Foto: FIBA

Da izgubimo od Švajcarske u bilo kom drugom sportu, ali u košarci - zvuči nestvarno i upravo se dogodilo. Srbija je doživela šamar koji "zvoni".

I nije problem izgubiti, ustaće se posle poraza, ali način na koji se izgubi često ume da bude veći problem.

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je katastrofu, ne rezultatski ubedljivu, već dovoljno bolnu. Poražena je od, bez ikakvog potcenjivanja, ekipe koja se ranije dobijala „sama od sebe“.

PROČITAJTE JOŠ

Da, ranije, jer ovi momci koji nose dres nacionalnog tima u nesrećnim FIBA „prozorima“ (nema igrača iz NBA i Evrolige) nisu najbolje što Srbija ima, samo što izgleda nisu ni dovoljno dobri da se pobedi rival koji je prema kvalitetu barem dva ranga ispod.

Tek, izabranici Igora Kokoškova poraženi su od Švajcarske 92:90 (28:25, 21:19, 24:28, 19:18) i posle tri od šest kola kvalifikacija za Evrobasket 2022. imaju samo jedan trijumf, uz dva poraza.

Izgubila je Srbija od reprezentacije koja je na Evrobasketu bila poslednji put 1955, dakle pre punih 65 godina. I ne samo da je izgubila, već su „sajdžije“ najvećim delom utakmice kontrolisale rezultat. Na kraju i zasluženo slavile verovatno najveću pobedu u istoriji svoje košarke.

Prst na čelo, pa na popravni, koji čeka „orlove“ već u ponedeljak, u „balonu“ u gradu Espo, protiv domaćina Finske od 18 sati.

Ako im ovaj šamar nije dovoljan, neka se podsete ne tako davnog od Gruzije (90:94) usred Beograda, u istim ovim kvalifikacijama, iako Švajcarska nije ni približno jaka kao Gruzija.

Foto: FIBA

Mogu da odu još malo unazad, na početak 2019. godine kada su se obrukali protiv „moćne“ Estonije(!) i izgubili 71:70 u borbi za Mundobasket.

Ili, još bolje, neka se sete kraja avgusta 2008. i Finske, narednog rivala, koji je znao da očita lekciju pulenima Dušana Ivkovića u 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo – 80:77.
Nenad Krstić je tada postigao 27 poena i bio jedini dvocifren u našoj reprezentaciji.

Dakle u poslednjih godinu i po dana porazi od sila kao što su Estonija, Gruzija, Švajcarska, pa možda treba što glasnije reći da je srpska košarka u velikom problemu.

Daleko od toga da je previše ugrožen plasman na Evrobasket, jer je ostalo dovoljno mečeva, posle Finske još dva u februaru, a pored Gruzije kao jednog od domaćina, plasiraće se još dve reprezentacije iz naše grupe.

Mnogo više brinu sam pristup i igra, a bilo koji alibi poput korone, mehura, rasporeda, „prozora“, izostanka NBA ili evroligaških košarkaša – ne bi smeo da bude predmet rasprave. Ako kojim slučajem Srbija bude poslednja u grupi, što stvarno deluje nerealno, ne treba ni da igra na EP.

Selektorski mandat Igora Kokoškova nije najbolje počeo; Foto: FIBA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram