Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pred košarkašima Srbije su dve utakmice u kvalifikacijama za Evrobasket, protiv selekcije Švajcarske ove subote (15.30), odnosno protiv Finske u ponedeljak (18), i obe će odigrati u balonu u finskom gradu Espu.

Zamislite sada da imamo Nikolu Jokića u nacionalnom timu? Bilo bi uživanje gledati ga u dresu Srbije kada je već pomeren početak NBA sezone zbog korone… Ili Bogdana Bogdanovića, Bobana Marjanovića, Nemanju Bjelicu i Marka Gudurića.

Njima petorici ta mogućnost je, ipak, uskraćena jer su deo NBA lige. Velika čast za njih i srpsku košarku, ali sa druge strane – najčešće nerešiv problem kada je reč o kvalifikacijama za FIBA takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Desilo se da neki od njih igraju kvalifikacije, samo što je to izolovan slučaj.

Naime, poznato je da su takozvani FIBA prozori, odnosno termini kvalifikacija, u toku klupskih sezona. Zato najbolji igrači, oni iz NBA i Evrolige, ne mogu da se stave na raspolaganje reprezentacijama u borbama za velika takmičenja.

Takva situacija je i sada… Opet. Jer, FIBA i Evroliga kao da se nikada neće dogovoriti (možda nekad i hoće), zbog čega ispaštaju svi – košarkaši koji bi da igraju, reprezentacije jer su oslabljene, na kraju bi i publika bila uskraćena da nema korone pa da može da bude na tribinama.

Svakako su uskraćeni ljubitelji košarke da uživaju u majstorijama najboljih, kada brane boje svoje zemlje.

Ovako, imamo još jedan FIBA „prozor“, za plasman na Evrobasket pomeren za 2022. godinu, i to u nekoliko „balona“ zbog pandemije.

Pobeda i poraz Srbije

Do sada, Srbija je u kvalifikacijama za Evrobasket 2022. odigrala dve utakmice – na startu je savladala Finsku u gostima 80:58, a u drugom kolu poražena je od Gruzije u Beogradu rezultatom 94:90. Evropsko prvenstvo održaće se od 1. do 18. septembra 2022. u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj. Poslednji „prozor“ je u februaru 2021. kada će „orlovi“ igrati sa Gruzijom i Švajcarskom, a odluka o domaćinima „balona“ biće doneta u decembru.

Imamo situaciju da selektor Igor Kokoškov, kao i njegove kolege, ne može da računa na sve koje želi, već na one koji su dostupni. On sam je u petak vodio klub, Fenerbahče, u Evroligi protiv Valensije (doživeo četvrti vezani poraz), a dan kasnije, odnosno danas, treba da sedi na klupi Srbije protiv selekcije Švajcarske, u finskom balonu u gradu Espu.

Kako je i sam rekao, spreman je na sve izazove, s nadom da će ga poslužiti avio veze, jer zbog korone nikada ne znate šta može da se ispreči.

„Nije mi teško. Prihvatio sam se posla i u dogovoru sa ljudima iz Saveza jedini uslov je bio da prisustvujem svim takmičenjima i to se nije promenilo. Jedino što me brinu jesu mnogi otkazani letovi. Logistika je bila veći problem nego realizacije svega toga. Nadam se da će sreća da me posluži u smislu putovanja. Sve je ogranizovano, ali mnoge nepredvidive stvari se dogadaju“, rekao je Kokoškov.

Niko neće reći da je to normalno i da tako treba, ali je – tako. U ponedeljak (18) će košarkaši Srbije na megdan domaćinu Finskoj, sa namerom da se iz ove zemlje vrate sa dva trijumfa i načine korake ka Evrobasketu.

„Orlove“ će na tom putu predvoditi Aleksa Avramović kao kapiten. Iako nema NBA i evroligaških igrača, oni iz Evrokupa mogu da se odazovu pozivu reprezentacija, jer se drugo po jačini klupsko evropsko takmičenje ne igra u vreme kvalifikacija.

Mađari napustili „balon“ zbog korone

Haos sa koronom počeo je i pre utakmica. Košarkaška reprezentacija Mađarske napustila je FIBA „mehur“ u Ljubljani zbog šest pozitivnih slučajeva na Covid-19, od čega su petorica igrača. Zato je FIBA odlučila da odloži utakmice Mađara protiv Austrije 28. novembra i protiv domaćina Slovenije dva dana kasnije.

Međutim, oko kapitena nacionalnog tima Miloša Teodosića, plejmejkera Virtusa koji igra Evrokup, opet je nešto „zapelo“, dok njegov zamenik Miroslav Raduljica i pored ogromne želje nije mogao da stigne iz Kine. Bilo bi previše komplikovano zbog državnih procedura, opet, zbog pandemije.

Da nije ovakva situacija, možda Danilo Anđušić ni posle sedam godina ne bi zadužio opremu Srbije, iako sjajni šuter partijama u Buržu poziv i te kako zaslužuje.

„Znamo da je format kvalifikacija specifičan i da timovi koji imaju mnogo NBA i evroligaških igrača imaju problem uigranosti. Ipak, trudili smo se da u ovih nekoliko dana usvojimo što više principa u igri i da iz tih principa tražimo dve pobede u balonu“, poručio je Anđušić.

Bez ikakve sumnje, okupljeni momci u Espu imaju i kvalitet i motiv da ostvare pobede u dresu „orlova“. Ali, suvišno je govoriti koliko bi reprezentaciji značili jedan Jokić, Bobi, Bogdanović, Bjelica ili Gudurić, odnosno evroligaši poput Milutinova, (povređenog) Micića, Lučića, Nedovića, Kalinića…

Reprezentacije su uskraćene da se u najboljim sastavima bore za velika takmičenja, publika da makar i u TV prenosu uživa u igrama najboljih. Na kraju – ispašta košarka kao sport zarad nekih drugih (viših) interesa, zbog „rogova u vreći“ zvanih FIBA i Evroliga.

Do sledećih FIBA „prozora“…

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2022.

GRUPA E

Subota:

Srbija – Švajcarska 15.30

Finska – Gruzija 18.30

Ponedeljak:

Švajcarska – Gruzija 15

Srbija – Finska 18

TABELA

Gruzija 2 2 0 190:178 4

Srbija 2 1 1 170:152 3

Finska 2 1 1 127:144 3

Švajcarska 2 0 2 152:165 2

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar