Velike priče legendi koje će sve oduševiti...

Sve tajne i istoriju srpske košarke pratite na Nova.rs uz MaxBet.

Ko su oni bez kojih naša košarka ne bi bila ni blizu to što jeste? Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Ranko Žeravica, Radivoj Korać, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dušan Duda Ivković, Željko Obradović…

Kakva imena. Da je samo jedno, opet bi bilo od istorijskog značaja, za pamćenje, za istoriju. A ima ih još dosta.

PROČITAJTE JOŠ

Velikani, legende, pioniri, oci srpske košarke. Te mnogima omiljene igre, u koju smo se odavno zaljubili… Posle ekskluzivnih dokumenta o nastanku košarke u Srbiji 1923. godine, bili ste u prilici da vidite kakvi su bili njeni počeci, kao i kako je rasla na našim prostorima u pričama onih koji su je gradilli.

Peta epizoda Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji“ predstavlja istinski omaž najvećima.

Božidar Maljković: „Danilović je isto mogao još da igra… Kaže, Božo, ja se probudim ujutru i sve me boli. Pa treba da te boli. Lobanovski, moj fudbalski kolega, rekao je ako se igrač probudi ujutru i ništa ga ne boli – ili je mrtav ili je lud. Zato i radimo da te mišići bole“.

Žarko Zečević: „Ranko Žeravica i Aca Nikolić, slobodno možemo da kažemo da su oci jugoslovenske i srpske košarke. Ako me pitate ko je najbolji igrač svih vremena u onoj Jugoslaviji, odmah bih rekao Dragan Kićanović“.

Svetislav Pešić: „Bosna je bila jedinstvena po tom kontinuitetu koji je danas vrlo teško ili nemoguće uspostaviti. Sa Bošom Tanjević smo se razvijali od druge lige, igrali smo i Kup Radivoja Koraća, da bi ’78. bili prvaci Jugoslavije i onda osvojili Kup evropskih šampiona“.

Foto: Nova.rs

Dimitris Itudis o poznastvu sa Željkom Obradovićem i pokojnim Dudom Ivkovićem: „Grčki, srpski i engleski ne bi bili dovoljni da se izrazim na pravi način šta to znači za mene i moju porodicu“.

Dejan Tomašević: „Ranko Žeravica je pored zdravstvene analize igrača, potencijalnih reprezentativaca, zapisivao mišljenje o svakom od tih igrača, to je za mene i dan danas od neprocenjivog značaja“.

Marko Gudurić o Žocovom savetu koji pamti: „Svi mi hoćemo da budemo poštovani, a on nam je govorio kako prvo ti moraš da poštuješ nekog, da ti daš, da bi tebe neko poštovao. I to nikad nisam zaboravio“.

Peta epizoda serijala „100 godina košarke u Srbiji“ čeka vas u videu na vrhu teksta, a tamo nove sjajne priče o najvećim imenima srpske košarke.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Epa/Efe, Profimedija

Serijal „100 godina košarke u Srbiji“ na Nova.rs

Tokom 2023. obeležava se impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, a Nova.rs je tim povodom pripremila ekskluzivan serijal sa legendama igre pod obručima.

U velikom video serijalu, koji od 8. do 18. maja svakog dana možete da pratite na našem portalu, govore sve sami velikani – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Jedna od najvećih srpskih košarkašica u istoriji, trofejni stručnjaci, asovi koji su pisali istoriju srpske košarke, legendarni reprezentativac i osvajač svih medalja od 1995. do 2002. godine, trener Fenerbahčea i selektor Grčke, aktuelni reprezentativac Srbije, bivši košarkaš i dugogodišnji sportski radnik, saradnik za arhivu Košarkaškog saveza Srbije…

Od njih osmoro bićete u prilici da kroz 10 epizoda čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, čekaju vas i priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, košarci danas…

I danas imamo nešto čime se ponosimo – košarku. Donela nam je toliko radosti, vaspitavala nas je, rasli smo zajedno… Stvorila je kult dočeka ispred balkona, inspirisala mnoge, pa i autora ove priče jer – 100 godina košarke u Srbiji nije bilo nikad pre, niti će biti posle, već je samo sada.

Zato, budite uz Nova.rs narednih dana i kroz 10 ekskluzivnih epizoda upoznajte srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju.

BONUS VIDEO „Mi više ne živimo kao što su oni“: Ko je Dositej Obradović srpske košarke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar