Španija Foto:SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Košarkaška reprezentacija Španija osvojila je Evrobasket sa mnogi bi rekli nikad slabijom ekipom, te je tako nastavila da niže uspehe na evropskoj i svetskoj sceni.

“Sportska kladionica Meridian je za Evropsko prvenstvo u košarci spremila najveće kvote – ukoliko još uvek nemate aktivan korisnički nalog registrujte se na sajtu meridianbet.rs ili putem mobilne aplikacije i dobićete 2.000 RSD BONUSA BEZ USLOVA!“

Zvuči neverovatno, ali Španija je ovog leta uzela čak devet medalja u košarci, a sada su na redu žene, koje igraju na Mundobasketu u Australiji od 22. septembra.

Španija je došla do četvrte evropske titule u svojoj istoriji, a ujedno je i objedinila dva velika uspeha. „Crvena furija“ je na Mundobasketu u Kini, sa mora se priznati znatno drugačijim sastavom, osvojila zlato, te je sada pokazala da apsolutno dominira na košarkaškoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ

Za to je najviše zaslužan selektor Serđo Skariolo, koji je verovao u tim koji ima na raspolaganju, te nije kukao kako nema NBA igrače ili mnogo asova iz Real Madrida i Barselone.

„Timovi koji su imali NBA zvezde, MVP igrače su ostali iza nas. Nivo kvaliteta je zaista bio ogroman. Košarka je takva, uvek nagradi ekipu koja pronađe timski duh na parketu. Nesebična kretnja lopte, poštovanje uloga na terenu, jak trening, pomaganje, manjak ega, to su stvari koje donose pobede u košarci koja je timski sport. Kao trener ne bih mogao da budem srećniji. Odigrali smo odličan turnir“, izjavio je Skariolo.

Uspeh svog tima uporedio je sa Lesterom ili Danskom, koji su u prošlosti umeli da iznenade na velikim tamičenjima.

„Uvek mislim da možemo da uradimo dobar posao, da igramo dobru košarku, da će tim pokazati pravo lice i da će uvek biti spreman da se nadmeće. U to nikada nisam sumnjao, u želju za nadmetanjem. Međutim, kada svi predviđaju da ćete šampionat okončati osmi, a vi postanete šampion, onda je to iznenađenje. Dešavaju se iznenađenja, to je sport. Međutim sada zbog ovog šampionata koji se tek završio, teško je porediti ranije događaje. Ne sećam se da se dešavalo da ekipa kojoj predviđaju osmo mesto postane prvak. Na pamet mi pada kada je Lester postao šampion Premijer lige ili kada je Danska zauzela mesto Jugoslaviji na Evropskom prvenstvu 1992. i na kraju postala šampion“.

Skariolo je tokom turnira, zajedno sa svojim pomoćnicima, uradio sjajan posao, koji se najviše odrazio u defanzivnom aspektu, pošto je Španija bila u stanju da često menja odbrane, te tera rivale da se konstantno prilagođavaju na nešto novo.

EPA-EFE/FILIP SINGER

Na primer Srbija nije uspela da se prilagodi taktičkim zamislima Italije, te ju je to koštalo plasmana u četvrtfinale, iako je važila za prvog favorita na turniru.

Italijanski stručnjak je ovom zlatnom medaljom uspeo da prestigne i Dušanu Dudu Ivkovića po uspesima na evropskim prvenstvima, te je postao drugi najtrofejniji selektor u istoriji. Neprikosnoven na toj listi je Aleksandar Gomeljski, koji je šest puta kao selektor Sovjetskog Saveza uspeo da se popne na krov Evrope.

Međutim, ono što je najbitnije u celoj priči su uspesi i kontinuitet koji Španija ima na svim nivoima košarke i to i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.
Zvuči neverovatno, ali Španija je ovog leta uzela čak devet medalja u košarci, a sada su na redu žene, koje igraju na Mundobasketu u Australiji od 22. septembra.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Što se muške konkurencije tiče osvojena su dva srebra (U16 i U17 konkurencija), kao i tri zlata (U18, U20 i „A“ selekcija).

Kada su žene u pitanju, one su osvojile tri srebra (U16, U17, U18), kao i jedno zlato (U20), a i u seniorskoj konkurenciji važe za jednog od favorita pored Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Francuske.

Svetislav Pešić je više puta od kada je seo na klupu Srbije isticao kako naša zemlja više nema kontinuitet, kako više nismo u svetskom košarkaškom vrhu, ali je sada umesto obrta situacije došao i treći vezani neuspeh na velikim takmičenjima.

Za razliku od „orlova“ Španija nema tih problema. Od 1999. do danas, „furija“ samo jednom nije bila na pobedničkom postolju i to 2005. Na 11 evropskih prvenstava osvojeno je 10 medalja – četiri zlata, tri srebra i tri bronze.

Osim pravljenja i negovanja mladih talenata na pravi način, kao i kontinuiteta rada i rezultata, Španija nije dugo menjala selektora za razliku od Srbije.

Skariolo je na mesto selektora po drugi put u karijeri došao 2015. godine i od tada nije napuštao tu funkciju. Poređenja radi, Srbija je na poslednja tri velika takmičenja dolazila sa različitim selektorima, ali borbi za medalju nismo ni prišli.

BONUS VIDEO Ovako izgledaju zlatna medalja i lopta iz finala Evrobasketa 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram