Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Trener Panatinaikosa Dejan Radonjić našao se na udaru navijača koji su od njega tražili da napusti klubu "zelenih".

Sukob između navijača i Radonjića tinja već neko vreme, a novi problemi javili su se nakon meča Panatinaikosa i Arisa, koji su „zeleni“ dobili sa 96:79.

Radonjićevi izabranici odigrali su veoma loš meč, došli su do skor 10-2 u ligi i drugog mesta na tabeli, odmah iza neporaženog Olimpijakosa. Ipak, navijači su razočarani i ljuti zbog slabih rezultata u Evroligi, a u Radonjiću ne vide trenera koji može da ih izvuče iz nepovoljne situacije.

Prema pisanju pojedinih domaćih i stranih medija, navijači ili bolje reći huligani, sačekali su Radonjića posle meča sa Arisom, pretili mu i od njega tražili da podnese ostavku. Crnogorski stručnjak je navijače uverevao da ekipa vredno radi i da je pokazala napredak u Evroligi, ali pitanje je da li će dobiti poverenje u narednom periodu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo može biti tek početak kraja za Radonjića u Atini, pošto su navijači Panatinaikosa poznati po tome što retko kada praštaju, a skloni su skandalima i neredima kako na košarkaškim, tako i na fudbalskim utakmicama.

Ono što je bitno istaći jeste činjenica da je iskusni trener u PAO stigao tek na leto, a da se košarkaški klub već dugo muči sa rezultatima na evropskoj sceni. Prošla sezona bila je sušna za „zelene“, poslednja titula u Grčkoj uzeta je 2021. godine, ali je od tada Olimpijakos mnogo dominantniji na više polja.

Panatinaikos je prošle sezone bio veoma loš i u Evroligi, pošto je zauzeo tek 13. mesto od 15 ekipa. Prethodna godina završena je sa skorom 9-19, dok PAO sada u Evropi ima sedam pobeda i 12 neuspeha, te zauzima tek 15. poziciju na tabeli.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom prošlog leta razmontiran je ceo tim, samo su dva igrača ostala, a Radonjić je dobio priliku da oformi novu grupu koja će imati najveće ciljeve. Jasno je da je potrebno najpre odabrati igrače koji su dostupni, a opet po meri trenera, a onda sve njih uigrati i svaku „kockicu“ staviti na svoje mesto. Za to je obično potrebno vreme, kojeg danas praktično i nema zbog zgusnutog kalendara i sve manjeg broja treninga tokom sezone.

Jeste da je Radonjić doveo proverenog igrača poput Nejta Voltersa, sa kojim je sarađivao u Zvezdi, ali je sa svima ostalima morao u hodu da se upoznaje. Kao najveće pojačanje došao je Derik Vilijams na poziciji četvorke, kao i Mateuš Ponitka, koji je bio lider Poljske na Evrobasketu. Ne može se reći da su čelnici „zelenih“ štedeli, ali se pokazalo da se kockice nisu najbolje poklopile i da stvari ne funkcionišu kao švajcarski sat.

Loš početak sezone u Evroligi značio je da ekipa mora da se pojača sa nekim igračem koji ima sigurne poene u rukama. Izbor je pao na Dvejna Bejkona, koji je hteo da ode u NBA ligu po drugi put u karijeri, ali nije uspeo da nađe odgovarajući angažman.

Dejan Radonjić/Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Iako ni sam trener nije bio oduševljen dolaskom Bejkona, pre svega zbog toga što Amerikanac nije profil igrača kakve Radonjić voli, pokazalo se da Amerikanac poseduje kvalitet koji je Panatinaikosu u ovoj situaciji neophodan. Bejkon je trenutno najbolji strelac ekipe, oko njega se vrti praktično sve, ali pitanje je da li će to biti dovoljno da se odgovori na izazovima sve jače i neizvesnije Evrolige, odnosno moćnom Olimpijakosu na grčkom tlu.

Nakon tri vezana poraza krajem decembra, vlasnik Panatinaikosa Dimitris Janakopulos održao je sastanak sa Radonjićem koji je trajao čak tri sata. Janakopulos je najavio promene u klubu, ali je podržao trenera i najavio veliki budžet za pojačanja u narednom periodu. Pošto je sredina sezone, na tržištu nema mnogo slobodnih ili zainteresovanih igrača, pa je možda realnije da se PAO pojača tek na leto.

Kada je reč o promeni trenera, sporadično se pominje Pablo Laso, ali od toga još uvek nema ništa ozbiljno.

Međutim, problem je veći od povremenog nesklada na terenu i loših rezultata u poslednje dve sezone. Janakopulos je kao vlasnik poznat po brojnim skandalima, a više puta je bio kažnjavan od strane Evrolige. Poslednji takav slučaj dogodio se zbog meča sa Partizanom, nakon kog je oštro kritikovao sudije, pa je „udaren po džepu“. Na tom meču je doktor Partizana Moma Jakovljević pogođen flašicom, pa se još jednom na delu pokazalo da čelnici u Atini nemaju način da obuzdaju divljake na tribina.

To se mnogo puta pokazalo i u grčkoj ligi, pretežno na derbijima sa Olimpijakosom, koji gotovo nikada ne mogu da prođu bez skandala i prekida.

I sam Janakopulos je više puta ulazio u sukob i sa sopstvenim navijačima, a nije štedeo ni Đordija Bertomeua dok je bio na čelu Evrolige. Bilo je i situacija kada je hteo da proda klub, ali je uprkos svemu ostao u košarci, a ponašanje nije promenio ni najmanje.

Sada se čeka da se vidi kakav će biti epilog cele situacije i da li će se usled boljih rezultata navijači smiriti. Međutim, ne treba vam mnogo pameti da zaključite da je nešto trulo u klubu Panatinaikosu.

Radonjićeva sudbina je na staklenim nogama, a Panatinaikosu fali dugoročan plan i malo strpljenje. Onda možda nešto i bude bolje.

BONUS VIDEO Navijači Zvezde ovacijama dočekali Sašu Obradovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar