Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Milenko Savović, legendarni košarkaš Partizana koji je preminuo u svojoj 61. godini nakon borbe sa koronavirusom, ostaće upamćen ne samo kao košarkaš, već i jedan od najvećih rokera u srpskom sportu.

PROČITAJTE JOŠ...

Od strane navijača Partizana prozvan „Sveti Sava“, Savović je bio poznat kao čovek koji je rokenrol uneo među crno-bele.

Nekadašnji centar crno-belih išao je u 11. gimnaziju zajedno sa Srđanom Gojkovićem Giletom, legendom domaće rok scene i frontmenom „Električnog orgazma“, pa je iz prvih redova pratio nastanak i razvoj „novog talasa“, u kom su bili i Šarlo Akrobata, Idoli, kasnije Ekatarina Velika, Disciplina kičme…

Dok su Gojković i ekipa „prašili“ po dvoranama širom bivše Jugoslavije, Savović je u dresu Partizana isto to radio na košarkaškom terenu.

Od kako je 1977. godine i dolaska u crno-beli tabor, Savović je uspeo da se izbori za status ne samo člana prve petorke, već i za kapitensku traku, a upravo u tom periodu navijači crno-belih su sa tribina skandirali to sada već čuveno „Sveti Sava“.

I uzvratio im je na najlepši mogući način – ekipu je predvodio do šampionske titule 1979, 1981. i 1987. godine, Kup Jugoslavije je tim osvojio 1979. i 1989, a Kup Radivoja Koraća, tada internacionalno takmičenje (ugašeno 2002. godine), u tri navrata – 1978, 1979. i 1989. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram