Foto: 2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Očekuje se da bude najveće Zvezdino pojačanje.

Za Šabaza Nejpira se dugo interesovala Crvena zvezda, a ovog leta konačno je došao u Beograd i potpisao ugovor.

Omaleni Amerikanac je poznat kao odličan strelac, a za Nova.rs pričao je o dolasku u Zvezdu, novom okruženju, ali i sve jačoj i ujednačenijoj Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ

Zanimljivo je da je Bili Beron, bivši Zvezdin bek, bio jedan od razloga zašto je Šabaz potpisao za crveno-bele.

„Ima nekoliko razloga. Jedan je igrati pred navijačima. Biti ispred takvih navijača je stvarno uzbudljivo za mene. Drugi razlog je što sam čuo dobre stvari o organizaciji od igrača koji su pre bili bili ovde. Treći je što sam želeo da igram sa Milošem, sa Nedovićem, igračima koje mnogo poštujem i znam koliko su kvalitetni. Da budem u mogućnosti da igram od/bez lopte, da stavim sebe u bolju poziciju i da budem više kreativan, to je uzbudljivo“, započeo je Nejpir, a onda pomenuo Bilija Berona, bivšeg saigrača iz Olimpije Milano.

„Pričao sam sa njim on je jedan od mojih najboljih prijatelja. Bio je uzbuđen zbog mene, zbog mog prelaska, zbog mog igranja pred navijačima.“

Foto: 2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sve više igrača iz Evrope ide u NBA, ali je i mnogo onih koji krenu suprotnim putem, pa Evroliga postaje sve neizvesnija i kvalitetnija. Nejpir je takođe jedan od ograča koji ima NBA iskustvo.

„Interesantno je. Košarka je svetska. Lepo je videti igrače koji to razumeju. Velika stvar kada igrači odu iz NBA, kada ne žele to je ponos i ego. Ovde je drugi način igranja košarke sa nekim od najboljih igrača na svetu. Ako nisi u Americi ne znači da nisi dobar. Ovo je za mene i iskustvo. Igranje u Grčkoj, Španiji, ovde, kao dete nisam ni pomišljao da ću igrati. Ima toliko stvari koje možete uraditi van SAD, uzbudljivo je videti igrače kako idu ‘preko bare’.“

Poznato je da trener Dusko Ivanović preferira agresivnu i čvrstu odbranu.

„Odbrana je ključ. Za mene je bitno da budem ja.“

Postojale su razne priče o intenzitetu treninga kod Duška Ivanovića, ali Šabaz nema ništa loše da kaže, čak mu se to i sviđa.

Foto: 2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„To je trening. Čuo sam gore nego što je stvarno. Mora biti intenzivan trening. Morate se, ne boriti sa saigračima, nego ih ‘gurati’ i podstrekivati. To je najbolji način da postanete bolji.“

Na pitanje da li sebe vidi kao jednog od lidera tima, odgovorio je sledeće:

„Ne, ne, ne, ne još. Mislim da je Teodosić jedan od naših lidera, ja ću pokušati da shvatim koje mi je timsko mesto.“

Problem kod Šabaza jeste povreda, zbog koje je propustio pripremni turnir na Kipru, a još uvek je pitanje da li će bitti maksimalno spreman za početak sezone.

„Bolje je. Nisam siguran (da ću biti potpuno spreman za početak sezone), ali izgleda bolje.“

Za kraj, pitali smo Nejpira da li će ovo biti najbolja evroligaška sezona ikada.

„Ne znam. Svako treba da odluči, to jeste pitanje za nas momke, ali drugačije je za svakoga. Idemo utakmicu po utakmicu da bismo na kraju uspeli nešto specijalno“, zaključio je Nejpir.

BONUS VIDEO Lepotice i veseli muzičari kao uvod za Srbiju na Mundobasketu