EPA-EFE/MARISCAL

Nedelja koja je promenila sve.

Tomas Ertel je 18. septembra igrao finale Evropskog prvenstva u košarci protiv Španije. Tri dana kasnije ozvaničen je transfer u Zenit, a četiri dana kasnije poput bombe odjeknula je informacija da je Ertelova karijera u dresu reprezentacije okončana, i to ne njegovom voljom.

PROČITAJTE JOŠ...

Gotovo odmah pošto je potvrđeno da su višemesečna nagađanja tačna, i da će Ertel igrati u Rusiji, u košarkaškim krugovima iz Francuske mogle su se čuti najave da će nekadašnji košarkaš Barselone i Real Madrida zbog toga biti onemogućen da u budućnosti igra za „trikolore“.

Razlog – izjava koju je krajem jula potpisao zajedno sa ostalim saigračima iz reprezentacije Francuske na početku trening kampa pred Evrobasket, u kojoj se „zakleo da neće pregovarati sa timovima iz Rusije i Belorusije“, dok je košarkaški savez Francuske već tada poslao jasnu poruku da oni koji se o tu izjavu ogluše više neće biti deo nacionalne selekcije.

Interesantno je da je Ertel gotovo odmah pošto je potpisao tu izjavu istakao da kontakta sa ruskim timovima ima bez ustezanja ili skrivanja, pa je jasno da ni on sam nije iznenađen zbog ovih dešavanja.

Ertel je sa Zenitom potpisao ugovor na godinu dana, uz mogućnost produžetka na još godinu dana. Kako je u izjavi navedeno da igrači i stručnjaci koji imaju ugovor sa ruskim i beloruskim timovima „neće biti pozivni u reprezentaciju dok traje konflikt“, postoji mogućnost da će Francuz ipak biti deo nacionalne selekcije za Olimpijske igre u Parizu ukoliko bi rat u Ukrajini bio okončan u narednih godinu dana, a nejasno je i šta će se dogoditi ukoliko Ertel u međuvremenu napusti klub.

Povodom čitave situacije oglasio se i KS Francuske:

„Iako smo bili informisani da je Ertel bio u kontaktu sa brojnim klubovima, uključujući i ruske, nismo imali informaciju da je ugovor i potpisao. Igrač je potpisao izjavu na početku trening kampa. Ukoliko bi zaigrao za ruski klub, to obećanje ne bi bilo ispoštovano, čime ne bi bio ispunjen kriterijum za naredne reprezentativne događaje, uključujući i Olimpijske igre u Parizu 2024. godine“, navedeno je u saopštenju francuskog saveza.

Ova odluka Tomasa Ertela jednim delom je i razumljiva, s obzirom na to da je teško očekivati da bi u nekom drugom klubu dobio iste uslove kao što će to biti slučaj u Zenitu, dok je pitanje da li bi uopšte bio u planu

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar