Tek se zagrevamo, ali bitno je pobeđivati i na pripremama

Košarkaška reprezentacija Srbije odigrala je prvu pripremnu utakmicu od okupljanja pred Mundobasket u kojoj su navijači mogli da vide šta se zaista dešava na terenu.

„Orlovi“ su najpre u Beogradu pobedili Bosnu i Hercegovinu i Poljsku iza zatvorenih vrata, a onda su na prvom meču na Akropolis kupu savladali Grčku sa 71:64.

Bez obzira što u prvom planu nisu pobede, već sama igra i detalji, ne može se reći da nije lepo pobediti na pripremama pred Svetsko prvenstvo, gde naša reprezentacija ide oslabljenja, ali sa velikim nadama da može da se domogne medalje i plasmana na Olimpijske igre naredne godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Već na prvi pogled na rezultat protiv Grčke jasno je da su momci Svetislava Pešića igrali zaista kvalitetnu i čvrstu odbranu, bez koje na Mundobasketu nemamo šta da tražimo.

Poseban akcenat bio je na odbrani u tranziciji, a Grčka nije pronalazila mnogo brzih poena, što je umnogome usporilo njen napad, dok je Pešić bio zadovoljan tim segmentom u igri Srbije.

„Videli ste da oba tima igrali su veoma brzo, gore-dole, nismo još uvek spremni da kontrolišemo ceo meč. Odbrana u tranziciji je veoma bitna za nas i ako imate dobru odbranu u traziciji, uvek imate šansu da kontrolišete meč. To je za nas bio prvi ključ, koji smo vežbali i trenirali tokom pripremnog dela. Grci su postigli samo šest poena u tranziciji i to je sjajno i srećan sam zbog toga“, istakao je Pešić.

Kao što je selektor rekao mana je bila ta što rezultat nismo kontrolisali sve vreme. Bilo je oscilacija u igri našeg tima, ali je Marko Gudurić pogodio važnu trojku (69:62), dok je pre njega Filip Petrušev poentirao nakon ofanzivnog skoka za 66:61. To su bila verovatno i dva presudna napada Srbije, otpor Grčke je slomljen, ali kontrola utakmice mora da bude sigurnija kako na Mundobasketu ne bismo doživeli neprijatnosti, kao protiv Italije prošle godine na Prvenstvu Evrope.

Foto: Starsport

Još jedan statistički parametar u kom smo bili lošiji od Grčke su izgubljene lopte (14 prema sedam), koje su verovatno najviše i uticale na to da rezultat bude klimav.

„Ako ste koncentrisani, pravite dobre odluke i broj izgubljenih lopti nije dramatičan, ali ćemo razgovarati o tome. U drugom poluvremenu smo bili bolji u defanzivnom skoku, pošto su u prvom Grci imali 11 skokova i stigli su do poena iz drugih šansi. Generalno, ne pričamo o pobedi već o tome kako smo igrali. Bitna pobeda za mlade igrače i one koji su se vratili posle dugo vremena, kao Bogdanović. Ovo je pravo vreme za vežbu u sledećim utakmicama“, naveo je Pešić.

Ono što je bilo lepo videti jeste da smo Grke nadigrali u skoku (46 naspram 35), iako smo dozvolili 13 skokova u napadu što jeste mnogo.

Takođe, bitno je navesti da su „orlovi“ imali 19 asistencija, što znači da su tokom cele utakmice imali dobar protok lopte i tražili najbolja rešenja u napadu. Videlo se da nije bilo sebičnosti među našim momcima, u nekoliko situacija smo čak i prekombinovali, a Bogdan Bogdanović je nakon utakmice istakao da je hemija u timu najbitnija. Ako se po jutru dan poznaje u reprezentaciji Srbije hemija postoji, a do Mundobasketa imamo još vremena za uigravanje i smišljanje taktike i načina igre kada nema Nikole Jokića i Vasilija Micića.

Foto: Starsport

„Trenutno ne razmišljamo o tome (izostanku Jokića i Micića). Imamo dobre igrače, poput Milutinova. Nije nam žao zbog njihovog odsustva niti strahujemo da ćemo biti eliminisani. Ostaje nam da se takmičimo i da razmišljamo pozitivno. Tu su bili momci koji ne bi igrali mnogo minuta da su tu Jokić i Vasa. Kada neko nedostaje, to je dobra šansa da se neko drugi dokaže“, rekao je Bogdanović.

Što se tiče napadačke igre i poena najefikasniji je bio upravo Bogdanović sa 15 poena, sedam skokova i pet asistencija, dok su Nikola Milutinov i Marko Gudurić ubacili po 14 poena, a srpski centar je imao i 12 skokova. Odlično se pokazao i Dušan Ristić sa 11 poena i gotovo je sigurno da će on biti drugi centar ekipe na Svetskom prvenstvu u Manili.

Jasno je da u napadu nismo bili ni približno maksimumu, ali se već sada kristališe koja tri igrača će imati najveći teret na svojim plećima kada je ofanzivno deo igre u pitanju. Gudurić će biti zadužen i za organizaciju igre, lopta će dosta biti u njegovima rukama, dok će Bogdan biti verovatno prvo rešenje u napadu. Milutinov i Ristić znaju šta im je činiti pod košem i njihova rola je protiv Grčke bila i više nego dobra.

Foto: Starsport

Ako je suditi po meču protiv Grčke, Pešić će Petruševa i Nikolu Jovića uglavnom koristiti kao krilne centre, dok bi u petorkama neretko mogla da se nalaze i po tri beka (kao na početku meča Gudurić, Marinković i Bogdanović).

Bilo je primetno i da naš tim želi da igra brzo i u tranziciji, da se kontra otvara više pasom a manje driblingom, te je to pravi put da se dođe do lakih poena. Za to je potrebno osigurati i defanzivni skok, a ukoliko Stefan Jović bude u 12 najboljih, mogao bi znatno da se popravi i pozicioni napad, jer je on jedini „pravi“ plejmejker u našem timu. Međutim i bez njega Srbija ima čemu da se nada, a na Pešiću je da skocka tim prema onome što vidi na pripremama i zamislima koje ima u vezi toga kako Srbija treba da igra da bi se domogla najvećih svetskih visina.

PROČITAJTE JOŠ:

Za kraj Pešić je objasnio da u Srbiji uvek ima pritiska, bilo ko da nastupa u timu.

„U Srbiji je slično kao i u Grčkoj, uvek postoji pritisak, nema veze ko je na terenu. Imamo velike ciljeve, ali moramo da naučimo da igramo sa njim. Razmišljamo o tenziji, koja može da bude mentalna i ona za kontrolu na terenu, tokom utakmice“.

BONUS VIDEO Najluđe priče legendi srpske košarke: Doček šampiona, kumovi i ljubav koja je promenila sve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar