Vasilije Micić Boriša Simanić
Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Da je bilo sve kako treba, da je kriza izazvana koronavirusom zaista bila iza nas, da smo imali prave informacije, u ovom periodu bismo verovatno sumirali šta su srpski košarkaši uradili na pripremama na Kopaoniku.

Stručni štab na čelu sa selektorom Igorom Kokoškovim je planirao da na okupljanje povede 31 ime, te da se uveri u kakvom stanju i raspoloženju se nalaze igrači koji bi trebalo da nastupe u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

PROČITAJTE JOŠ

Treba istaći i da se na spisku nisu našli igrači koji nastupaju u Nemačkoj, Španiji i NBA ligi, gde Srbija takođe ima veliki broj košarkaša.

Činjenica da će se Kokoškov vratiti u Evropu, odnosno preuzeti Fenerbahče, znači i da će on imati daleko bolji uvid u igre i formu svojih potencijalnih pulena.

Svakako, veliku podršku u tome već sada ima od svojih pomoćnika, Dejana Milojevića, Vladimira Jovanovića i Jovice Antonića.

Vredi istaći i da se na spisku igrača nalaze i oni koji sasvim sigurno neće putovati sa timom, ali je više nego značajno da se nađu u elitnom društvu, ne bi li povećali i svoj, a i rejtinge svojih klubova.

Možda je vreme da Vasa „preuzme“

Vasilije Micić
Foto: Starsport / Xinhua / Xue Yubin

Na pozicijama plejmejkera srpski stručni štab je planirao da proveri šest igrača, među kojima su već etablirani Miloš Teodosić, Stefan Jović i Vasilije Micić.

Najmlađi od njih, košarkaš Efesa i ove sezone je bio briljantan, te dokazao da prethodno izdanje nije bilo incident, ali ga je ka borbi za trofej u Evroligi sprečio prekid sezone.

Micić bi u narednoj takmičarskoj godini mogao da se nađe u NBA ligi, ali je ranije i sam istakao da ne želi da ode u Ameriku samo da bi otišao, već želi da ima veću ulogu.

Opširnije o tome u posebnoj vesti

Takvu sudbinu je doživeo Miloš Teodosić, ali je uspeo da rehabilituje svoju karijeru u Virtusu i podseti na dane kada je dominirao evropskom košarkom.

Za razliku od njega, Stefan Jović nije imao previše sreće u Himkiju i potpuno je pao u senku Alekseja Šveda, koji ima pravo da radi šta god poželi u ruskom timu.

Spisak su upotpunili Nikola Rebić, Stefan Pot i Aleksa Avramović, koji gotovo ravnopravno konkurišu za eventualno mesto u timu, uz napomenu da je poslednjepomenuti već imao ozbiljnu ulogu u nedavnim reprezentativnim akcijama, uključujući i kvalifikacije za Mundobasket.

Kad Bogdana nema – tu je Jaramaz

Jaramaz
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Bekovska pozicija je zacementirana, Bogdan Bogdanović je neprikosnovneni lider ove generacije, prvi strelac, ali i osnovni kreator igre, što je postao igrom slučaja, pre svega zbog odsustva Teodosića.

Na toj poziciji Srbija ima i Marka Gudurića, te Dragana Milosavljevića koji nisu u najboljim momentima u karijerama, igrač Memfisa zbog nešto teže aklimatizacije na NBA ligu, a bivši kapiten Partizana zbog procesa povratka iz teške povrede.

Nedavnim partijama u nacionalnom dresu i Partizanu Ognjen Jaramaz je skrenuo pažnju na sebe i najavio da je spreman za velika dela.

Mladi bek je doživeo pravu renesansu posle teškog perioda i u značajnoj je prednosti u odnosu na „klasiće“ sa spiska, Branka Lazića, Ognjena Dobrića, pa čak i Nemanju Nedovića.

Poslednjepomenuti bi u narednom periodu trebalo da pokuša da pronađe svoj ritam i konačno da odigra jednu kompletnu sezonu, te izbegne povrede i odsustva.

Na putu je ka Panatinaikosu, o čemu možete da pročitate više u posebnoj vesti, a koji bi mogao da bude prava sredina za njega, dok se nešto više očekuje i od Ognjena Dobrića, koji nikako da iz „igrača uloge“ dobije nešto veći protagonizam u timu Crvene zvezde.

Povratak Kalinića

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Sukobi su prošlost, kazna više ne postoji, Nikola Kalinić je ponovo reprezentativac Srbije.

Sada već iskusni krilni igrač je godinama važna karika u Fenerbahčeu, a činjenica da je selektor Kokoškov nedavno preuzeo trenersku funkciju u tom klubu sasvim sigurno će doprineti boljem međusobnom razumevanju.

Marko Simonović je rekao zbogom, sigurno je da će deo reprezentacije biti i dalje Vladimir Lučić, a za potencijalno još jedno mesto vlada ozbiljna konkurencija.

Možda prioritet u ovo trenutku ima Rade Zagorac, više zbog reputacije nego zbog realnog doprinosa na terenu, pošto je u protekloj sezoni u Partizanu pokazao mnogo slabosti na kojima mora da radi, pre svega na polju karaktera i mentalne snage.

Takav problem nema Dejan Davidovac, ali slično Dobriću već godinama igra sporednu ulogu u Zvezdi, uprkos činjenici da je jedan od najkonstantnijih košarkaša tog tima.

Nedavno je prve poene u seniorskom timu reprezentacije upisao i Uroš Trifunović, šansi se nada Aleksa Radanov, na spisku je ponovo i Nemanja Dangubić, dok bi srpska publika žarko želela da na delu vidi Alekseja Pokuševskog, novu buduću NBA zvezdu.

Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Kada bi Boriša proigrao…

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Milan Mačvan je u 31. godini života ostavio košarku i ostavio reprezentaciju Srbije bez krilnog centra kakav je neophodan, svakom timu.

Na Kopaonik ne bi mogao da dođe ni Nemanja Bjelica, košarkaš Sakramenta, pa je stručni štab, uz već standardnog Stefana Birčevića, pozvao i veterana Novicu Veličkovića.

Izvesno je da su saradnici Kokoškova želeli da na delu vide Borišu Simanića, momka koji godinama važi za velikog talenta, ali nikako nije uspevao da se izbori za svoje mesto pod suncem u Crvenoj zvezdi.

Uz njega, za srpsku košarku je veoma važno da Marko Pecarski „proigra“ i pokaže da je spreman za ozbiljnu seniorsku košarku, što je demonstrirao na momente, ali kao da je u celoj njegovoj priči falilo malo više „krvi“ i želje.

Problem sa tim nema Dalibor Ilić, sjajni mladi krilni centar Igokee koji je deo karijere proveo i u radu sa Milojevićem u Megi, što bi značajno moglo da utiče na njegov dalji razvoj.

Na prekretnicama karijere se nalaze i Luka Mitrović i Stefan Janković, svako iz različitih razloga, ali je izvesno da bi njihovim rastom profitirala i reprezentacija, s obzirom na to da je pozicija krilnog centra deficitarna u poslednjim godinama.

Ko može uz Jokića, Marjanovića i Milutinova?

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ako nema „četvorki“, „petica“ ima za izvoz. Svedoci toga smo bili i na prošlogodišnjem Mundobasketu, ali i činjenice da ponekad od viška može glava ozbiljno da zaboli.

Kokoškov i njegov tim sasvim sigurno neće ponoviti grešku svojih prethodnika, te će pomno obratiti pažnju na balans u ekipi, ali to sa sobom nosi i „teške odluke“.

Kapiten u prethodnom periodu, Miroslav Raduljica, nesumnjivo ima kvalitet, ali nije izvesno da ga igre u Kini mogu učiniti boljim i konkurentnijim.

U protekloj sezoni se igrajući za Partizan ozbiljno nametnuo Nikola Janković, momak koji ima bogato iskustvo u mlađim reprezentativnim kategorijama, ali i težak put do sticanja reputacije u ozbiljnoj košarci.

Njegova želja je ogromna, napredak je bio evidentan kroz utakmice prethodne sezone, što je slučaj i sa Stefanom Đorđevićem, košarkašem FMP iz Železnika, za koga, nažalost, nije bilo mesta u Crvenoj zvezdi.

Slično se u klubu sa Malog Kalemegdana dogodilo i u slučaju Nikole Jovanovića, nekadašnjeg američkog studenta, koji je igrama u Italiji dokazao da je vredan pažnje. Novoj šansi se nada i Ognjen Kuzmić, a priliku čeka i Marko Radovanović, takođe član ekipe iz Železnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare