšam, generalno je to bio šut ove sezone. Radio sam na procentima i kvalitetu šuta, da iskoristim tu rolu koju imam, što više i bolje, da nema praznih hodova dok igram. Biće to sve bolje i bolje ako ovako nastavim.“

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Prošle noći, Pokuševski je igrao protiv Šarlota i došao je do  17 poena uz po pet skokova i asistencija za 27 minuta.

Šutirao je 6/11, odnosno 2/5 za tri poena, minus su samo izgubljene lopte, imao ih je šest, ali Pokuševski je postavio rekord karijere jer je prvi put vezao šest utakmica sa dvocifrenim košgeterskim učinkom.

Zadovoljan je i sam tokom napretka.

„Postao sam malo jači i imam više samopouzdanja sa loptom“, rekao je posle meča Pokuševski.

On se usput ovog meseca našao i u analizi „Basketballnews“, kao jedan od tri momka koji obećavaju, a tiho napreduju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nate Billings

Autor teksta sa naslovom „3 perspektivna NBA igrača koji tiho shvataju stvari“, Itan Fuler, podseća da su Janisu Adetokumbu bile potrebne četiri godine da osvoji nagradu za igrača koji je najviše napredovao.

Spomenuo je i Endjua Viginsa kao momka koji je sada Ol star, a šest godina je utrošio uz promenu kluba da bi sada briljirao u Voriorsima.

Fuler je izdvojio kao tihe asove budućnosti trojicu igrača, Džonatana Kumingu iz Golden Stejta, zatim Pokuševskog i Kobija Vajta iz Čikaga.

„Aleksej Pokuševski je možda bio najgori igrač NBA lige u sezoni 2020-21. Njegova sezona je bila izuzetno loša na obe strane, a osim nekoliko izvanrednih rezultata u završnici sezone, Pokuševski je retko izgledao staloženo radeći nešto na terenu. Pre februara, 20-godišnjak je ove sezone ulazio i izlazio iz rotacije, proveo je neko vreme sa razvojnim timom, gde još uvek nije igrao dobro. To je ono što prošli mesec čini tako zanimljivim. U 10 mečeva od 1. februara, Pokuševski je u proseku postizao 10,8 poena i 6,4 skoka za 24,5 minuta po utakmici, dok je šutirao 40,0% iz daljine. Bio je to daleko najbolji niz od 10 utakmica u njegovoj ranoj karijeri“, piše Fuler.

On je napravio i snimke koji pokazuju kako se snalazio pri šutu za tri, u prodorima i blokovima, driblingu, šutu sa poludistance posle driblinga, prodoru sa leve strane.

Fuler napominje da ima propusta u defanzivi, ali da je aktivnost na visokom nivou uz podatak da jedva da pravi faulove.

„Druga godina donosi mogućnost da vidimo da li nekoliko bljesaka može da se pretvori u NBA kalibar. U poslednjih mesec dana, izgleda da ide ka tome. Tek u decembru puni 21 godinu. Tanderi imaju dovoljno vremena da budu strpljivi, jer mogu imati visoke domete dok on prolazi kroz kompleksnost NBA lige“, navodi autor.

BONUS VIDEO Eron Gordon i Majkl Meloun o Jokićevoj igri

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar