Košarka u ovoj zemlji nije samo sport, već mnogo više od toga, način života na primer.

Sve tajne i istoriju srpske košarke pratite na Nova.rs uz MaxBet.

Šta košarka znači Srbiji, a šta Srbija košarci? Naši velikani upravo o tome iskreno pričaju u devetoj, pretposlednjoj epizodi Nova.rs serijala posvećenom 100 godina košarke u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Božidar Maljković: „Srbija je nesrećna kad košarka nije dobra. Ako Bogdan Bogdanović bude u istoj ekipi koja je igrala poslednje takmičenje, biće zlato, siguran sam“.

Svetislav Pešić: „Da li smo mi prvi sport u Srbiji? Iz moje perspektive – da. Hajde da imamo neki benefit iz toga za budućnost“.

Dejan Tomašević: „Samo bih njega puštao svim našim plejmejkerima, da vide sa kakvom strašću i motivisanošću on igra“.

Marko Gudurić: „Znamo svi kako je kad se osvoji medalja, i kad se napravi doček, to se pamti, ja i to ponekad pogledam na Jutjubu“.

Žarko Zečević: „Košarka je jedan od najboljih ambasadora Srbije u svetu i digla je Srbiju u nebeske visine“

Milan Tasić: „Košarka kao način života, basket, rekreacija starijih ljudi, to su fascinantne stvari…“.

Sonja Vasić: „Košarka je dala ovom narodu mnogo trenutaka sreće. Svi ti uspesi su doživljavani kao identitet čitave nacije, a ne samo njih 12 ili 15 ljudi“.

Kakva imena i kakve reči…

Foto: Nova.rs

Posle ekskluzivnih dokumenta o nastanku košarke u Srbiji 1923. godine, bili ste u prilici da vidite kakvi su bili njeni počeci, kao i kako je rasla na našim prostorima u pričama onih koji su je gradilli. Zato je peta epizoda predstavljala istinski omaž baš tim najvećim imenima, zatim je usledila priča o slavnoj reprezentacija iz 1995. godine kao jednom od najvećih simbola naše košarke.

Zahvaljujući legendarnoj Sonji Vasić i njenim pričama za pamćenje i ženska reprezentacija je dobila zasluženu pažnju, kao i košarka danas, odnosno sve ono što Nikola Jokić radi u NBA.

Kako smo se približili samom kraju, tako legende igre pod obručima otkrivaju šta košarka znači Srbiji, a šta Srbija košarci u devetoj epizodi serijala „100 godina košarke u Srbiji“ koja vas čeka u videu na vrhu teksta, a u njemu nove sjajne priče za pamćenje.

Serijal „100 godina košarke u Srbiji“ na Nova.rs

Tokom 2023. obeležava se impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, a Nova.rs je tim povodom pripremila ekskluzivan serijal sa legendama igre pod obručima.

U velikom video serijalu, koji od 8. do 18. maja svakog dana možete da pratite na našem portalu, govore sve sami velikani – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Jedna od najvećih srpskih košarkašica u istoriji, trofejni stručnjaci, asovi koji su pisali istoriju srpske košarke, legendarni reprezentativac i osvajač svih medalja od 1995. do 2002. godine, trener Fenerbahčea i selektor Grčke, aktuelni reprezentativac Srbije, bivši košarkaš i dugogodišnji sportski radnik, saradnik za arhivu Košarkaškog saveza Srbije…

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Epa/Efe, Profimedija

Od njih osmoro bićete u prilici da kroz 10 epizoda čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, čekaju vas i priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, košarci danas…

I danas imamo nešto čime se ponosimo – košarku. Donela nam je toliko radosti, vaspitavala nas je, rasli smo zajedno… Stvorila je kult dočeka ispred balkona, inspirisala mnoge, pa i autora ove priče jer – 100 godina košarke u Srbiji nije bilo nikad pre, niti će biti posle, već je samo sada.

Zato, budite uz Nova.rs narednih dana i kroz 10 ekskluzivnih epizoda upoznajte srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar