Foto: fiba.basketball

Pešić mora da posloži kockice

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Letonije sa 66:59 i time zakomplikovala sebi put ka Mundobasketu, koji se održava naredne godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč sa Letonijom bio je pretposlednji u prvoj rundi takmičenja, a Srbija trenutno ima skor od tri pobede i dva poraza.

Letonci su bolji i u međusobnom skoru, pošto su slavili sa sedam razlike, dok je Srbija u prvom meču bila bolja za pola koša.

Ono što brine više od rezultata je igra našeg tima. Teško je bilo selektoru Svetislavu Pešiću da posloži sve na svoje mesto u kratkom vremenskom periodu, a na obe strane terena su „orlovi“ izgledali poprilično „raštimovano“.

Iako je Pešić dobio NBA pojačanja u vidu Nemanje Bjelice i Bobana Marjanovića falilo je „žara“, ideje u napadu i dobre timske odbrane.

Filip Petrušev dobio je poverenje kao startni centar, ali se videlo da mu fali samopouzdanja, nakon što je presedeo gotovo čitavu sezonu u Efesu. U Turskoj nije zadovoljio kriterijume trenera Ergina Atamana, koji ga je otpisao i nije mu pružio šansu da se dokaže na parketu.

Iako je u nekim prošlim nastupima za reprezentaciju bio jedan od najboljih, čak i u kvalifikacijama za Olimpijske igre, sada je Petrušev potpuno podbacio i za 20 minuta na parketu nije uspeo da postigne nijedan koš. Imao je četiri pokušaja iz igre, +/- indeks mu je bio -3, a jedina pozitivna stvar je bila što je uhvatio deset skokova, iako ni to nije bio sjajan segment u igri Srbije. Pokušavao je mladi centar nekoliko puta ispod koša rivala, ali nije pronalazio prava rešenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim njegovog učinka, najviše je falio doprinos Nemanje Bjelice i Bobana Marjanovića, koji su zajedno upisali samo pet poena za ukupno 32 minuta na parketu.

Marjanović je imao dosta problema i kada je skok igra u pitanju, baš kao i ceo naš tim, pa su Letonci pravili mnogo problema skokom u napadu. Čak devet igrača Letonije je imalo tri ili više skokova, dok je samo Dairis Bertans upisao dva.

Bjelice neće biti u sastavu za meč sa Belgijom, pošto je obnovio povredu i moraće na pauzu.

Niko se od Pešićevih izabranika nije posebno izdvojio, ali su nešto bolji od ostalih bili Aleksa Avramović, Vanja Marinković i na mahove Dejan Davidovac.

Avramović je istakao kandidaturu i za Evrobasket, pokušao je energijom na obe strane terena da „podigne“ saigrače, ali mu to nije konstantno polazilo za rukom. Uspeo je da upiše 16 poena, ali uz samo 33 odsto šuta iz igre (5/15). Marinković je imao isti procenat šuta, pokušavao je da u napadu pronađe adekvatna rešenja, što iz prodora što iz šuta, ali nije uspeo da pređe 12 poena.

Pešić je na konferenciji pred meč sa Belgijom bio poprilično zabrinut, a rekao je da je Avramović možda slomio ruku, te će propustiti poslednji meč u drugoj rundi kvalifikacija. Znajući da je on bio jedna od svetlih tačaka na meču sa Letonijom, nema sumnje da je Srbija u nimalo lakoj situaciji.

Foto: fiba.basketball

Takođe, protiv Belgijanaca neće biti ni Marka Jagodića-Kuridže, pa će šansu verovatno dobiti Boriša Simanić, koji je „izvisio“ za meč u Rigi.

U izostanku Avramovića, očekuje se da bolju partiju pruži Ognjen Jaramaz, koji je u nekim situacijama protiv Letonije izgledao dosta konfuzno.

Osetio se izostanak Teodosića, pošto je u napadu falilo kreacije i organizovanosti u trenucima kada se lomio meč. Uloga organizatora igre sada je na Jaramazu, koji je prvi meč sa Belgijom propustio zbog obaveza u Bajernu.

Još uvek nije poznato ko će nadomestiti izostanke Bjelice i Avramovića, jer je povređen i Danilo Anđušić, koji neće moći da se priključi „orlovima“ za meč u Nišu, baš kao i Miloš Teodosić i Vasilije Micić.

Meč sa Belgijancima bitan je zbog prenošenja pobeda u narednu fazu, ali i samopouzdanja koje je neophodno našem timu. Srbija je obezbedila plasman dalje, zajedno sa Belgijom i Letonijom, ali bi u narednu fazu mogla da ode sa samo jednom pobedom (ukoliko izgubi u naredno meču). To bi moglo da zakomplikuje stvari, pogotovo zato što će nam naredni rivali biti Grčka, Turska i Velika Britanija.

Foto: fiba.basketball

Možda Birtanci ne važe za košarkašku silu, ali definitivno su neko ko može da iznenadi, dok će Turska i Grčka predstavljati ozbiljan izazov i prepreke na putu ka Mundobasketu.

U novoformiranoj grupi, plasman na Svetsko prvenstvo obezbediće tri prvoplasirane selekcije, a prednost će u startu imati Grčka i Letonija. Ove dve selekcije će sigurno u narednu rundu ući sa skorom od tri pobede i jednog poraza, dok bi Srbija mogla u najboljem slučaju da ima 2-2.

Ono što je takođe važno u meču sa Belgijom je da naša selekcija pokuša da pobedi sa više od četiri poena razlike, jer su Belgijanci sa 73:69 dobili prvi međusobni duel.

Navijači u Srbiji navikli su da košarkaška selekcija igra na svim velikim takmičenjima, ali ne treba zaboraviti da smo propustili Olimpijske igre prošle godine. Isto tako, i plasman na Mundobasket je daleko od osiguranog, pa će Pešićevi izabranici morati dobro da se oznoje u narednom periodu kako bi pokazali da je Srbija zaista „zemlja košarke“.

Svetsko prvenstvo će se igrati naredne godine od 25. avgusta do 10. septembra u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

BONUS VIDEO Svetislav Pešić „driluje“ Balšu Koprivicu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar