Tadašnji direktor Zvezde Davor Ristović, Majkl Odžo i Jovan Brstina Foto: Privatna arhiva/Jovan Brstina

Tragičan odlazak Majkla Odža, naterao je na suze njegovog prijatelja i doskorašnjeg agenta Jovana Brstinu, koji još ne može da veruje tužnim vestima iz Beograda.

„Malo je reći da sam u šoku… Izgubila je košarka, izgubio sam prijatelja…“, posle nekoliko trenutaka tišine za Nova.rs kaže Brstina koga je vest zaetkla u inostranstvu.

Upravo on je uticao da Odžo, posle završenih studija na univerzitetu Florida Stejt, nastavi košarkašku karijeru. I to u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

„Sećam se naših priča. Malo ljudi zna da je Majkl bio odličan student, izuzetno obrazovan. Po diplomiranju ga je čekao posao u struci i plata koja je bila veća nego sportski ugovor. Nije mnogo razmišljao o sportskoj karijeri, ali je bio izuzetno srećan kada sam mu rekao da bi mogao da nastavi u FMP.“

Mnogim igračima sa drugih kontinenata koji nikad pre potpisivanja ugovora nisu kročili na Stari kontinent, Beograd i Srbija su bili nepoznanica.

„Ne i za Majkla. Rekao sam da je bio izuzetno obrazovan. Upoznao se sa Beogradom preko knjiga, a zaljubio se u njega i Železnik kada je došao. Znao je kroz šalu da kaže ‘Za mene je Železnik najbolje mesto na svetu’. Bio je vredan, uvek spreman da napreduje. Nikada nije bio površan, niti je imao visoko mišljenje o sebi. Bio je ‘veliki dobri meda‘, spreman na šalu, pre svega na svoj račun.“

PROČITAJTE JOŠ Policija na stadionu Partizana zbog smrti Odža

Foto: Privatna arhiva/Jovan Brstina

Dok su drugi sanjali NBA, Odžo je, prema rečima Brstine, razmišljao drugačije.

„Znao je da kaže ‘Beograd je moj NBA, idemo korak po korak, pa dokle stignemo…’ Bio je izuzetno vezan za naš grad. Razmišljao je, kada završi karijeru, da se stalno nastani ovde, planirao je stan da kupi. Sećam se kada se moja ćerka Vida rodila, došao je da je vidi. Pošto imam četvoro dece, rekao mi je ‘Jovane, ti si izuzetno bogat čovek, nadam se da ću i ja jednog dana biti tako bogat’. Uhhh… „, zastaje Brstina.

PROČITAJTE JOŠ

Ne dozvoljava da ga savlada tuga zbog odlaska prijatelja.

„Žao mi je što mnogi nisu imali prilike da ga bliže upoznaju…. Toliko puta su se šalili na njegov broj patika ’57’. Pa i on sam je znao da kaže kada se kasnilo sa isporukom, jer su specijalno pravljene za njega, ‘Imam još jedan par, ne brinite, izdržaće one, završićemo sezonu’. Upravo u tim rečima možete da vidite deo njegove veličine. Za razliku od ogromne većine stranaca, izuzetno je cenio sve što mu je Beograd pružio. Pomagao je porodicu… Veliki čovek u svakom smislu…“, završio je Brstina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram