Foto: AP Photo/File

Legendarni trener univerziteta Džordžtaun, Džon Tompson Mlađi, poznat kao Big Džon, preminuo je u 78. godini.

Tompson, koji je kao igrač osvojio dve NBA titule sa Bostonom (1965, 1966) ostaće upamćen kao prvi i za sada jedini trener koji je doveo Hojase do NCAA titule (1984), ali i prvi afroamerički stručnjak sa najvrednijim prstenom u koledž košarci.

PROČITAJTE JOŠ

U još dva navrata je predvodio Džordžtaun na fajnal-for (1982, 1985), ali i do sedam titula Big Ist konferencije, dok je bio selektor selekecije SAD koja je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Ipak, osim rezultatskih uspeha, zaostavština Tompsona (1999. primljen u Kuću slavnih u Springfildu, a 2006. u Kuću slavnih koledž košarke), jeste regrutovanje (za Džordžtaun) i razvoj Patrika Juinga, Alonza Morninga, Dikembea Mutomba i Alena Ajversona, takođe stanovnika naslavnije košarkaške kuće na svetu, ali i što je „sa ulice“ sklonio i izveo na pravi put mnogobrojne studente fakulteta iz Vašingtona.

„On je osoba koja mi je, kad sam došao na fakultet, a imao sam 18 godina, pomogla da odrastem. Iako su mama i tata uvek bili tu, Džon je uvek bio osoba koju sam uvek mogao nazovem ako imam problem ili bilo koje pitanje“, rekao je svojvermeno Patrik Juing.

Koliku je širinu Tompson imao pokazuje i postupak iz 1989. godine kada je napustio teren pre utakmice protiv Boston koledža kako bi protestovao protiv mere NCAA koja bi zabranila akademski neprihvatljivim brucošima da dobiju stipendije. Tompson je rekao da je protestovao jer veruje da taj predlog ima za cilj da ograniči mogućnosti za studente koji dolaze iz manjinskih sredina.

„Treneru, hvala što ste mi spasili život. Nedostajaće mi, ali siguran sam da nas gledate sa velikim osmehom. Dao bih bilo šta za još jedan telefonski poziv od vas, samo da čujem kako kažete: ‘Hej MF’. Tada bismo razgovarali o svemu, osim o košarci“, oprostio se Ajverson od legendarnog trenera.