Nikola Jokić, Prag, kombo, Evrobasket
Nikola Jokić, Prag, kombo, Evrobasket; Foto: Starsport Matias Horak; Nova.rs/Nebojša Todorović

Pre pet godina u junu bio sam na istom mestu. Gotovo identičnom, jer sam i sada smeštan u Pragu 9, pošto je prestonica Češke brojevima podeljena na okruge.

Grafika: Slađana Đermanović

Sada se priča neka druga priča samo nekoliko ulica iznad u odnosu na 2017. godinu. Gotov je prvi dan Evrobasketa, počeo je drugi, na startu imam utisak da smo prepešačili 50 kilometara – toliko je bio sadržajan uvodni dan.

PROČITAJTE JOŠ

Promena leta, zanimljivi susreti, sjajno raspoloženje igrača i pored strepnje oko Milutinova, anegdote iz aviona, jedna najslađa poruka… Stigli smo i do O2 arene, preneli vam utiske selektora Svetislava Pešića i kapitena Vladimira Lučića pred sam početak EP, ali i detalje sa treninga.

Deluje da su Karijevi lavovi spremni, potpuno fokusirani, našpanovani za sve što ih čeka, a prvo da se dobije Holandija (21.00) i onda svi drugi redom u grupi D koja se igra u glavnom gradu Češke.

Prag je grad na obalama reke Vltave preko koje ide 18 mostova, takav da nikada nije uništen tokom velikih stradanja, odaje miks nestvarne raskoši i lepote bez nebodera, i sumornosti koja često ume da zavlada ulicama.

Prag
Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Gde god da okrenete glavu, možete da uživate u istorijskim znamenitostima, poput čuvenog Karlovog mosta (sagrađen 1.357. godine, njime se kreću samo pešaci), katedrale Svetog Tina koja je odmah preko puta Gradske većnice sa čuvenim Astronomskim satom, spomenik nacionalnom heroju Janu Husu…

Prag
Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Zlatni grad, kako ga je vladar Karlo IV nazvao zbog pozlaćenih kupola, uvek vraća sebi impozantnim dvorcima, arhitekturom, sportski rečeno i spojem „mladosti i iskustva“, širokim ulicama i sokacima od kaldrme, ali i fenomenalnim pivom po kojem je poznat.

Kada ste na takvom mestu, onda verujemo svi ovde da je nemoguće da Prag dva put „izda“.

Prag
Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Košarkašice su te 2017. došle na Evrobasket kao evropske šampionke (2015) i osvajačice olimpijske bronze iz Rija (2016), a vratile su se kao 11. na šampionatu.

Izgubile su od Grčke i Francuske u grupi, dobile Sloveniju i prošle dalje, i u borbi za četvrtfinale ispale od Letonije. Više je razloga za to bilo, to je bio i period između dva mandata Marine Maljković kada je „kraljice“ sa klupe vodio Stevan Karadžić, što se nije pokazalo kao uspešno.

PROČITAJTE JOŠ

Na sreću, Maljkovićeva se vratila na mesto selektora i košarkašice su opet počele da beleže istorijske uspehe, jer su 2019. osvojile evropsku bronzu, a prošle godine postale prvakinje Evrope i to usred Španije.

Simbolika nije i ne može biti ista, ali sličnosti i te kako ima. I Svetislav Pešić se vratio na kormilo nacionalnog tima i sada u Pragu sa momcima juriša na medalju. Kako je i sam lepo rekao, on je svoje karijerne knjige napisao, sada je tu da pomogne da se srpska košarka vrati gde joj i mesto – u sam evropski vrh.

O samom gradu nešto više narednih dana, došlo je vreme za najbolju evropsku košarku.

GRUPA D (Prag)

1. kolo, 2. septembar

Izrael – Finska 14.00

Poljska – Češka 17.30

Srbija – Holandija 21.00

2. kolo, 3. septembar

Finska – Poljska 14.00

Češka – Srbija 17.30

Holandija – Izrael 21.00

3. kolo, 5. septembar

Poljska – Izrael 14.00

Češka – Holandija 17.30

Srbija – Finska 21.00

4. kolo, 6. septembar

Holandija – Poljska 14.00

Finska – Češka 17.30

Izrael – Srbija 21.00

5. kolo, 8. septembar

Finska – Holandija 14.00

Češka – Izrael 17.30

Srbija – Poljska 21.00

BONUS VIDEO: Pogledajte poslednje pripreme košarkaša Srbije za Evrobakset, Gudurić zapalio mrežicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram