Vasilije Micić i Nikola Jokić na meču s Italijom
Foto: Italbasket

Košarkaši Srbije pobedili su Italiju u prvom meču na pripremnom turniru u Hamburgu sa 90:86 (24:23, 20:30, 21:19, 25:14) i plasirali su se u finale.

Izabranici Svetislava Pešića su uspeli da se trgnu i preokrenu zaostatak od 15 poena u meču sa nestvarno motivisanim rivalima za finale turnira u kom će igrati protiv Nemačke ili Češke.

PROČITAJTE JOŠ:

„Azuri“ su tokom meča imali više šuteva za tri nego za dva poena, mnogo ih je ulazilo i kada su ti šutevi malo stalo, a krenuli timu Srbije, preokret je počeo da se nazire.

Nikola Jokić i Vasilije Micić su bili „motori“ preokreta u poslednjoj četvrtini, a ključne koševe ubacio je Nikola Kalinić 16 sekundi pre kraja kada je Srbija pobegla na +3, pa zatim i dva penala za 90:86.

Najefikasniji je kod pobednika bio Jokić sa 18 poena, deset skokova i pet asistencija. Pratili su ga Micić, Nikola Milutinov i Vladimir Lučić sa po 15 poena, dok je Kalinić završio meč sa devet poena. Kod Italijana su blistali Simone Fontekio sa 25 poena, Nikolo Meli sa 17, Niko Manion sa 16 i Stefano Tonut sa 12.

Igrači dve ekipe su prvo poluvreme doživeli nekako različito. Italijani su odmah krenuli da „biju“ i ulazili su svaki duel „u meso“, pa su mnogi kontakti stvarno delovali pogibeljno.

Foto: Italbasket

Kao da im od pobede život zavisi. Tako je Fontekio već u prvom napadu Srbije gurnuo Lučića, oduzeo mu loptu i pogodio u kontri.

Već tad je bilo jasno da neće imati mnogo svrhe da se igrači Svetislava Pešića bune kod sudija zbog faulova, već da će morati da gledaju svoju igru.

Lučić je već u sledećem napadu poentirao na obruču uz faul, pa je dao i trojku, a njemu i Fontekiju je pripalo nekoliko uvodnih minuta kada je Srbija vodila 6:5.

Lučić zakucava u koš Italije
Foto: Italbasket

Priključio se potom i Nikola Milutinov, a čim su „azuri“ počeli da igraju grublje u odbrani, počeli su problemi za srpski tim.

Nervoza je „orlove“ sprečila u tome da gledaju svoju igru tokom dobrog dela prvog poluvremena, pa je bilo žalbi kod arbitara i tehničkih grešaka.

Nikola Jokić i Marko Jagodić Kuridža su u prvoj četvrtini pred kraj bili tas na vagi koja je pretegla na stranu Srbije 24:23.

Vasilije Micić se nervira u utakmici s Italijom
Foto: Italbasket

Drugih deset minuta je bilo za zaborav. Ušlo se u „jurnjavu“ s igračima „azura“, Nikolo Manion i Fontekio su to koristili i zato je delovalo da pogađaju kako im se „ćefne“.

Odbrana Srbije je bila slabija, a kad se svemu doda i to da su se lopte u pojedinim momentima jednostavno odbijale u ruke Italijana, što su ovi obilato koristili da iz drugih šansi pogađaju trojke – rezultat do pauze nije ni mogao da bude drugačiji od 53:44.

Svejedno, to je previše primljenih poena za poluvreme, pa su u nastavku igrači morali da poslušaju savet Pešića sa tajm-auta kada je rekao: „Išibajte ih“.

To se nije desilo u uvodnim minutima nastavka. Lopta je nastavila da ide ka reketu Italije, dok je u njihovom napadu išla od reketa Srbije.

Fontekio, Meli i Tonut su ubacili tri trojke za četiri minuta i Italija je otišla na 64:50.

Tek je Vasa Micić trojkom prekinuo seriju Italije 6:0, ali je Tonut kaznio uspavanu odbranu Srbije posle koša našeg pleja.

Foto: Italbasket

Fontekio je nastavio da rešeta do kraja treće četvrtine sa penala do 70:55, Micić je postigao novu trojku, a Srbija je zahvaljujući Jokiću i Vasi spustila zaostatak na 72:64 na minut i po pre isteka 30. minuta.

Marko Jagodić Kuridža je tu razliku mogao da spusti još da nije propustio da šutne otvorenu trojku, u nastavku akcije izgubio loptu pod košem, a onda i promašio horog.

Foto: Italbasket

Jokić je posle tehničke za Fontekija pogodio dodatno slobodno bacanje za 72:65 i nadu Srbije u poslednjoj deonici.

I ta deonica je loše počela. Sudije nisu dosudile bar dva faula na Jokiću pod košem, lopta nije htela u obruč, a Manion je to iskoristio da je pri izvođenju ukrade i položi u obruč za +9.

Prišli su „orlovi“ na pet poena minusa, Manion je to povećao na 76:69, ali su onda Marinković i Jaramaz ubacili dve trojke posle asistencija Jokića.

Foto: Italbasket

Italija je imala 78:75, a Srbija zadatak da nekom magijom zaustavi Maniona. Umesto da to učine, igrači Srbije su počeli da „sipaju trojke“.

Lučič je prvo primakao srpski tim na -2, onda je Jokić iz ugla spakovao trojku za preokret i 81:80, na tri minuta i osam sekundi pre kraja.

Fontekio je ubrzo zaradio petu ličnu, nije mogao da pomogne svom timu u napetoj završnici, iako su prvo on i Tonut dali po trojku.

Micić i Jokić su i to anulirali, priključio se Kalinić, pa Srbija posle poraza od Slovenije upisuje lep trijumf. Finale se igra u subotu od 18.30.

Srbija – Italija 90:86 (24:23, 20:30, 21:19, 25:14)

Dvorana: Barklejs arena, Hamburg, Superkup 2022

Srbija: Micić 15, Marinković 4, Kalinić 9, Jaramaz 5, Lučić 15, Milutinov 15, Petrušev 0, Davidovac 0, Dobrić 9, Ristić 0, Jokić 18, Jagodić-Kuridža 0, Gudurić 0, Simanić 0.

Italija: Spisu 2, Tonut 12, Meli 17, Fontekio 25, Polonara 2, Manion 16, Biliga 2, Tesitori 0, Riči 7, Baldaso 0, Pajola 0, Datome 3.

Srbija - Italija 90:86 (24:23, 20:30, 21:19, 25:14)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare