Rasel Vilson, Russell Wilson i Nikola Jokić
Rasel Vilson i Nikola Jokić Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE/MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Nikola Jokić je vladajući MVP NBA lige, ima dosta izgleda da to ponovi, iz utakmice u utakmicu gotovo sam "vuče" Nagetse, ali je jedno (dosta skupo) "da" iz korena promenilo čitavu situaciju.

Od dolaska u NBA ligu pred početak sezone 2015/2016, Jokić je iz godine u godinu krčio put ka superzvezdi, a za sedam godina u Koloradu nije praktično ni imao konkurenciju. Drugo „mezimče“ iz prestonice ove američke savezne države, Bronkosi, nisu uspevali da naprave nikakav ozbiljniji rezultat.

PROČITAJTE JOŠ...

A onda je osvanuo 8. mart 2022. godine, a iz „Mile high“ grada je pod oznakon „breaking“ stigla vest koja bi mogla iz korena da promeni odnos snaga u ovom gradu.

Denver Bronkosi su u Sijetl poslali kvoterbeka Drua Loka, hvatača Nou Fanta i defanzivca Šelbija Harisa, dva pika prve runde, dva pika druge runde i pika pete runde na predstojećim NFL draftovima, dok je u suprotnom smeru stigao pik pete runde, ali i, što je mnogo važnije, Rasel Vilson, doskorašnja zvezda Sijetl Sihoksa.

Zašto bi to moglo da utiče na Jokića? Iako sa „grumenjem“ piše neku novu istoriju tima, pošto je postao prvi košarkaš ovog kluba koji je osvojio nagradu za najboljeg igrača lige, dok Nagetsi pokazuju dovoljno potencijala da se umešaju u borbu za titulu, ipak su još uvek daleko od najpopularnije franšize u ovom gradu.

Osnovani sedam godina pre (Bronkosi 1960, Nagetsi 1967), „divlji mustanzi“ su iz godine u godinu rasli, a krajem poslednje decenije 20. veka osvojene su i dve titule šampiona u NFL-u (1998. i 1999). No, najveću „eksploziju“ Bronkosi su doživeli 2016, kada su, predvođeni Pejtonom Meningom, uspeli da po treći put u svojoj istoriji osvoje trofej Vinsa Lombardija, i to u jubilarnom 50. izdanju Superboula, protiv tadašnjeg MVP-ja, Kema Njutona i zahuktalih Karolina Pantersa.

Usledilo je zatišje, više od pola decenije razočaravajućih partija, pa i ne iznenađuje to što je tačno deset godina pošto je Mening stigao iz Indijanapolis Koltsa Kolorado zahvatila podjednaka euforija, a ime Rasela Vilsona, jednog od najboljih kvoterbekova u novijoj istoriji lige, ubedljivo najspominjanije u državi.

Što i ne iznenađuje, pošto će najpopularnija franšiza u državi na mestu organizatora igre imati jednog od igrača koji  su onime što su postigli u dosadašnjoj karijeri zacementirali mesto u Kući slavnih. Vilson je Sihokse odveo do titule 2013. pobedom u Superboulu upravo protiv Bronkosa 43:8, dok je u godinama koje su sledile iz utakmice u utakmicu predstavljao „udarnu iglu“ Sijetla, čak i u situacijama kada ostatak tima u najmanju ruku „štuca“.

U Denveru postoji uverenje da će Vilson, uz Džefrija Dežudija, Tima Patrika i ostale mlade igrače iz redova Bronkosa, biti upravo taj „X“ faktor koji će ovom timu doneti mesto u borbi za novu titulu. A Lombardijev trofej na vidiku svetluca dovoljno jako da zaslepi bukvalno sve oko sebe.

Jokić je trenutno prinuđen da „deli“ prvo mesto sa Vilsonom, kada je u pitanju popularnost u Denveru. To bi moglo da bude promenjeno do kraja sezone u NBA ligi, kada će biti objavljen dobitik nagrade za najboljeg igrača, a potom i okončana borba za šampionsku titulu. Jer, ukoliko centar Nagetsa uspe da povede tim ka iole zapaženijem uspehu, nema sumnje da će ponovo postati „zvezda broj jedan“ u ovom gradu i jednoj od najčuvenijih američkih država.

A ko zna, možda Jokić postane i konkurencija Vilsonu. Svakako je pokazao sklonosti ka poziciji kvoterbeka…

Mada, pojedinci tvrde da uprkos svemu, Jokić još uvek ima status „najboljeg dodavača u NFL-u.

BONUS VIDEO Novak Đoković pokazuje košarkaško umeće na utakmici Crvena zvezda – Makabi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar