Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Vratio se Dejan Radonjić na klupu Crvene zvezde, a sa njim je, nakon blamaže u Laktašima, stigla i nova energija, što se najbolje videlo pobedom nad Panatinaikosom. Šta je potrebno da se dogodi kako bi Zvezda ušla u borbu za plej-of?

PROČITAJTE JOŠ...

Sezona u Evroligi je stigla do polovine, nakon prvih 17 mečeva Zvezda ima skor od šest pobeda i čak 11 poraza, i trenutno zauzima 15. mesto na tabeli.

Dobra stvar po crveno-bele jeste to što im najveći rivali za jedno od prvih osam mesta „beže“ tek tri pobede, a od petog mesta na tabeli udaljeni su jednu utakmicu više.

Dakle, jedna dobra serija utakmica i crveno-beli bi mogli da se umešaju u borbu za sam vrh, a situacija bi trebalo da bude znatno jasnija već u narednih mesec i po dana.

Prvi naredni meč Zvezda igra 7. januara protiv Fenerbahčea. Ekipa Igora Kokoškova ne briljira ove sezone, pa iako u Beograd stižu nakon dve vezane pobede, Radonjićev sastav itekako ima svoju šansu da veže drugu pobedu i dodatno popravi svoju poziciju.

Nakon toga slede tri vezana meča protiv Španaca: gostovanje Real Madridu 13. januara, meč protiv Valensije dva dana kasnije, dok 22. januara u Beograd stiže Barselona.

Iako nije nemoguće, teško da će crveno-beli uspeti da zabeleže sva tri trijumfa, ali su dva sasvim moguća. Pre svega protiv Valensije, ali ni meč protiv Barselone nije nešto što je unapred izgubljeno.

Potom igrači Zvezde idu na megdan Anadolu Efesu, dočekuju Asvel, gostuju Žalgirisu, nakon čega u Beograd stiže Zenit, 19. februara.

Crveno-belima bi u narednim danima u sastav trebalo da se vrati i Džordan Lojd, a sve se više spominje da bi Radonjić mogao da dovede još dvojicu igrača, s obzirom na to da crveno-beli imaju prostora za još dva pojačanja, pre svega na poziciji plejmejkera, a u sastav bi uskoro trebalo da bude uključen i Lendri Noko.

Uz kvalitetna pojačanja, nijedna od poslednje četiri navedene utakmice nije nepobediva.

Kao što smo napisali gore, crveno-beli moraju da počnu da pobeđuju u serijama kako bi se vratili u igru, a utisak je da, ako izuzmemo meč protiv Real Madrida u prestonici Španije, u svaki drugi meč ulaze sa barem podjednakim šansama kao i ostali rivali, što je čini se savršen scenario.

Ukoliko na tih sedam mečeva, bez Reala, Zvezda uspe da zabeleži sve pobede, došli bi do skora 13-12, i imali sudbinu u svojim rukama. Ni šest pobeda uz jedan poraz ne bi bili loši, pošto bi imali samo jedan poraz manje pred završnih devet susreta, dok je uz pet pobeda na osam mečeva potrebno da se dogode i neki pozitivni rezultati na drugim terenima.

Sve manje od toga bi crveno-bele dovelo do izuzetno teške situacije, pogotovo jer u poslednjih devet kola crveno-beli imaju gostovanja CSKA u Moskvi i Olimpijakosu u Pireju, u situaciji kada bi svaki poraz mogao da nosi težinu potencijalne eliminacije sa sobom.

Gledajući tendenciju nekih prethodnih sezona, 17-17 bi trebalo da bude dovoljno za plasan dalje, možda čak i 16-18 (mada je to već pitanje), pa je jasno da je crveno-belima neophodno da u što kraćem roku to smanje na bar tri meča razlike, za šta je potrebno da dobiju najmanje pet mečeva od narednih osam utakmica. A ta serija počinje susretom protiv Fenerbahčea, 7. januara.

Ukoliko u tome ne uspeju, crveno-beli će već u februaru moći da se posvete ABA ligi, s obzirom na to da će plasman u četvrtfinale Evrolige biti nemoguća misija, čak i ukoliko bi se ostali rezultati savršeno poklopili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar